Vikend odmor: 9 prelepih destinacija u regionu

Avatar photo
subotica

Treba vam beg od stresa i rutine ili želite da provede kvalitetno vreme sa porodicom ili prijateljima? Ako je odgovor potvrdan, predlažemo vam da razmislite o vikend putovanju.

Provesti vikend na obližnjoj planini, pored jezera, u banji ili gradu koji do sada niste imali priliku posetiti, a koji je udaljen svega nekoliko sati vožnje od vašeg, savršen je način da se odmorite od svakodnevnice i uživate sa najbližima.

U našem regionu mnoštvo je prelepih destinacija, mesta na kojima možete da doživite nezaboravno, jedinstveno iskustvo, pobegnete od stresa, a možda i naučite nešto novo. Od očaravajućih planina i jezera, do banja i gradova bogatih kulturnom baštinom — ovo su neke od destinacija koje zaista vredi posetiti.

1. Park prirode Biokovo, Hrvatska

Park prirode Biokovo, smešten iznad Jadranskog mora, tačnije iznad Makarske, zasigurno će vas očarati. U ovom parku uživaćete u divnim pejzažima: sa jedne strane nalaze se nepregledni planinski vrhovi, a sa druge plavetnilo čarobnog Jadrana.

Biokovo

2. Nacionalni park Durmitor, Crna Gora

Nacionalni park Durmitor, sa impresivnim planinama i prelepim, kristalno čistim jezerima poput Crnog i Zminjeg, pravo je blago prirode. To je najveći nacionalni park u Crnoj Gori, koji se od 1980. godine nalazi na UNESCO-voj Listi svetske prirodne i kulturne baštine. Posetioci parka mogu da uživaju u brojnim aktivnostima poput planinarenja, penjanja, biciklizma, vožnje kajakom ili raftinga na reci Tari. Poseta ovom parku zaista je nezaboravno iskustvo za sve ljubitelje prirode. Uz brojne opcije za smeštaj u mestu Žabljak, pristupiti parku je veoma jednostavno.

Nacionalni park Durmitor

3. Zadar, Hrvatska

Zadar, biser Jadranske obale, očarava svojim istorijskim nasleđem, prelepim plažama i zalascima sunca. To je grad sa bogatom istorijom, što se može videti kroz njegove antičke spomenike, srednjovekovne crkve i kalete. Poznat je i po svojim jedinstvenim umetničkim instalacijama. Morske orgulje stvaraju melodije pomoću valova, plime i oseke, a Pozdrav suncu je instalacija koja svetlosnim efektima stvara spektakularne prizore zalaska sunca.

Zadar

4. Divčibare, Srbija

Divčibare, planina na zapadu Srbije, savršeno je mesto za uživanje u čistom vazduhu, šumama, proplancima, miru i tišini. Posetioci Divčibara mogu uživati i u različitim aktivnostima poput planinarenja, biciklizma, jahanja i šetnji prirodom. Klima je blaga, vazduh svež i prijatan tokom cele godine.

Ovo područje poznato je i po zdravstvenom turizmu, naime, zbog kvalitetnog vazduha dobar je za osobe sa respiratornim problemima.

divcibare

5. Banja Vrućica, BiH

Banja Vrućica je popularno termalno odmaralište u Bosni i Hercegovini, a nalazi se u blizini Teslića. Osim termalnih voda, Banja Vrućica je poznata i po lekovitom blatu koje se koristi u terapijama za kožna oboljenja i reumatske tegobe.

banja vrucica

6. Ski centar Kolašin 1450, Crna Gora

Kolašin 1450, manje poznato skijalište u Crnoj Gori, sjajna je destinacija za ljubitelje zimskih sportova. Smešten na planini Bjelasici, ovaj centar nudi raznolike staze pogodne za sve nivoe skijaškog znanja, od početnika do iskusnih skijaša. Pored skijališta, posetioci mogu istražiti i Nacionalni park Biogradska Gora.

Ski centar Kolasin

Možda te zanima
putovanje

7. Trebinje, BiH

Trebinje, grad na jugoistoku Bosne i Hercegovine, sa svojim kulturnim i istorijskim nasleđem, vinogradima i prijatnom klimom, mesto je koje treba videti. Grad je poznat po Starom gradu, manastiru Gračanici, reci Trebišnjici, autentičnim hercegovačkim jelima i lokalim vinima.

trebinje

8. Subotica, Srbija

Subotica je grad poznat po svojim prelepim zgradama u secesionističkom stilu. Posetitelji mogu mogu istraživati ​​njegove šarene fasade, poput Gradske kuće, Sinagoge i mnogih drugih zgrada. Nedaleko od grada nalazi se Palićko jezero, popularno odredište za odmor i rekreaciju.

subotica

9. Bledsko jezero, Slovenija

Bledsko jezero je jedna od najidiličnijih destinacija u Sloveniji, savršena za odmor u prirodi i uživanje. Jezero je smešteno u slikovitom okruženju: oko njega su planine, šume i brežuljci, a u njegovom središnjem delu ostrvce sa prekrasnom crkvom. Posebna atrakcija u crkvi je slavno Zvono želja, koje potiče iz šesnaestog veka. Pored jezera nalazi se Bledski zamak otvoren za posetioce.

bled

Sva ova mesta nude različite mogućnosti za opuštanje, istraživanje, učenje ili povezivanje sa prirodom. Bez obzira na to da li se radi o opuštajućem odmoru u banji, sportskim aktivnostima ili šetnjama ulicama grada, svaka od ovih destinacija obećava nezaboravne trenutke.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh