Šest najudaljenijih i najspektakularnijih mjesta na svijetu

Avatar photo
uskršnje ostrvo

Ukoliko ste ikada razmišljali da otputujete na neku daleku, a egzotičnu destinaciju, donosimo prijedloge šest najudaljenijih mjesta na Zemlji koja bi vrijedilo posjetiti barem jednom u životu. Spadaju među najljepša i najzanimljivija mjesta. Spektakularna, dobro očuvana te još uvijek malčice tajanstvena.

Uskršnje ostrvo, Čile

Zašto ići tamo? Iako je opšte poznato i posjećeno, Uskršnje ostrvo nevjerovatno je maleno. Najveći turistički dragulj na ostrvu su veliki monoliti Moai koji uprkos krajnjoj geografskoj izolovanosti ostrva već vijekovima privlače brojne turiste. Ali, ti iskonski kipovi su samo početak onoga šta se sve nalazi na ostrvu zaštićenom od UNESCO-a. Tu možete kampovati pod polinezijskim zvijezdama, stupiti u interakciju sa stanovnicima najudaljenijeg naseljenog ostrva i istraživati prirodna bogatstva, pješke ili biciklom.

Šta ne smijete propustiti: Jame Uskršnjeg ostrva – tok lave prema moru oblikovao je kanale koji su se, nakon što se lava ohladila, pretvorili u jame. Te jame su stanovnici koristili kao zaklon te kao mjesta za izvođenje obreda.

Ostrvo Deception, Antarktika

ostrvo
@iflscience.com

Zašto ga posjetiti? Sjeverno od poluostrva Antarktike nalazi se ostrvo koje bi Žil Vern mogao iskoristiti kao Nautilusovu tajnu bazu u SF noveli “20.000 milja pod morem”. Sa svojom zaštićenom lukom, ostrvo je potopljena kaldera aktivnog vulkana. Uprkos svom imenu, koje znači „prevara“, ostrvo već dugo pruža sigurno pristanište jedriličarima koji se nađu na uzburkanom moru. Geotermalna voda jedno je od rijetkih mjesta na Antarktici na kojem ćete moći uživati u kupaćem kostimu.

Šta ne smijete propustiti: Istraživanje ostataka baze Hektor Whaling i najvećeg groblja na Antarktici, oboje zaštićeno kao istorijske znamenitosti.

Urumqi, Kina

urumqi kina

Zašto otići tamo? Urumqi je postao veliki komercijalni centar. Grad je postigao značajan rekord kao grad koji je najudaljeniji od bilo kojeg mora na svijetu. Od najbliže obale udaljen je čak 2,500 km.

Šta ne smijete propustiti: Svakako morate barem jednu noć provesti u yurtu s lokalnom kazahstanskom manjinom u obližnjim brdima Tian Shan. To područje malo podsjeća na švajcarske Alpe, s visoko zasnježenim planinama i tirkiznim jezerima. Izdvojte svoje vrijeme za treking, jahanje ili samo za opuštanje i uživanje u predivnim pogledima.

Madagaskar

madagaskar

Zašto otići tamo? Četvrto je najveće ostrvo na svijetu. Teško ćete pronaći biološki raznolikije mjesto. Netaknut krajolik, seoska kultura, plaže, beskonačne džungle pune endemskih biljaka, rijetkih vrsta ptica i ugroženih životinja, do bijelih pješčanih plaža Madagaskara i kraških formacija iz vapnenca. Ostrvo krase prirodne ljepote na svakom koraku. Odsječen od afričkog kontinenta prije 165 miliona godina, Madagaskar se razvijao u izolaciji, zbog čega su se razvile brojne jedinstvene i endemske vrste.

Šta ne smijete propustiti:
 samo ovdje možete vidjeti ugrožene lemure od kojih se 90% nalazi upravo na Madagaskaru.

Bajkalsko jezero, Rusija

bajkalsko jezero rusija

Zašto ga posjetiti? Nalazi se u srednjem dijelu južnoga Sibira, nedaleko od mongolske granice. Okruženo planinama, šumama i ​​prirodnim jezerima, Bajkalsko jezero je područje prirodne ljepote koje oduzima dah. To je najstarije i najdublje slatkovodno jezero na svijetu, koje sadrži približno 20% odleđene površinske slatke vode na svijetu. Riječ je o jednom od najčišćih jezera koje je staro 25 miliona godina.

Možda te zanima
njemačka sela

Šta ne smijete propustiti: Na području jezera živi više od 2000 vrsta biljaka i životinja, a dvije trećine od toga nije moguće pronaći nigdje drugo na svijetu.

Svalbard, Norveška

norveška

Zašto ići tamo? Od ledenjaka do brojnih slobodnih životinja u regiji, Svalbard je najbolje istraživati brodom ili pješke. Ovdje se možete diviti polarnom medvjedu, sjevernom jelenu i koloniji ptica.

Šta ne smijete propustiti: Polarni medvjedi obično su na vrhu spiska divljih životinja koje morate vidjeti. Ne smijete propustiti sjevernog jelena, kao ni polarne lisice.

Ukoliko se odlučite da otputujete na neka od ovih magičnih i udaljenih mjesta, pišite nam utiske i šaljite fotografije.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh