Slatko-slana zdjela zdravlja: paškanat, batat, mrkva i granola

Avatar photo
zdjela

Ako ste od onih koji vole eksperimentisati u kuhinji onda ovo jelo nikako ne smijete zaobići. Riječ je o povrću (paškanat, slatki krompir – batat, mrkva) u kombinaciji sa granolom, jogurtom i malinama. Zvuči neobično, zar ne? Zaista jeste, ali tek kada probate shvatite da je to zapravo idealna kombinacija i da je sve na svome mjestu.

Poseban okus i miris jelu daje paškanat. Taj aromatičan okus i miris potiče od eteričnog ulja koga najviše ima u plodovima. Ova namirnica izuzetno je bogata mineralnim materijama, vitaminima C, B i E, skrobom i organskim kiselinama.

paskanatOsim u ishrani, paškanat se koristi i u narodnoj medicini. S obzirom da se alkaloid pastinacin nalazi u svim dijelovima ove biljke, ljudi ga upotrebljavaju za liječenje nervoze, grčeva u želucu i crijevima, poboljšava varenje i dr. Osim toga, ovo povrće pospješuje rad srca, ojačava zidove krvnih sudova i reguliše krvni pritisak. Takođe, pomaže i prilikom pijeska i kamena u bubregu. Pojačava znojenje čime smanjuje tjelesnu temperaturu, a redovno konzumiranje ostavlja trag i na smanjenje tjelesne težine.

Za ovo ukusno jelo potrebno vam je:

  • Slatki krompir (batat)
  • Mrkva
  • Paškanat
  • Maline
  • Granola (napravite je sami, a kako, pročitajte ovdje)
  • Kokosov jogurt (ili slatki jogurt po želji)
zdjela
@thatgreenolive

Priprema:

Pripremite domaću granolu po vašem ukusu. Na gore navedenom linku možete vidjeti koje sastojke smo mi koristili, a vi to možete uraditi i sa mnogo manje sastojaka. Kao zamjenu za našu, preporučujemo granolu napravljenu od kokosa, badema, kikirikija i sjemenki susama. Odlična je!

Zagrijte rernu na 180 stepeni. Ogulite i očistite batat, mrkvu i paškanat, te uzdužno isijecite. Pleh za pečenje obložite papirom sa pečenje, a zatim poredajte povrće. Pecite 10 do 15 minuta.

U zdjelu u koju planirate poslužiti jelo servirajte batat, mrkvu i paškanat. Dodajte pripremljenu granolu.

Prelijte kokosovim jogurtom i pospite malinama.

Možda te zanima
sarma bez mesa

Vaše jelo je spremno.

Prijatno!

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh