Zašto je lampa od himalajske soli dobra za vaše zdravlje?

Avatar photo
himalajske soli

Himalajska so je poznata po svojoj ugodnoj i svijetlo rozoj boji, a pruža mnoge zdravstvene prednosti našem organizmu. Jedan od načina na koji možemo koristiti ljekovito djelovanje himalajske soli, osim u receptima, jeste da koristimo himalajsku lampu u svom domu. U nastavku pročitajte kako vam lampa od himalajske soli može uljepšati dom i učiniti boravak u njemu zdravijim.

Poseban ugođaj

Himalajska lampa daje poseban ugođaj svakom životnom prostoru, a karakteriše je roza do rozo-narandžasta boja koja je rezultat visokog nivoa minerala koji se nalaze u soli. Prave lampe od himalajske soli nemaju savršen oblik jer se ručno oblikuju te podsjećaju na komad rozog kamena.

Ova lampa je napravljena od ručno nasjeckanih komadića himalajske soli, u njoj se nalazi sijalica koja kad se upali zagrijava so što podstiče emitovanje negativnih jona poput onih koji se mogu naći u okeanu, za vrijeme oluje i u velikim vodopadima.

Negativni joni dokazano uklanjaju prašinu, polen, perut, dim cigareta, bakterije i neutrališu pozitivne jone koje proizvode monitori, televizori i ostali električni uređaji.

Osim izgleda koji ne odaje mnogo osim lijepe boje i ugodne svjetlosti, ove lampe djeluju ljekovito na osobe koje borave uz nju. Preporučuje se držati jednu himalajsku lampu u svakoj prostoriji vašeg doma ili barem u prostoru u kojem najviše boravite kako biste udisali svježiji zrak koji lampa proizvodi.

himalajske soli
@pinterest

Zdravstvene prednosti himalajske lampe

Pročišćava zrak – poput kućnih biljaka za pročišćavanje zraka, himalajska lampa uklanja loše tvari iz zraka poput alergena i plijesni.

Smanjuje simptome alergija – upravo zbog toga što pročišćava zrak, ova lampa smanjuje koncentraciju alergena u prostoru.

Smanjuje elektromagnetnu radijaciju – pozitivne ione koji su loši za naš organizam otpuštaju mobilni telefoni, računari i televizori.

Olakšava poteškoće kod bronhitisa i astme – himalajska so čak se koristi u inhalatorima koji ublažavaju napade astme i olakšava disanje.

Poboljšava koncentraciju – upravo jer smanjuje elektromagnetsku radijaciju, ova lampa pomaže vam da se bolje koncentrišete na rad za računarom ili u okruženju sa puno elektronske opreme.

Olakšava i podstiče zdrav san – ugodno i toplo svjetlo himalajske lampe umiruje organizam i priprema ga za san.

Smanjuje anksioznost i podstiče dobro raspoloženje – topla boja svjetlosti i negativni ioni koje lampa otpušta podižu raspoloženje i nivo energije tokom dana.

Ekološki prihvatljiv izvor svjetlosti – činjenica je da su lampe od himalajske soli izrazito ekološki prihvatljive. Procjenjuje se da rezerve soli od kojih se izrađuju iznose između 80 i 600 miliona tona te se smatra da rezerve još mogu trajati najmanje 350 godina ukoliko se koriste današnjim intezitetom.

Još interesantnih činjenica o lampi od himalajske soli

Baza lampi se izrađuje od ekološki održivog drveta kao što je neem. Neke lampe imaju i sijalice sa niskom voltažom, a u druge se može staviti svijeća.

Ova lampa može biti od posebne koristi za sve one koji imaju djecu koja pate od raznih alergija, a dokazano je da duvanski dim, polen, prašina i ostali alergeni zagađuju vazduh u zatvorenim prostorijama i mogu izazvati mnoge bolesti, pa čak i depresiju.

Možda vam bude interesantno: Filip Manja: Efekat akupunkture je vidljiv nakon prvog tretmnana

Lampu od himalajske soli možete držati na radnom stolu dok radite, pored trosjeda ili fotelje na kojima sjedite dok gledate televiziju ili čitate knjigu, u kuhinji dok pravite ručak ili kupatilu dok uživate u opuštajućoj kupki. Njeno toplo svjetlo pružiće vam mir i ugodnost te učiniti da ste bolje raspoloženi ili vas pripremiti za spavanje.

Šta trebate znati prilikom kupovine?

Kupovinu himalajske lampe najbolje je obaviti u provjerenim trgovinama, posebno onima specijalizovanim za zdravu hranu i kozmetiku. Izbjegavajte kupovinu himalajske lampe s prejakom svjetlošću jer takve lampe vjerovatno nisu od prave himalajske soli. Lampa bi trebala imati blago i oku ugodno svjetlo.

Takođe, himalajske lampe su izrazito krhke jer se kristali soli mogu vrlo lako odlomiti ako vam lampa ispadne ili je okrnjite. Ukoliko se za lampu tvrdi da je izdržljiva, ne želite je kupiti.

Iako postoje bijele lampe od himalajske soli, one su mnogo skuplje od rozih. Ukoliko vam se nudi bijela lampa koja je slične cijene poput roze-narandžastih, vrlo vjerovatno se radi o prevari.

Poželjno je da su himalajske lampe porijeklom iz Pakistana odakle zapravo potiče himalajska so. To ne mora uvijek biti navedeno na pakovanju pa je poželjno dodatno upitati.

himalajske soli
@pinterest

7 savjeta za održavanje lampe od himalajske soli

U velikoj većini slučajeva, lampe od himalajske soli mogu trajati godinama. Ipak, budući da su sastavljene od čiste soli, dakle u potpunosti prirodnog materijala, postoji mogućnost da vaša lampa neće izgledati ili raditi kao što bi to željeli.  Šta je normalno, a što ne kada su slane lampe u pitanju, saznajte u nastavku teksta

Moja lampa se znoji i počinje topiti

To je česta i normalna pojava. Lampa je sastavljena od čiste soli, a so je higroskopna, tj. navlači vlagu iz vazduha. Upravo je to mehanizam kako vaša lampa čisti vazduh u prostoriji.

Navlačenjem sitnih kapljica vode  istovremeno se upijaju i mikroskopske nečistoće, koje završavaju na lampi. Ukoliko je vlaga natprosječna, tada ćete uočiti malo vode oko lampe, zato zaštite namještaj pomoću tacne.  Rješenje je da lampa gori 24 časa.

Možda te zanima
kako ocistiti flasu za vodu

Ukoliko se i dalje znoji, potražite drugo mjesto za nju, dalje od kuhinje ili kupatila. Jedno je rješenje da koristite sijalicu veće snage, ali pripazite koju jačinu u vatima preporučuje proizvođač. Ako se i dalje znoji, a prostorija je inače vlažnija, tada vam preostaje da je brišete krpom s vremena na vrijeme.

Sijalica u lampi treperi

Uzrok je nedostatak  kontakta u kablu ili grlu sijalice. Ugasite lampu, iskopčajte iz struje te pričekajte da se sijalica ohladi. Utvrdite gdje dolazi do prekida. Pažljivo spojite žice i dobro ih izolujte. Najsigurnije rješenje je da  zamijenite kabl.

Moja lampa gubi boju

Kao što smo naveli, so upija vodu iz vazduha. Kada molekule vode dođu u dodir sa solju, dolazi do prekida kristalne strukture soli jer su ionske veze uvijek topive u vodi. Nakon što voda ispari, ionske se veze opet formiraju jer je otopina opet postala sol.

Kao rezultat tog procesa, primjetićete da površina lampe akumulira sve više bijelih kristala. Ukupni sastav se nije promjenio, ali raspored na površini jeste.

himalajske soli
@pinterest

Čini mi se da lampa od himalajske soli ne uklanja alergene

Za to postoji nekoliko razloga. Prvo, ako klima uređaj u prostoriji niste dugo čistili, neće pomoći ni velika lampa soli. Provjerite kada ste zadnji put čistili klimu. Drugo, utvrdite da li imate dovoljno veliku lampu.

Za prosječnu spavaću sobu, dovoljna je lampa od 2-3 kg, a za dnevnu sobu barem 4-6 kg, ili veća. Što je soba veća, potrebna je veća lampa. Ugrubo, za 3 četvorna metra prostorije (prosječne visine od 2,5 m) potreban je grumen soli od 1 kg. Naravno, možete koristiti i više manjih lampi.

Lampa je postala prljava. Kako da je očistim, a da ne otopim so?

Uloga lampe je da privlači sve nečistoće iz prostorije što neminovno vodi do zaprljanja. Ugasite je, isključite iz struje i pustite da se ohladi. Uzmite sasvim malo vlažnu (nikako ne mokru!) spužvu ili krpu i nježno je očistite. Zatim je obrišite mekom suhom krpom. Kada se lampa opet upali i ugrije, višak vode će ispariti.

Iako sam zamjenila sijalicu, lampa i dalje ne radi

Uzrok je u oštećenim žicama unutar kabla. Nažalost, kod čestog manipulisanja teškog grumena soli, što u naravi i jeste ova lampa, ako kabl nije dobro pričvršćen, on će uvijek prvi nastradati. Jedino rješenje je zamjena kabla.

Prečesto mi se kvare sijalice

Provjerite da li jačina sijalice odgovara jačini navednoj u uputstvima ili na grlu sijalice. Ako staklo pregorjele sijalice ima mliječno bijelu boju, pripazite da sljedeća sijalica ne dotiče zid lampe tj. koristite sijalicu odgovarajuće veličine.

Naime, voda koja se kondenzuje na lampi sliva se niz sijalicu što dovodi do pucanja stakla i oksidacije te na kraju i pregaranja. Isto tako, ako često selite lampu, a sijalica nije dobro učvršćena, to takođe može izazvati pucanje stakla.

Nadamo se da će vam ovi savjeti biti od koristi ukoliko se odlučite na kupovinu ove ljekovite lampe. Lampa od himalajske soli će sigurno biti lijep, ali i koristan predmet u vašem domu.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh