Ovo će biti najpopularnije destinacije za odmor u 2024. godini

Avatar photo
top destinacija 2024

Tek smo zakoračili u novu godinu, a već se uveliko priča o mestima koja će biti najpopularnija za odmor ovog leta. Istražili smo koje su to destinacije na radaru travel influensera i pripremili vam listu na kojoj se nalazi sedam mesta o kojima vredi razmisliti.

1. Kalabrija, Italija

Kalabrija, najjužnija kontinentalna regija u Italiji, po mnogima je jedna od najlepših regija ove čarobne zemlje. Obala Kalabrije obiluje prelepim plažama i skrivenim uvalama gde beli pesak i tirkizno more stvaraju rajski ambijent za opuštanje i uživanje. Plaže kao što su Capo Vaticano i Spiaggia di Caminia su nezaobilazne stanice za sve posetioce.

Ova regija je poznata i po gastronomiji, pa je odličan izbor za gurmane. Ako odlučite da odete u Kalabriju, posetite i Tropeu, poznato letovalište, kao i Aspromonte Nacionalni park, kako biste uživali u lepim pejzažima.

kalabrija italija

2. Kikladi, Grčka

Ostrva Kikladi su najpoznatija grupa ostrva u Egejskom moru. Prelepe peščane plaže, tradicionalna arhitektura, muzika, kuhinja i očaravajući pejzaži čine da ova ostrva budu među najpopularnijim destinacijama na svetu.

Verovatno znate za Santorini i Mikonos, no tu je još mnogo predivnih ostrva koja vredi posetiti i na taj način doživeti autentičnu grčku avanturu. Na Delosu ćete imati priliku da učite o istoriji, dok ćete na Parosu i Folegandrosu uživati u malim, živopisnim selima i sjajnoj hrani.

kiklada grcka

3. Šri Lanka

Šri Lanka, ostrvo koje nosi nadimak „Biser Indijskog okeana”, smešteno je jugoistočno od Indijskog poluostrva. Ovo ostrvo očarava posetioce svojim prelepim plažama, prašumama, planinskim vrhovima, kulturnim nasleđem, fabrikama čaja i baštama začina.

Ako otputujete na Šri Lanku, savetujemo vam da posetite plaže Unavatuna (Unawatuna) koje su pravi tropski raj, drevni grad Polonaruva (Polonnaruwa), hram Zuba, kao i Lavlju stenu.

sri lanka

4. Mozambik

Zemlja na koju su snažno uticale kulture Portugala, Indije i Bliskog istoka, Mozambik je jedna od najbolje čuvanih tajni Afrike. Bogat raznovrsnom morskom florom i faunom, Mozambik oduševljava mnoštvom šarenih riba, delfina i kitova.

Bilo da smestite svoje kofere u lučke gradove ili na obližnja ostrva, teško je ostati ravnodušan prema lepoti peščanih obala, šuma i mora.

mozambik

5. Andaluzija, Španija

Andaluzija, regija na jugu Španije, fantastična je destinaciju koja privlači posetioce svojom bogatom istorijom, živopisnom kulturom i prelepom prirodom.

U ovoj regiji se sreću islamsko, hrišćansko i jevrejsko nasleđe, što se odražava u arhitekturi, umetnosti, muzici i kulinarstvu. Gradovi u Andaluziji koje obavezno treba da posetite su Malaga, Kordoba i Sevilja.

andaluzija

6. Ostrvo Išigaki, Japan

Išigaki, ostrvo smešteno na jugu prefekture Okinava u Japanu, oduzima dah svojom lepotom. Poznato je po mirnim uvalama, uključujući i uvalu Kabira, koje su zbog bogatog morskog sveta koji se tamo nalazi, pravi mali raj za ronioce.

Možda te zanima
najbolja skijalista

Osim ronjenja, posetioci mogu uživati u nepreglednim, besprekorno čistim plažama i tirkiznom moru.

isigaki japan

7. Sumba, Indonezija

Sumba je ostrvo u Savu moru, na ivici Indijskog okeana u Indoneziji. Poznato je po svojim malenim selima sa krovovima od palminih listova.

Ako otputujete na ovo ostrvo (koje je na sat vremena leta od Balija) imaćete priliku da posmatrate divlje konje koji tamo žive, da uživate na dugačkim, netaknutim plažama i da istražujete bogate, guste šume.

sumba

8. Rim, Italija

O Rimu ne treba mnogo da se piše, jer svi smo čuli šta ovaj čudesni grad može da ponudi! Nećemo pogrešiti ako kažemo da je Rim muzej na otvorenom, jer svaki kamen ovog grada donosi priču o bogatoj prošlosti.

Ako želite da na pravi način doživite italijansku lepotu življenja, Rim je savršen izbor za vaš ovogodišnji odmor.

rim italija

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh