Pripremite pesto piletinu sa pečenim povrćem – idealno jelo za novogodišnju večeru

Avatar photo
pesto piletinu

Piletina se često koristi kao glavno jelo za novogodišnju večeru iz nekoliko razloga. Neki od njih su što je jedno od najlakših mesa za pripremu, niskokalorična je i može se marinirati u različitim umacima i dodatcima, što daje veliki broj mogućnosti za kreativnost u kuhinji. ZdraviJa je za novogodišnju večeru izabrala pesto piletinu sa pečenim povrćem, koja će koliko nas toliko, vjerujemo i vas, oduševiti sa svojim okusom.

Pesto umak je poznat po tome što se priprema od svježih začina, poput bazge, maslina i parmezana. Pesto je ime koje dolazi iz talijanskog jezika i znači “pomiješano”, što se odnosi na način na koji se sastojci za ovaj umak miješaju u blenderu.

Ovaj umak se prvi put spominje u literaturi u 16. stoljeću u Genovi, gradu u sjevernoj Italiji. Bazga je glavni sastojak pesto umaka, a najčešće se koristi vrsta bazge poznata kao “basilico genovese”, koja se uzgaja u okolici Genove. Pesto se može koristiti na mnogo različitih načina, od preljevanja tjestenine do dodavanja u juhe i omlete.

pesto piletinu

Umak se može konzervisati u staklenkama ili zamrznuti u ledenim kockama, što omogućava da se koristi tokom cijele godine. Pesto se često koristi kao zamjena za maslinovo ulje u salatama, a takođe se može dodavati i u kremaste supe. Postoji mnogo različitih recepata za pripremu pesto umaka, a sastojci se mogu prilagoditi osobnim preferencijama po pitanju okusa.

Pečeno povrće se često koristi kao prilog uz piletinu jer se dobro slaže sa njenim okusom i teksturom. Piletina je blagog okusa, pa se pečeno povrće, koje može da bude malo pikantnije ili slađe, može dobro uklopiti i dati dodatnu dimenziju okusa jelu. Osim toga, zdravo je i lako se priprema, što ga čini pogodnim prilogom za različite obroke.

Recept za ZdraviJa verziju novogdišnje večere

Sastojci:

  • 400 g pilećih prsa
  • 200 g brokula
  • 300 g batata
  • 50 g pesto umaka
  • Prstohvat himalajske soli
  • Maslinovo ulje

Priprema:

Pileća prsa očistiti i staviti u keramički pleh za pečenje.

Pored pilećih prsa poredati brokulu i izrezani batat krompir.

Preko piletine premazati pesto sos te povrće začiniti i preliti sa malo maslinovog ulja.

Piletinu sa povrćem peći 30 minuta na 180C.

Možda te zanima
hello fresh pretplata

Prijatno!

 

 

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh