Pavle Đurđević: Street workout spaja izgled i funkcionalnost

Avatar photo

Motivacija je svuda oko nas. Budite i vi nekada nekome inspiracija ili diskretni heroj.

Ovako je za ZdraviJa magazin počeo razgovor Pavle Đurđević iz Banjaluke koji se već dugi niz godina bavi jednom zanimljivom sportskom disciplinom, odnosno načinom i mjestom vježbanja – street workout.

ZdraviJa: Šta je zapravo street workout i koji su njegovi zdravstveni benefiti za naše tijelo i zdravlje?

Pavle: Street workout je vježbanje na otvorenom, pri čemu koristite vlastitu težinu tijela da izvodite pokrete i treninzi su zasnovani od elemenata iz gimnastike, akrobatike i nekih standardnih vojničkih vježbi. U principu, što se toga tiče nema mnogo ograničenja i uvijek se može dosta improvizovati u vježbanju a najbolje od svega je što ovim načinom treniranja dobijate na funkcionalnosti a ne samo na izgledu.

vjezbe

ZdraviJa: Koje su najbolje kombinacije vježbi kako bismo ravnomjerno obuhvatili vježbe za cijelo tijelo?

Pavle: Vrlo je važno da se rade osnovne vježbe koje možda djeluju jednostavno ili nisu zanimljive kao neke akrobacije i statički elementi, a to su: široki i uski zgib, propadanje na razboju, razne vrste sklekova, plank izdržaj, iskoraci, čučanj, a koje su jako efikasne i nezaobilazne u jačanju cijelog tijela.

ZdraviJa: Kako izgleda jedan tvoj trening?

Pavle: Moji treninzi su različiti. Najviše volim da kombinujem više stvari u toku jedne serije i da uradim onda 5 do 10 serija na treningu, nakon čega izaberem nešto što nisam radio do tad, i uradim još nekoliko laganih serija. To traje od 45 do 60 minuta.

street workout

ZdraviJa: Možeš li našim čitaocima dati neki savjet, kako početi sa vježbanjem, gdje pronaći motivaciju kako bi ostali dosljedni redovnom treningu?

Pavle: Motivacija je svuda oko nas. Počnete od sebe, sigurno ste nekad uradili nešto zbog čega ste bili ponosni na sebe. A tako mnogo ljudi oko vas je uradilo nešto zbog čega vi osjećate da i vi to možete, inspirišu vas da djelujete. Budite i vi nekome nekad inspiracija, ili diskretni heroj.

ZdraviJa: Pored vježbanja, sigurno vodiš računa i o zdravoj ishrani. Koliko je zapravo bitno kombinovati zdravu ishranu i vježbe, i šta je to što ti najviše voliš da jedeš?

Pavle: Ishrana je nešto jako individualno, i treba da se razlikuje od osobe do osobe. Ja jednostavno jedem umjereno od svih namirnica. Naravno, postoje tu i stvari koje izbjegavam, što ne znači da ih ne jedem nikako. Omiljena hrana mi je riža sa meksičkom salatom i tunjevinom.

hrana

ZdraviJa: Da li voliš da kuvaš i možeš li sa nama podijeliti neki svoj omiljeni recept?

Možda te zanima

Pavle: Ne znam da kuvam za sad ništa specijalno ali mogu da se snađem u kuhinji.

ZdraviJa: Koji je tvoj životni moto?

Pavle: Važno je kako se ti osjećaš zbog toga, ako nešto želiš, imaš priliku za nešto, smatram da treba pokušati, pa ponekad i nekoliko puta, i naučiti da prihvatate neuspjeh, jer toga će uvijek biti.

ZdraviJa: Imaš li neke planove za budućnost, a kada je u pitanju street workout?

Pavle: Što se tiče nekih planova vezanih za street workout, često radim fotografije ili snimanje za sportske brendove i iskreno uživam u tome, tako da za sad sve ide u tom smjeru.

trening

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh