Šta je krioterapija?

Avatar photo

Ako živite u velikom gradu ili ste svakodnevno na Instagramu, vjerovatno ste čuli za krioterapiju.

Dakle, sve što treba da znate jeste da je to proces upotrebe veoma niskih temperatura u svrhe medicinske terapije. Ovo može značiti da jednostavno ležite u kadi punoj hladne vode ili leda. Ipak, nedavno se pojavio novi tip hladne terapije i uključuje ulazak u komoru veličine tijela do vašeg vrata, te prskanje tečnog azota kako bi temperatura kože bila ispod -130ºC.

Zvuči zabavno, zar ne?

Šta je zapravo krioterapija?

Krioterapija je u suštini proces upotrebe niskih temperatura u zdravstvene koristi. Ovaj oblik terapije se na različite načine koristi od 1700-ih godina, kako bi se smanjili bolovi, poboljšao oporavak, usporilo starenje ćelija i poboljšalo zdravlje.

Ova nova vrsta hladne terapije u komori je izmišljena 1970-ih godina u Japanu, a došla je u SAD i druge zemlje u posljednjoj deceniji. Dobila je široku popularnost među sportistima i onima sa određenim hroničnim bolestima.

Neke od prednosti koje se često pripisuju krioterapiji su:

Brži oporavak od treninga

Mnogi sportisti i poznate ličnosti poput Kobeja Bryanta i Jessica Albe tvrde da su primijetili benefite krioterapije, a brzo rastuća popularnost ovih “hladnih sauna” ukazuje na to da i mnogi drugi mogu primijetiti iste rezultate, iako nauka izgleda ne razumije kako i zašto krioterapija zapravo smanjuje bolove.

Poboljšanje imunog sistema

Postoji teorija koja kaže da su tri minute ovakve intenzivne hladnoće dovoljna stimulacija da tijelo pomisli da je u situaciji preživljavanja, te da pojača normalan imunološki proces u tijelu. Ovo je takođe manje istraženo i veza je nejasna, iako postoje stotine slučajeva ljudi koji su sigurni da su poslije krioterapije postigli imunološko poboljšanje.

Povećana energija i metabolizam

Poslije samo tri minute intenzivne krioterapije, zaista se osjećate kao da možete istrčati maraton. “Imao sam tone energije, bio sam više mentalno uporan i osjećao sam se odlično”, rekao je jedan od korisnika nakon prvog ulaska u hladnu komoru. Ovo se najvjerovatnije događa zbog oslobađanja kateholamina (adrenalina i noradrenalina), kao i drugih neuropeptida, kao reakcija na hladnoću. Ove neuro-hemikalije su povezane sa osjećajem euforije i razloga za glasan smijeh kada uskočite u hladnu vodu ili izađete na snijeg bez odgovarajuće odjeće.

Možda te zanima
starije

Pomoć kod upale

Ljekari koriste krioterapiju u kliničkim ustanovama kako bi pomogli inflamatornim stanjima kao što su reumatoidni artritis (RA) i hronični bolovi. Izgleda da hladnoća ima kratkoročne i dugoročne koristi za smanjenje hroničnog bola, a takođe može učiniti i druge terapije efikasnijim i lakše podnošljivim za pacijente.

Rizici

Kao što ste možda već pomislili, ulazak u komoru gdje je temperatura ispod nule dolazi sa nekoliko rizika, iako iznenađujuće malo u odnosu na ono što ste možda očekivali.

S obzirom da se krioterapija vrši u veoma kontrolisanom okruženju, i to vrlo kratko, potencijalni rizik može zapravo biti niži nego kada se vrši imerziona terapija u hladnoj vodi. Naravno, trudnice ne bi trebalo da pokušavaju ovo, a svako sa zdravstvenim stanjem treba da se obrati ljekaru prije nego što pokuša ovu ili bilo koju drugu sličnu terapiju.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh