Psiholog Danijela Ostojić – Da li razgovarate sa sobom?

Danijela Ostojić
razgovarate sa sobom

Za mene jedna od onih godina u kojima sam doživjela najveće transformacije i progresije u životu. Kada sam osjetila trenutak da je “vrijeme”, baš tada sam reagovala. Pustila se. Bez mnogo razmišljanja – što je veliki izazov za mene. Inspiracija je dolazila sa svih strana. Provodila sam vrijeme slušajući, otvorila sam sva čula. Bilo mi je važno da osjetim. I dobro. I loše. I između.

Obožavam ljudsku kompleksnost. Zato sam zaljubljena u psihologiju. Mi smo uvijek na pola. Tako posmatrajte ljude. Nikako definitivno, jer krajnost ne postoji. Promjena je ključ. Moja promjena je došla baš kada je stalnost pritiskala zidove. Ali mudrost je prepoznati.

razgovarate sa sobom
@danijela.ostojic_psiholog

Koliko često razgovarate sa sobom? Ja svaki dan. Pitam se, da li nešto radim otvorenom dušom ili imam neku skrivenu namjeru – svi ih imamo! Pitanje je, na kom nivou ste samorefleksije?! Razgovori sa sobom su navika. Evo vam ideja za narednu godinu. Razgovarajte sa sobom dnevno, sedmično, mjesečno, samo razgovarajte. Neminovno ćete doći do odgovora. Poslušajte ih. Nemojte se skrivati iza svojih strahova, mehanizama odbrane, očekivanja, skrivenih namjera. Dođe na naplatu. Znam, vjerujte mi!

Pitaju me često, kako si tako hrabra? Trudim se da razumijem pitanje, jer ja hrabrost živim kako znam za sebe. Nisu mi nepoznati pogledi, komentari i mišljenja “ ma pusti je, znaš da je drugačija”. Naravno, da nije bilo lako oduprijeti se Balkanskim pravilima, ali sam bar znala šta neću. Lako je sve ostalo.

Možda te zanima
mobilne aplikacije za opustanje

Morala sam se dokazivati pet puta više od muškaraca, zvuči poznato, zar ne? Ali sam znala šta neću. Zamislite osjećaj zahvalnosti, radosti i vrednosti kada prođete put ka cilju sa idejama koje se nikako ne uklapaju u okvire društvenog konteksta. Duplo zadovoljstvo.

Ja čvrsto vjerujem da ste našli put do mene onako kako sam ja tražila put do vas. Iskreno, otvoreno i ambiciozno, da bi zajedno bili intelektualni influense. Jer jedino tako možemo napraviti bolje društvo, razviti empatiju i postići zavidan nivo mentalnog zdravlja.

Možda vam bude interesantno: Kako se suočiti sa osudama drugih ljudi?

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh