Kako spriječiti stvaranje bora na grudima

Avatar photo
grudima

Volite li da se sunčate, spavate na boku ili možda na stomaku? Današnja tema mogla bi da vam bude prilično interesantna. Veoma često iz dubokog sna budimo se sa velikim vertikalnim linijama koje počinju ispod vrata i spajaju se među našim grudima. Nekada pomislimo šta ako previše dugo ili jednoga dana zauvijek ostanu tu.

Naravno, ukoliko ste u srednjim 30-im ili mlađi, ovi nabori nisu trajni i veoma brzo nestaju. Ipak, spavanje na boku savija naša leđa i ramena ka unutra, i tako radi da se naša koža dekoltea skupi. Ukoliko tako ležite 4 do 8 sati svake noći, mnogo hidratacije i sati koji su potrebni da se ovi nabori “ispeglaju” sasvim su razumljivi. ZdraviJa donosi nekoliko načina kako da ove bore spriječite ili barem umanjite.

Hidratacija

Adekvatna hidratacija našeg tijela osnovni je faktor koji utiče na zdravlje i ljepotu. Sigurno ste primijetili kako su ovi nabori veći i izraženiji nakon vrelog dana provedenog na suncu. Ostanite hidrirani elektrolitima kako biste zaštitili kožu i pomogli joj da se brže oporavi.

grudima
@pinterest

Spavajte na leđima

Ukoliko je spavanje na boku jedna od stvari koje obožavate da radite, pokušajte da spavate na leđima. Znamo da ovo zvuči lakše u teoriji nego što je u praksi, svakako vjerujemo da ćete se u toku noći pomjerati i okretati. Ipak, svaki put kada budete svjesni toga vratite se u ovaj položaj ležanja na leđima.

Možda te zanima
beauty trendovi

Zaštitini faktor

Oštećenje od sunca je glavni krivac za bore koje se stvaraju na ovom dijelu tijela. Upravo zato obavezno nanesite kremu za sunčanje od grudi prema gore, sa SPF od najmanje 35, i ne zaboravite da je nanosite iznova.

Silikonski flasteri

Ukoliko odbijate da spavate na leđima, silikonski flasteri koji se nose preko noći mogu zagladiti vašu kožu i sve postojeće bore, te spriječiti stvaranje novih. Praktične su za nošenje i višekratnu upotrebu. Važno je samo da prvo očistite i hidrirate kožu, tako da ovi flasteri mogu da odrade svoj posao.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh