Svježe šljive su najjači antioksidanti i riznica vitamina

Avatar photo

Na samom vrhu liste od 24 vrste voća, sa najjačim antioksidansnim djelovanjem nalaze se šljive, a kako je trenutno sezona ovog voća, ZdraviJa je odlučila da sa vama podijeli njihove blagodeti za organizam.

Suva šljiva u odnosu na drugo suvo voće ima dvostruko veću antioksidansnu moć. U njihovom sastavu se nalazi koncentrovan sorbitol i vlakna, koja im daju veći laksativni efekat u odnosu na svježe šljive.

star2.com

Ali zato i svježe i suve šljive predstavljaju pravu malu riznicu kalijuma, vlakana, vitamina, a u tragovima se može naći magnezijum i gvožđe. U bilo kom obliku ova voćka je izuzetno bogata jedinstvenim fitonutrijentima, kao i neohlorogenskom i hlorogenskom kiselinom. Ove supstance pripadaju porodici fenola, čija je antioksidansna uloga potvrđena u različitim naučnim istraživanjima.

U 100 grama šljiva ima čak 87 grama vode i 11 grama ugljenih hidrata. Od vitamina ima najviše C i E, betakarotena i folne kiseline. Kada je riječ o mineralima, bogata je kalijumom, fosforom, magnezijumom, natrijumom.

Zdrav doručak

Za doručak može da se napravi voćni jogurt sa šljivama tako što se u običan jogurt dodaju isjeckane i oljuštene šljive i med po želji. A ukoliko sami pečete raženi hljeb, u pripremljenu smjesu treba dodati i do napola ispečene šljive u rerni. Ovako spremljen raženi hljeb je vrlo sladak, ukusan i zdrav.

Kupujte čvrste plodove

Pri kupovini šljiva treba voditi računa da su plodovi čvrsti, neoštećeni i da imaju peteljku. Površina treba da bude malo zamagljena, što pokazuje da se sa šljivama dobro postupalo. Imajući na umu da brzo dozrijevaju, u frižideru mogu da se čuvaju najviše tri dana. Treba da su odvojene u papirnatoj kesi, jer dozrijevajući oslobađaju etilen, koji ubrzava zrenje ostalog voća i povrća koje se nalazi u frižideru. Osim toga, izvađene iz frižidera treba izvjesno vrijeme da odstoje na sobnoj temperaturi, jer im se na taj način vraća maksimum sočnosti i slatkoće.

Možda te zanima
lekovita svojstva zacina

Zamrznute do tri mjeseca

Zamrznute šljive, po pravilu, mogu da se čuvaju u zamrzivaču najduže tri mjeseca. Prije nego što se stave u zamrzivač treba da se prepolove i da im se izvade koštice. Tako prepolovljene redaju se na tanjir sa kožom nadole, pa onda zamrzavaju. Tek potom, stavljaju se u plastične kese i ponovo vraćaju u zamrzivač.

A sada trk na pijacu, ili ako imate sreće, kod rodbine ili poznanika na selo i posegnite za ovom moćnom voćkom.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh