Pogled sa najdužeg visećeg mosta oduzima dah. Ali, doslovno!

Avatar photo

Novi most za pješake nedavno je otvoren u Švicarskoj, što bi svima koji su avanturisti poput Indijana Jonesa moglo “oznojiti dlanove”. Do sada najduži most ovog tipa u svijetu posjetioce vodi kroz nestvarne Bernske Alpe, sa moćnom planinom Matterhorn u pozadini. Prekrasni pejzaži odvlače nervozne oči daleko od dna doline i svega na šta pješak pomisli kada svoj pogled uputi prema dole.

Ovaj most je djelo Čarlsa Kuonena i zvanično je otvoren tokom vikenda. Povezuje pješačku stazu Europaweg između planinskih gradova Grächen i Zermatt u Švicarskoj. Njegova dužina iznosi 494 m (1.620 stopa) a bilo je potrebno samo 10 sedmica za izgradnju. Most se nalazi na visini od 85 m (280 stopa) iznad guste švicarske šume i njenog najvišeg drveta, a širok je samo 65 cm.

Prema Ginisovoj knjizi rekorda, najduži viseći most na svijetu do sada je bio most Kokonoe Yume, koji se prostire 390 metara nad dolinom Kyusui u Japanu. Tako je ova nova švicarska “ulica” postala duža sa 100 i više metara dodatnog šetališta.

Most, koji je čelične konstrukcije, nalazi se na između 1.600 i 2.100 m nadmorske visine i pruža pogled na planine od kojeg zastaje dah. On zamjenjuje prethodni most koji je oštećen odronom planinskog kamenja.

Nevjerovatno je i vrijeme za koje su inženjeri iz Swissrope-a i Lauber-a podigli ovo zdanje. Potrebno je 10 minuta da se most pređe u potpunosti a za ovo putovanje je ranije bilo potrebno četiri sata neprekidnog planinarenja. Most u Švicarskoj prekinuo je i rekord koji je prethodno postavio još jedan novi viseći most sa staklenim dnom završen prošle godine u Kini. Preko 430 metara ovog dugačkog mosta prevodi šetače preko velikog kanjona Zhangjiajie u provinciji Hunan. Ono u čemu ovaj most i dalje drži rekord jeste visina koja iznosi 300m.

Možda te zanima
cigare stetnost

Sigurni smo da će brojni planinari uživati u prelijepom švicarskom pejzažu, te će zahvaljujući Čarlsu Kuonenu obogatiti svoje iskustvo ovim potpuno drugačijim i izuzetnim podvigom.

Photos from: architecturaldigest.com

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh