Zašto i kada nastaje perut i kako da je se rešite?

Avatar photo
zasto nastaje perut

Perut je veoma često stanje kože glave i manifestuje se ljuštenjem mrtvih ćelija kože, često praćenim svrabom, crvenilom i suvoćom vlasišta. Ovo stanje je veoma česta pojava, pogađa gotovo polovinu odrasle populacije, a zanimljivo je da se češće javlja kod muškaraca.

U većini slučajeva se može kontrolisati pravilno odabranim preparatima za negu vlasišta, ali u ozbiljnijim slučajevima potrebno je potražiti medicinsku pomoć.

Zašto i kada nastaje perut?

Perut nastaje kada se na vlasištu formira prekomerna količina mrtvih ćelija kože koje se zatim ljušte i otpadaju. Do pojave peruti dovode različiti faktori, uključujući:

 • Seboroični dermatitis: Ovo stanje uzrokuje masnu, crvenu i kožu koja se ljušti. Pogađa vlasište i druge delove tela gde su prisutne lojne žlezde.
 • Suva koža: Kada je koža glave previše suva, javlja se perut koja je obično sitnija i manje masna.kako nastaje perut
 • Kvasac (gljivice): Malassezia je gljivica koja normalno živi na vlasištu, ali može izazvati perut ako se prekomerno razmnožava.
 • Kontaktni dermatitis: Osetljivost ili alergija na određene proizvode za kosu mogu izazvati iritaciju i perutanje kože.
 • Nepravilno pranje kose: Retko ili nepravilno pranje kose može dovesti do nagomilavanja ulja i mrtvih ćelija kože, što rezultira pojavom peruti.
 • Stres i ishrana: Faktori kao što su stres i loša ishrana takođe mogu doprineti pojavi peruti.

Koje vrste peruti poznajemo?

Perut se može podeliti u dve grupe: suvu i masnu, a osim toga, može se razlikovati po boji, jer može biti bele ili žućkaste boje.

Masna perut je obično gusta, žute boje i lepi se za vlasište, koje je često crveno i iritirano. Uz ovakve simptome, vrlo je verovatno da je u pitanju seboreični dermatitis, upalna bolest vlasišta, ali i drugih delova tela bogatih lojnim žlezdama (kao što su brada, čelo, prepone, područje oko nosa i obrva).

vrste peruti

Nasuprot masnoj peruti, suva perut je bela ili siva, suva, tanka i lako spada sa vlasišta. Ovaj oblik se ne smatra bolešću i može se rešiti upotrebom odgovarajućih preparata.

Kako se rešiti peruti?

Rešavanje ovog problema zahteva dobru higijenu vlasišta, korišćenje odgovarajućih šampona i, u nekim slučajevima, promene u načinu života. Evo nekoliko koraka koje možete preduzeti:

1. Korišćenje šampona protiv peruti

Preporučuju se sledeći šamponi:

 • Šamponi sa cinkovim piritionom: Imaju antimikrobna i anti-gljivična svojstva.
 • Šamponi sa selen-sulfidom: Smanjuju proizvodnju ulja i imaju anti-gljivična svojstva.
 • Šamponi sa katranom: Utiču na sprečavanje dodatnog isušivanja kože glave, smanjuju iritaciju i utiču na poboljšanje opšteg stanja kože glave.
 • Šamponi sa ketokonazolom: Jaki anti-gljivični agensi.
 • Šamponi sa salicilnom kiselinom: Pomažu u uklanjanju ljuspica sa vlasišta.

2. Redovno pranje kose

lecenje peruti

Kako biste uklonili višak ulja i mrtve ćelije kože potrebno je redovno prati kosu. Kada je perete, obavezno koristite mlaku vodu, jer prevruća voda može iritirati vlasište.

3. Pravilna nega vlasišta

Masirajte vlasište tokom pranja kako biste poboljšali cirkulaciju i pomogli uklanjanje ljuspica. Izbegavajte prekomernu upotrebu proizvoda za oblikovanje kose koji mogu iritirati vlasište.

Možda te zanima
kolagen efekti

4. Hidratacija i ishrana

Pijte dovoljno vode i jedite balansiranu ishranu bogatu vitaminima i mineralima. Savetujemo vam da unosite dovoljne količine omega-3 masnih kiselina, jer one pomažu u održavanju zdravog vlasišta.

5. Smanjenje stresa

Verovali ili ne, stres može pogoršati perut, pa pokušajte da ga svedete na minimum.

6. Izbegavanje agresivnih šampona i ostalih proizvoda za negu kose

nega kose perut

Ako želite da se rešite peruti, trebalo bi da izbegavate sledeće agresivne sastojke u šamponima i proizvodima za negu kose:

 1. Sulfate (Sulfate-based cleansers): Sodium Lauryl Sulfate (SLS) i Sodium Laureth Sulfate (SLES) su sastojci koji mogu ukloniti prirodna ulja sa kože glave i pogoršati perut.
 2. Alkohole: Neki alkoholi, poput izopropanola, mogu biti veoma isušujući i iritantni za vlasište.
 3. Parabene: Ovi konzervansi (npr. Methylparaben, Propylparaben) mogu izazvati iritacije i alergijske reakcije.
 4. Sintetičke mirise i boje: Oni mogu izazvati iritaciju i alergijske reakcije na vlasištu.
 5. Salicilnu kiselinu u visokim koncentracijama: Iako je korisna u tretmanima peruti, visoke koncentracije salicilne kiseline mogu iritirati kožu.
 6. Konsultacija sa dermatologom

Ukoliko nakon kućnih tretmana adektvatnim šamponima i dalje imate perut, posetite dermatologa koji može preporučiti specijalizovane tretmane ili lekove.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh