Šta je Luo Han Guo i da li je zdraviji od stevije?

Avatar photo

Da li ste ikada čuli za biljku Luo Han Guo i znate li za šta se upotrebljava? Nedavna istraživanja su pokazala da je Luo Han Guo prirodni zaslađivač koji će prema predviđanjima nutricionista postati veoma popularan u 2019. godini. ZdraviJa vam u nastavku otkriva o čemu se zapravo radi.

Šta je to Luo Han Guo?

Luo Han Guo potiče iz Kine, a u Americi i Evropi poznat je kao „monk fruit“. Luo Han Guo je mala, slatka voćka bogata antioksidantima koje se vijekovima koristi u kineskoj tradicionalnoj medicini.

Poznate su mnoge zdravstvene koristi Luo Han Gua. Ova mala moćna biljka olakšava grlobolju, dobra je za zdravlje srca, štiti jetru, njen ekstrakt je dobar u borbi protiv alergija, te je dokazano da posjeduje antikancerogene efekte koji su u procesu istraživanja. Pošto je Luo Han Guo 200 puta slađi od šećera, najviše se koristi kao prirodni zaslađivač.

Može se reći da je sličan steviji. Stevija je takođe 200 puta slađa od šećera, ali se za razliku od „monk fruit“ dobija iz lista biljke, a ne ploda. Iako se stevija dobija iz prirode, ona koja je dostupna u spermarketima je prerađena. Zato, ako izbjegavate prerađene šećere, Luo Han Guo bi mogao biti bolja alternativa za vas.

zasladjivacDa li je zaista zdraviji od stevije?

Svjetski nutricioniti tvrde da je, iako je slađi od običnog šećera, Luo Han Guo važniji kao antioksidant. Takođe, iako je sladak, ima veoma malo kalorija te glikemijsku vrijednost nula što u prevodu znači da neće povisiti vaš šećer u krvi, za razliku od rafinisanih šećera.

Naučnici još uvijek nisu dovoljno detaljno istražili sve uticaje ove biljke, kao što je to slučaj sa stevijom, pa je ipak samo na vama odluka da li ćete ovu biljku koristiti kao prirodni zaslađivač, a kako biste izbjegli upotrebu rafinisanih šećera.

Možda te zanima
batat i leblebije

Gdje možete kupiti Luo Han Guo?

Skoro je nemoguće pronaći ga u Evropi, ali se veoma lako može kupiti online. Ako se odličite da ga kupite i probate, šaljite nam utiske!

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh