Suplementacija kolagenom: Da li zaista pomaže koži i zglobovima?

Avatar photo
kolagen efekti

Kolagen je najzastupljeniji protein koji se nalazi u vezivnim tkivima ljudskog tela. Glavna je komponenta kostiju, kože, mišića, tetiva i ligamenata, a nalazi se i brojnim drugim organima, krvnim sudovima i sluznici.

Ovaj protein je ključan za obezbeđivanje strukture i snage tkivima. Postoji više vrsta kolagena, ali najzastupljeniji su tipovi I, II i III.

Kolagen igra važnu ulogu u održavanju elastičnosti i regeneraciji kože, podržavanju strukture kostiju, zglobova i hrskavice, te ukupnog zdravlja vezivnih tkiva. Međutim, kako starimo, proizvodnja kolagena u našem telu se smanjuje, što može dovesti do pojave bora i smanjene elastičnosti kože, kao i do slabljenja zglobova i kostiju.

Kolagen se može unositi putem hrane (npr. meso, riba) ili suplemenata, a često se koristi i u kozmetičkim proizvodima za negu kože.

U poslednjih nekoliko godina, suplementacija kolagenom postala je veoma popularna, a istraživanja sugerišu da može biti veoma korisna za kožu i zglobove. Na koji način suplementacija kolagenom utiče na naše telo, saznajte u nastavku teksta.

Kako suplementacija kolagenom utiče na zdravlje kože i zglobova?

kolagen za kozu

Suplementacija kolagenom utiče na telo tako što povećava dostupnost aminokiselina potrebnih za sintezu kolagena u koži, zglobovima i drugim vezivnim tkivima. Evo kako to funkcioniše:

  1. Digestija i apsorpcija: Kada se kolagen konzumira oralno, razgrađuje se u probavnom traktu na manje peptide i aminokiseline. Ovi fragmenti se apsorbuju u krvotok i dopremaju do različitih tkiva u telu.
  2. Sinteza kolagena: Apsorbovani kolagen peptidi i aminokiseline (poput glicina, prolina i hidroksiprolina) koriste se kao gradivni blokovi za sintezu novog kolagena u telu. Ovaj proces se odvija u fibroblastima (ćelijama koje proizvode kolagen) u koži i hondrocitima (ćelijama koje proizvode hrskavicu) u zglobovima.

Kako to utiče na kožu?

Kolagen peptidi stimulišu fibroblaste da proizvode više kolagena, elastina i hijaluronske kiseline, što povećava elastičnost i čvrstoću kože, smanjuje pojavu bora i finih linija i čini da vaša koža bude glatka, a ten ujednačen i blistav.

Osim toga, kolagen pomaže u zadržavanju vlage u koži, čime se poboljšava hidratacija. Hidratacija je ključna za zdrav izgled kože i smanjenje pojave bora.

kolagen zglobovi

A na zglobove?

Kolagen peptidi stimulišu hondrocite da proizvode više kolagena u hrskavici. Ovo pomaže u održavanju integriteta i elastičnosti hrskavice, što je ključno za zdrave zglobove.

Suplementacija kolagenom može imati i antiinflamatorne efekte, smanjujući upalu u zglobovima i ublažavajući bol kod osoba sa osteoartritisom.

Kolagen peptidi mogu pomoći u regeneraciji oštećenih tkiva u zglobovima, što poboljšava funkciju zglobova i smanjuje ukočenost.

Dodatne prednosti

kolagen saveti

Možda te zanima
kosa leto

Kolagen je važan za strukturu kostiju, jer čini značajan deo njihove matrice. Suplementacija može poboljšati gustinu kostiju i smanjiti rizik od osteoporoze.

Pored toga, kolagen može poboljšati snagu i rast noktiju i kose, čineći ih otpornijim na lomljenje. Kolagen se takođe koristi za podršku zdravlju creva, poboljšanje oporavka mišića nakon vežbanja i podršku kardiovaskularnom sistemu.

Saveti za efikasnu upotrebu

Za optimalne rezultate, preporučuje se uzimanje kolagenih suplemenata na prazan stomak ili sa vitaminom C, koji pomaže u sintezi kolagena. Suplementacija kolagenom može biti dopunjena drugim suplementima kao što su glukozamin, hondroitin i hijaluronska kiselina.

Moguće nuspojave

uticaj kolagena na kozu

Iako je kolagen generalno bezbedan, neki ljudi mogu doživeti blage probavne smetnje, kao što je osećaj nadutosti. U retkim slučajevima, može doći do alergijske reakcije. Pre početka nove suplementacije, posebno ako uzimate lekove, konsultujte se sa svojim lekarom.

Nije teško zaključiti da suplementacija kolagenom može i te kako doprineti zdravlju kože i zglobova, ali i kostiju, kose, noktiju i drugih organa. Efekti mogu varirati među pojedincima, ali mnogi korisnici beleže vidljive promene u izgledu kože i funkcionalnosti zglobova nakon redovne upotrebe kolagenih suplemenata.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh