Ovi trikovi za disanje smanjiće svaku napetost – ZdraviJa zna kako

Avatar photo
tirkovi za disanje

Iako ovo djeluje poprilično jednostavno, zapravo se radi o prilično komplikovanom iskušenju. Trikovi za disanje nisu tako bezazleni i lako primjenjivi kako zvuče. Najveća greška jeste u tome što većina nas uzima udisaje iz grudi, a ne iz dijafragme, što zapravo može pogoršati stvari i uticati na vaše držanje. Pravilno disanje može vam pomoći da se osjećate mirnije i opuštenije.

I ne, ne morate da sjedite 20 minuta istovremeno fokusirajući se na vaše disanje ili uzimati časove joge. Trikovi za disanje nisu kliše, ZdraviJa je pronašla za vas one konkretne, koji vam mogu pomoći da se smirite bez obzira gdje se nalazite.

Produžite izdisaje

Ako vaši udisaji traju dvije sekunde, neka izdisaji traju najmanje tri. Većina ljudi se više fokusira na svoj udisaj, ali su u stvari osrednji izdisaji ti koji daju veliki doprinos lošem disanju.

Koristite dijafragmu

Uvjerite se da uzimate dah iz donjeg dijela tijela, što je prilično suprotno od onoga što trenutno praktikujete. Disanje koje se stručno naziva i abdominalno ili dijafragmalno disanje, omogućava proširenje abdomena, a ne grudi, što podstiče punu razmjenu kiseonika. Dišite iz stomaka.

trikovi za disanje
@pinterest

Koristite „hm” na izdisaju

Da, to je uobičajeni zvuk pri izdahu, ali možete koristiti i druge. Ukoliko idete na časove joge, pitajte vašeg instruktora da sa vama podijeli i druge zvukove koji odgovaraju izdisaju.

Chill out! (bukvalno)

Ovo nije direktno vezano za vaše disanje, ali je isto tako jednostavno. Potapanje lica u hladnu vodu može imati smirujući učinak na vegus živac (dugi živac koji govori vašem mozgu da bude smiren). Ako to nije izvodivo, ukoliko ste na primjer na poslu, operite ruke sa jako hladnom vodom da biste dobili sličan efekat.

trikovi za disanje
@pinterest

Koristite nos za disanje

Dišite kroz nos, naizmjenično na obje nosnice (možete staviti prst na jednu nozdrvu da bi je držali zatvorenom). Patanjalijev institut u Indiji je pregledavao mozak tokom ovog načina disanja i otkrio da ova tehnika stara 4000 godina zapravo umiruje vaš mozak.

Možda te zanima
koliko sna je dovoljno

 

Nadamo se da će vam ovi savjeti pomoći da „naučite” da dišete pravilno i da se pomenutim tehnikama umirite ukoliko se nađete u stresnoj situaciji.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh