Šetajte! – Svjetski dan bez automobila

Avatar photo

U mnogim evropskim i svjetskim prestonicama 22. septembar se obilježava kao Svjetstki dan bez automobila. Tako je od 2000. godine, iako se ovaj dan u mnogim gradovima obilježavao i 90-ih godina XX vijeka. Svjetski dan bez automobila predstavlja i posljednji dan Evropske sedmice mobilnosti tokom koje se traže načini kojim bi se uticalo na pitanje urbanog transporta, kao i načini za poboljšanje zdravlja i kvaliteta života ljudi.

Još od pojave automobila 1886. godine, mišljenja o korisnosti automobila bila su podijeljena na za i protiv. Iako definitivno spada u jedno od najvećih otkrića, štetni uticaj automobila je neminovan. Sa više od milijardu motornih vozila na ulicama širom svijeta, skoro da je nemoguće izbjeći prljavštinu, buku, kao i opasnost koju oni proizvode.

saobraćaj

Obilježavanje Svjetskog dana bez automobila podstiče vozače da napuste svoja vozila barem na taj jedan dan. Cilj je da se promoviše hodanje i biciklizam, ali i razvoj zajednica u kojima su poslovni objekti u blizini domova, a prodavnice na pješačkoj udaljenosti.

Ukoliko ste primorani da koristite neko motorno vozilo kako biste stigli do željene lokacije, preporučuje se da koristite javni prevoz. Na taj način zauzima se manje prostora u saobraćaju jer u jednom autobusu istovremeno može biti i do 40 putnika, dok je u automobilu najčešće samo jedan ili dva putnika. Samim tim i zagađenost vazduha je manja.

Određena istraživanja su pokazala da se, zbog svakodnevnih gužvi u saobraćaju, do nekih gradskih lokacija može brže doći biciklom, nego automobilom. Pored toga, osim što čuvate planetu, povoljno djelujete i na svoje zdravlje. Ne zagađujete vazduh pa samim tim takav vazduh ne udišete, a i u stalnom ste pokretu, što je odlično za metabolizam.

Možda te zanima
kucni ljubimci

Kako se obilježava ovaj dan?

U mnogim gradovima širom svijeta, Svjetski dan bez automobila obilježava se obustavom saobraćaja za sva motorna vozila u užem centru grada. Ljudi uživaju u gradskim pejzažima šetajući ili vozeći bicikl. Saobraćajne buke nema, a i miris vazduha je ljepši.

@sedmicamobilnosti.ba

U Banjoj Luci, obilježavanjem Svjetskog dana automobila zvanično se zatvara i Evropska sedmica mobilnosti koja se ove godine obilježava sloganom „Kombinuj i kreći se!“. To podrazumijeva multimobilnost, odnosno, kombinovanje transportnih modela u okviru jednog ili više putovanja.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh