Svjetski dan rijeka kao opomena da čuvamo pitku vodu

Avatar photo
rijeka vrbas banjaluka priroda

Svjetski dan rijeka je proslava svjetskih plovnih puteva. Zadnju nedjelju septembra, ove godine 30. septembra, želi se ukazati na mnoge vrijednosti naših rijeka, te da se poveća javna svijest i podstiče poboljšano upravljanje svim rijekama širom svijeta. Takođe, misija dana rijeka je i da se ukaže i upozori da je potrebno da čuvamo rijeke zbog pitke vode na našoj planeti.

U gotovo svakoj zemlji rijeke se suočavaju sa nizom prijetnji i samo kroz naše aktivno uključivanje možemo osigurati njihovo zdravlje u godinama koje su pred nama.

Kratka istorija

world rivers day

Ujedinjene nacije su 2005. godine pokrenule Dekadu vode za život kako bi pomogle stvaranju veće svijesti o potrebi bolje brige o našim vodnim resursima. Nakon toga, uspostavljanje Svjetskog sana rijeka bio je odgovor na prijedlog koji je pokrenuo međunarodno poznati advokat, Mark Angelo.

Prijedlog globalnog događaja za proslavu rijeka zasnovan je na uspjehu Dana rijeke BC, koju je Mark Angelo osnovao i vodio u zapadnoj Kanadi od 1980. godine. Ujedinjene nacije, događaj Svjetskog dana rijeka su vidjeli kao dobro prilagođene ciljeve Dekade vode za život, i prijedlog za obilježavanja ovog važnog dana je odobren.

Entuzijasti iz cijelog svijeta su se udružili da organizuju inauguralni VRD događaj. Taj prvi događaj u 2005. godini bio je veliki uspjeh, a dan rijeka je proslavljen u desetinama zemalja. Od tada, događaj je nastavio da raste. Prošle godine nekoliko miliona ljudi u više od 60 zemalja proslavilo je mnoge vrijednosti naših plovnih puteva, a očekuje se da će tako biti i ove godine

O osnivaču

Mark Angelo je iz Burnabija, Britanska Kolumbija, Kanada, i osnivač je i predsjedavajući Svjetskog dana rijeka i predsjednik Instituta za rijeke na Institutu za tehnologiju British Columbia (BCIT). Mark je takođe bio dugogodišnji šef BCIT-ovog programa za ribe, divlje životinje i rekreaciju. Primio je i Red Orden Britanske Kolumbije i Kanade (najveću čast njegove zemlje) u znak priznanja za svoje napore na očuvanju rijeka tokom protekle četiri decenije. Među mnogim drugim nagradama su i Nagrada za upravljanje Ujedinjenim Nacijama i Nacionalna nagrada za zaštitu rijeka.

rafting na rijeci uni

Možda te zanima
prekidanje sna

On je putovao duž 1000 reka širom svijeta. Od 2003. do 2006. godine, njegov priznati Rivervorld program imao je više od 40 miliona posjeta. Mark nastavlja da radi na pitanjima očuvanja u svojoj zajednici i pokrajini, kao i u Kanadi, ali i drugim dijelovima svijeta.

Napisao je više od 300 članaka i eseja o njegovim iskustvima i pitanjima konzervacije i redovno doprinosi novinarskim odjeljcima putovanja. Nedavno mu je dodijeljen počasni doktorat sa Univerziteta Simon Fraser u znak priznanja za napore koje ulaže na očuvanju rijeka. Mark je saradnik interneta Ekplorers Cluba iz Njujorka, član Kraljevskog kanadskog geografskog društva, a krajem 2016. godine završio je rad na nagrađivanom globalnom dokumentarnom filmu rijeke RiverBlue.

Sve ovo je, nadamo se dovoljno, da se svako od nas aktivira kako bi rijeku koja protiče kroz njegov grad učinio čistom i očuvanom, te pozitivnim primjerom utiče na buđenje svijesti kod svojih sugrađana da učine isto.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh