Štedeti ili trošiti: Kako pronaći savršen balans?

Avatar photo
pravilno trosenje novca

Finansije, kao jedan od važnih aspekata naših života, neretko nam zadaju glavobolje. Na čemu štedeti? Na šta vredi trošiti novac? Na čemu nikako ne treba štedeti? Koliko mesečno štedeti? Kako pronaći balans? Sve su to pitanja koja sami sebi postavimo bar jednom mesečno.

Dok neki smatraju da je štednja ključna za finansijsku stabilnost i miran san, te se trude da svakog meseca ostave nešto sa strane, drugi baš i ne misle tako ili jednostavno ne uspevaju da svoj novac troše promišljeno. Bilo kako bilo, istina je da nije baš uvek lako upravljati finansijama i donositi mudre odluke.

Kako bismo vam pomogli da lakše donosite pametne odluke u vezi sa finansijama i pronađete balans između štednje i trošenja, u ovom tekstu vam donosimo tri korisna saveta.

1. Definišite finansijske ciljeve

stednja

Prvi i navažniji savet je da definišete svoje finansijske ciljeve.

Naime, pre nego što donesete bilo koju veću odluku u vezi sa tim da li je vreme da štedite ili da trošite, važno je da imate jasno definisane finansijske ciljeve. Postavite sebi pitanja poput:

  • Kakvi su moji kratkoročni i dugoročni finansijski ciljevi?
  • Koliko novca želim da imam na raspolaganju za neplanirane troškove?
  • Da li želim da štedim za kupovinu nekretnine ili za penziju?
  • Koliko mogu da izdvojim za uživanje i luksuz?

Odgovori na ova pitanja pomoći će vam da bolje razumete svoje prioritete i da napravite balans između štednje i trošenja.

3. Razmislite o tome na šta vredi trošiti novac

bogatstvo

Drugi savet koji smatramo veoma korisnim, pored kreiranja budžeta, o kome smo detaljno pisali ranije, je da razmislite o tome na šta vredi trošiti novac. Ovo je, naravno, veoma teško pitanje, naročito ako vaša trenutna finansijska situacija nije baš najbolja.

Prvo, postoji ono što se zove osnovni troškovi, a to su troškovi o kojima se ne može pregovarati i na šta novac mora da se troši. Radi se o stvarima poput hipoteke/kirije, kredita, mesečnih računa, troškova hrane i transporta itd.

Ali nakon što izmirite sve ove troškove, ostaje pitanje na šta je „u redu” trošiti novac ako pokušavate da pronađete balans i donosite mudre finansijske odluke.

Po našem mišljenju, u redu je trošiti novac na kategorije pobrojane ispod.

Kvalitetne proizvode koji su vam korisni

Ponekad ima smisla potrošiti novac na stvari koje mogu poboljšati kvalitet vašeg života. To bi mogao biti dobar madrac na kojem ćete spavati bolje, skuplja odeća i obuća koja će trajati više sezona, hrana ili higijenski proizvodi koji će vam pomoći da brinete o svom zdravlju i slično. Dakle, neke „luksuzne” stvari ili namirnice se mogu smatrati investicijom, a ne nepromišljenim ili nepotrebnim troškovima – sve dok ih možete priuštiti.

Vaše fizičko i mentalno zdravlje

putovanja mentalno zdravlje

Vremena su teška i važno je da učinite sve što možete da održite i telo i um u dobroj formi. To znači da je u redu potrošiti novac na članstvo u teretani ili na hobi koji vas zanima.

Stvari za koje ste štedeli

Ponekad je lako zaboraviti da novac štedite s razlogom, i umesto toga samo štedeti radi štednje. Zato je važno postaviti ciljeve štednje kako biste razumeli kada ima smisla trošiti novac. Možete štedeti za depozit za kuću, novi auto, veliki odmor ili čak skupljati novac za školovanje vaše dece. Kad god stignete do cilja, ne ustručavajte se da potrošite novac na ono za šta ste ga čuvali.

Možda te zanima
novogodisnje odluke

Stvari koje vas čine srećnim

Jedna stvar koju uvek treba imati na umu je da život treba živeti. Zato radite stvari koje vas čine srećnim kad god možete. Možda nije uvijek moguće raditi ono što želite finansijski, ali sve dok se pridržavate pravila koja ste ranije postavili, postoji dobar razlog zbog kojeg vaš budžet treba da sadrži i odeljak predviđen za želje.

Naravno, ovo ne znači da novac treba da se rasipa i da svaki potrošen dinar možete pravdati na ovaj način. Budite iskreni i savesno odlučite na šta ga vredi trošiti.

3. Primenite pravilo 50-30-20

soping navike

Naš treći savet koji bi mogao da vam pomogne da pronađete balans između trošenja i štednje je da pokušate da primenjujete jedan jednostavan, proveren metod upravljanja finansijama, koji se zove 50-30-20.

Radi se o tome da troškove rasporedite na sledeći način:

  • 50% vašeg prihoda treba da ide na osnovne troškove – kredit/kirija, dugovi, računi, namirnice i troškovi prevoza;
  • 30% vašeg prihoda koristite da sebi priuštite stvari na koje je u redu trošiti novac – članstvo u teretani, hobi koji vas ispunjava, kvalitetni proizvodi koji će vam pomoći da unapredite kvalitet života, putovanja, kursevi jezika i slično.
  • 20% vašeg prihoda bi trebalo da uštedite ili investirate.

Naravno, nije svaka osoba u prilici da primenjuje ovu metodu. Proporcije mogu da se menjaju u odnosu na visinu vaših osnovnih troškova, kojima ćete prilagoditi visinu ostalih troškova.

No, ukoliko pokušate da primenjujete ove savete, verujte nam da će vam biti lakše da pronađete preko potrebni balans kada su finansije u pitanju!

Pišite nam ukoliko i vi imate neke konkretne savete ili trikove koji vam pomažu da novac trošite promišljenije.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh