PITAMO PROFESIONALCE: Koliko je važan kvalitet opreme za trening?

Avatar photo
kvalitet opreme za trening

Ukoliko ste strastveni zaljubljenik u trčanje, trening ili bilo koji drugi oblik fizičke aktivnosti možda ne obraćate mnogo pažnje na kvalitet opreme za trening koliko bi u stvari trebalo. Mnogo je onih koji opremu biraju samo na osnovu izgleda, bez razmišljanja o kvalitetu. Međutim, da li ste se nekada zapitali da li je i u kojoj mjeri važan kvalitet opreme za trening?

Mi jesmo, a odgovore smo zatražili od profesionalaca Ksenije Kecman i Đorđa Đurića, istaknutih CrossFit trenera, učesnika na najvećem i najprestižnijem CrossFit takmičenju “CrossFit Games”, i nosilaca titule “The Fittest in BiH”. Oni su nam otkrili zašto je važno voditi računa o kvalitetu opreme, te kako je biraju za CrossFit trening.

Pored toga što su svojim savjetima pomogli oko nedoumice o opremi, Ksenija i Đorđe su podijelili sa nama i nekoliko vježbi za snagu.

O čemu smo sa njima još razgovarali, šta su nam savjetovali kada je u pitanju vježbanje, pročitajte i pogledajte u nastavku.

Šta je zapravo CrossFit i kako izgleda jedan CrossFit trening?

Ksenija Kecman: CrossFita predstavlja community. Većini ljudi je lakše trenirati u grupi jer se tako lakše uči, a i napore je lakše izdržati. Nama trenerima je bitno da trening bude organizovan i da se svi pokreti pravilno izvode. Biti dio jednog zdravog i sa zdravim ciljem okupljenog društva, danas je privilegija.

Đorđe sa druge strane ističe da je CrossFit efikasna disciplina jer predstavlja kombinaciju dizanja tegova, gimnastike, kardio vježbi i vježbi sa raznim slobodnim rekvizitima uz koje možete naučiti kako pravilno da se krećete i izvodite pokrete sa sopstvenom težinom i dodatnim opterećenjem.

Kaže da, ukoliko ovo redovno upražnjavate kao posljedica će se javiti poboljšanje snage, eksplozivnosti, izdržljivosti, koordinacije i mnogih drugih komponenti fizičke spremnosti, a sve to će vam omogućiti lakše kretanje u svakodnevnom životu.

Možda vam pomogne: CrossFit – sportska disciplina za ljubitelje dinamičnih treninga

Na pitanje kako izgleda jedan njihov trening Ksenija i Đorđe su nam dali sličan odgovor. Kažu da trening uvijek započinju dobrim zagrijavanjem i pripremom organizma za napore koji im predstoje. Tada počinje, kako je to Ksenija nazvala, umjetnost!

Od elemenata gimnastike, omiplijskog dizanja tegova, trčanja i raznih vježbi, pa sve do plivanja – sve to predstavlja jedan CrossFit trening.

Teško da se to može dočarati ovako pisanjem, pa ću prepustit ljudima da zamišljaju ili čak da dođu da pogledaju tu umjetnost.

Budući da su veliki zaljubljenici u trening i CrossFit, dnevno treniraju i po dva puta i to i po tri sata, ukoliko im vrijeme i obaveze to dozvole.

Možda vam pomogne: Pet razloga zbog kojih trebate krenuti na CrossFit

Pored kvalitetnog zagrijavanja, kvalitet opreme za trening im je veoma važan, o čemu ćemo detaljnije nešto kasnije.

kvalitet opreme za trening

Koliko vremena je potrebno da se stekne rutina i da se na trening odlazi sa osmijehom?

Ksenija Kecman: Vježbanje bi svima trebalo biti prioritet. Da bi stekli rutinu odlaska na trening potrebno je da pronađete odgovarajuću fizičku akitvnost. Zadajte sebi neki cilj, budite uporni i gurajte preko svojih granica. Kada osjetite za šta je tijelo stvoreno i šta sve zapravo možete, na svaki sljedeći trening odlazite sa osmijehom.

Đorđe Đurić: Najvažnije je pokrenuti se i postaviti sebi određeni cilj, jer je naše tijelo predviđeno da se kreće. Sve će da postane lakše i da dobije smisao onog trenutka kada shvatite za šta ste sve sposobni i koliko prostora za napredak postoji kod svakog od nas.

Ono što nas je najviše zanimalo jeste, koliko je važnan kvalitet opreme za trening i zbog čega?

Ksenija Kecman: Za svaki trening postoji odgovarajuća oprema. Odjeća za trening treba da bude dovoljno udobna da možeš da odradiš sve vježbe. Ako vam ponestane motivacije, možda će par dobrih patika učiniti vaš trening kvalitetnijim i zanimljivijim. Čudno je kako mozak reaguje na takve stvari, ali treba uvijek tražiti neke nove izvore motivacije.

kvalitet opreme za trening

Đorđe Đurić: Naša tijala su različita, te da bismo iskoristili svoj maksimum jako je bitno da pri svakom treningu nosimo obuću i odjeću u kojoj se osjećamo udobno, a koja nas uz to i ne ograničava. Pored toga, ukoliko želite da postižete i vrhunske rezultate onda je to svakako jedan od prioriteta prilikom treiniga. U mom slučaju je u pitanju Under Armour oprema koja mi pruža najviše podrške, kako tokom treninga, tako i za vrijeme odmora od istog.

kvalitet opreme za trening

Saznali smo i koji je to dio opreme koji, po njihovom mišljenju MORA biti kvalitetan.

Đorđe Đurić: Po mom mišljenju, obuća je ono što mora da bude kvalitetno. Prvo to, pa onda sve ostalo. Patike za CrossFit treba da imaju ravniji i tvrđi đon, te da se lako prilagođavaju stopalu. Sa ovakvim patikama imaćemo stabilnost kod izvođenja vježbi sa raznim rekvizitima i dodatnim opterećenjima.

Ksenija Kecman: Pored kvalitetnih patika, volim da imam dobre helanke koje se ne provide, da su vesele i šarene baš kao sa slike (smijeh).

kvalitet opreme za trening

Kako prepoznati kvalitetnu opremu za trening?

Ksenija Kecman: Udobnost je ono sto preovladava kod mene. Možete izgledati super i utegnuto, ali ako se osjećate užasno, to stvarno ne vrijedi. Srećom Đorđe i ja samo pronašli brend koji je savršena kombinacija kvaliteta, ali i modernog i svakako autentičnog izgleda. Koji je to brend koji mi preferiramo i više je nego očigledno.

Možda te zanima
brzo trcanje

Đorđe Đurić: Kvalitet se prepoznaje već prilikom prvog probavanja. Kada obujete patike ili obučete nešto za trening shvatićete da li to treba da se nađe u vašem ormaru. Važno je da je odjeća dovoljno elastična da vas ne ometa u pokretu. Zbog svega toga naš izbor upravo jeste sportska oprema brenda Under Armour, dostupna u Under Armour Shop-u u TC Delta Planet, gdje sigurno možete pronaći odjeću i obuću za trening koja će odgovarati vašim potrebama.

Vježbe za snagu

Kao što smo vam obećali na početku, u nastavku vam donosimo prijedlog vježbi za snagu, po preporuci Ksenije i Đorđa.

Front Rack Lunges

Snatch

One arm dumbbell clean and jerk

Pistol Squat

Pistol Squat vježba

Pull ups

Nadamo se da će vas ovaj članak inspirisati da možda baš sutra odaberete aktivnost koja vam najviše odgovara, te da ćete prilikom kupovine opreme za trening, istu birati prema kvalitetu.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh