7 najudaljenijih i najspektakularnijih mesta na svetu

Avatar photo
daleke destinacije

Ukoliko maštate da otputujete na neko daleko, egzotično mesto, donosimo vam sedam predloga koje vredi razmotriti. Ova odredišta spadaju među najlepša i najintrigantnija mesta na svetu.

Uskršnje ostrvo, Čile

uskrsnje ostrvo cile
Lonely Planet

Ovo maleno ostrvo u Čileu jedno je od najizolovanijih naseljenih mesta na svetu. Najveći turistički dragulj ostrva su veliki monoliti Moai koji uprkos geografskoj izolovanosti ostrva već vekovima privlače brojne turiste. Ove monumentalne skulpture, izrađene od monolitnog kamena, vulkanske sedre, pravo su kulturno blago koje svedoči o bogatoj prošlosti stanovnika Uskršnjeg ostrva. Većina Moai statua izrađena je na obodu vulkana Rano Raraku, gde se ih se i danas nalazi oko 400 u nizu. 

Pored Moai statua, Uskršnje ostrvo nudi još mnogo toga. Možete da se opustite na prelepoj Anakena plaži koja se nalazi na severnom delu ostrva, da posetite arheološko nalazište Orongo, kampujete pod vedrim nebom ili istražujete prirodne lepote.

Šta ne smete propustiti?

Jame Uskršnjeg ostrva – tok lave prema moru oblikovao je kanale koji su se, nakon što se lava ohladila, pretvorili u jame. Te jame su stanovnici koristili kao zaklon i kao mesta za izvođenje obreda.

Ostrvo Deception, Antarktika

antarktika deception

Smešteno među južnim Šetlandskim ostrvima, ostrvo Deception jedno je od najimpresivnijih čuda prirode Antarktika. Iako na prvi pogled deluje kao tipično ostrvo, otkriva svoju pravu prirodu samo pažljivim posmatračima. Naziv je dobilo zbog svoje neobične geološke strukture – umesto čvrstog tla, ostrvo je zapravo potopljena kaldera aktivnog vulkana.

Uprkos svom imenu, koje znači „prevara”, ono je već dugo sigurno pristanište svima koji se nađu na uzburkanom moru. Izvori geotermalne vode koji se nalaze na ovom ostrvu, retka su mesta na Antarktiku gde ćete moći uživati u kupaćem kostimu. Ostrvo je dom najvećoj koloniji pingvina na Antarktičkom poluostrvu, a verovatno i na svetu. Zahvaljujući vulkanskom delovanju, ono je i dom brojnim endemskim vrstama biljaka i životinja.

Šta ne smete propustiti?

Istraživanje ostataka baze Hektor Whaling i najvećeg groblja na Antarktici, zaštićenih zbog svog istorijskog značaja.

Urumqi, Kina

Urumqi
Britannica

U srcu kineske autonomne oblasti Xinjiang nalazi se grad Urumqi, čije ime na lokalnom ujgurskom jeziku znači „dobar izvor”. Ovaj grad, smešten na zapadu Kine, nudi nezaboravno iskustvo svakom posetiocu zbog svoje jedinstvene lepote, ali i kulturnog i istorijskog bogatstva i raznolikosti. Zanimljivo je da je ovaj grad od najbliže obale udaljen je čak 2 500 kilometara.

Šta ne smete propustiti?

Urumqi je okružen spektakularnim Tianšanskim planinskim lancem. Ko poseti ovo mesto, uživaće u istraživanju prelepih planinskih vrhova, jezera i dolina. Tokom cele godine moguće je uživati u aktivnostima poput planinarenja, jahanja, vožnje bicikla i skijanja.

Madagaskar

madagascar
National Geographic

Madagaskar, afričko ostrvo smešteno u Indijskom okeanu, predivna je destinacija koja očarava svojom kulturnom raznolikošću i prirodnim lepotama. Sa 18 različitih etničkih grupa koje na njemu žive, a od kojih je svaka posvećena očuvanju svoje jedinstvene kulture, ovo mesto nudi šareni mozaik običaja, rituala i tradicionalne umetnosti. Madagaskar se ponosi i svojim biodiverzitetom koji ga čini jednim od najznačajnijih svetskih ekosistema. Upečatljiv krajolik obuhvata kišne prašume, pustinje, planine i plodna polja, prelepe plaže i sela.

Šta ne smete propustiti?

Madagaskar je dom jednoj od najugroženijih životinjskih vrsta – lemurima. Čak 90% lemura na svetu nastanjuje upravo ovo ostrvo. Posetioci Madagaskara imaju priliku posmatrati ove nežne i znatiželjne životinje u njihovom prirodnom okruženju. Nacionalni park Ranomafana, sa svojim slapovima i bujnom šumom, predstavlja jedno od najposećenijih područja na kojem žive lemuri.

Bajkalsko jezero, Rusija

jezero bajkal
Veen World

Bajkalsko jezero predstavlja najstarije (oko 25 miliona godina) i najdublje (oko 1700 m) jezero na svetu. Nalazi se u srednjem delu južnog Sibira, nedaleko od mongolske granice i okruženo je planinama, šumama i prirodnim jezerima — lepotom koja oduzima dah. Ovo jezero, često nazivano i „Ruski Galapagos”, zbog svoje starosti i izolovanosti, dom je jednoj od najbogatijih slatkovodnih fauna, čineći ga nezaobilaznom destinacijom za istraživače. Godine 1996, upisano je na UNESCO-ovu listu svetske baštine. Ovo jezero, s obzirom na svoju dubinu od 1637 metara i ogromnu površinu, sadrži više od 20% svetskih zaliha slatke vode u tekućem stanju.

Šta ne smete propustiti?

Upoznajte bajkalske tuljane, endemsku vrstu slatkovodnog tuljana, i saznajte više o njihovom životu.

Možda te zanima
Trentino Alto Adige

Svalbard, Norveška

Svalbard
Expedia

Svalbard ili Špicberška ostrva, arhipelag u Arktičkom okeanu, predstavlja fascinantno i neistraženo područje koje privlači avanturiste, istraživače prirode i ljubitelje divljine. Dom je brojnim divljim životinjama, uključujući polarnog medveda, severnog jelena i polarne lisice.

Šta ne smete propustiti?

Svalbard je jedno od najboljih mesta na svetu za posmatranje aurore borealis, poznate i kao severna svetlost. Posebno tokom zimske sezone, kada je noć duža, pruža se prilika za uživanje u ovom spektakularnom prirodnom fenomenu.

Namibija, Afrika

namibia
CN Traveller

Namibija, suptropska država na jugozapadu Afrike, oduzima dah svojim pustinjskim pejzažima i divljim rezervatima. Monumentalne crvene dine u Namib-Naukluft parku posetiocima će pružiti priliku da dožive magiju igre svetlosti i sene pri izlasku i zalasku sunca. Takođe, Etosha Nacionalni park pruža jedinstvenu priliku za posmatranje divljih životinja, uključujući slonove, lavove, i nosoroge.

Šta ne smete propustiti?

Posetite Kolmanskop, pustinjski grad duhova koji svedoči o bogatoj prošlosti ove regije.

Ukoliko se odlučite da otputujete na neko od ovih magičnih i udaljenih mesta, pišite nam utiske i šaljite fotografije.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh