Tatjana Popović – Da li slušate svoje telo?

Tatjana Popović
svoje telo

Da li slušate svoje telo? Ovo je jedno od prvih pitanja koje sam sebi postavila pre 17 godina kada sam saznala za dijagnozu malignog tumora levog bubrega. Čudila sam se kako je moguće da dobijem karcinom ako ga niko pre mene (do tada) nije imao u užoj i široj porodici sa mamine i tatine strane.

Tada sam krenula da istražujem. U narednih nekoliko godina stigla sam do knjiga Mičio Kušija. Tako sam otkrila da postoje znakovi zdravlja koji ukazuju na to kakvo nam je zdravstveno stanje. Još malo pa će biti 2 decenije otkako “slušam svoje telo” i pratim signale koje mi daje.

Možda vam bude interesantno: Tatjana Popović – Kako namirnicama sprečiti loš zadah?

Parametri koji pokazuju da li slušate svoje telo

1. Nivo energije

Kada ustanem, tokom dana i pred spavanje analiziram svoj NIVO ENERGIJE. Jedan od najočiglednijih znakova kada sam bila bolesna bio je umor, ali to tada nisam znala da prepoznam. Zato ispijanje kafe ne spada u moje svakodnevne rituale jer želim da neometano osluškujem koliko je kvalitetan moj nivo energije bez ovog napitka.

2. San

Kvalitetan SAN nas štiti od mnogih bolesti i poremećaja, gde spadaju srčani problemi, gojaznost i demencija. Tokom sna se regenerišemo i kumuliramo energiju za naredni dan.

svoje telo
@pinterest

3. Varenje i rad creva

Jedno od prvih pitanja u radu sa klijentima je kakvo im je varenje i rad creva. Da li imaju redovnu stolicu, da li su naduti, da li imaju stomačne tegobe ili nešto drugo što ukazuje na digestivne probleme? Hemoroidi, zatvor, retke stolice, česte dijareje, česta ili svakodnevna nadutost predstavlja važan parametar da nešto ne radimo kako treba. Nemojte ignorisati ove znakove, već posetite lekara ili konsultujte nutricionistu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tatjana Popovic (@totallywellness)

Možda te zanima
Kourtney Kardashian

4. Raspoloženje

Raspoloženje – big deal! U koliko je samo stručnih knjiga opisano da ono što jedemo utiče na funkciju mozga, kao i na raspoloženje. Osim toga, setite se primarne hrane, koju sam mnogo puta pominjala. Nekad je pitanje mnogo dublje – šta je to jedemo mi, a šta je to što jede nas? Ako ste često tužni, neraspoloženi, razdražljivi, anksiozni i drugo, ovaj parametar uzmite u ozbir kao jedan od pokazatelja trenutnog stanja zdravlja.

5. Nenamerno variranje telesne težine

Nije normalno varirati u težini, a da to niste namerno podstakli svojim navikama. Bilo da je u pitanju mršavljenje ili gojenje, ne dozvolite da vam promene u telesnoj težini promaknu kao nevažne, jer one ukazuju na promene u telu.

svoje telo
@pinterest

6. Izgled kose, kože i noktiju

Izgled kose, kože i noktiju je nabrojan kao poslednji faktor, ali je podjednako važan kao i ostali. Tradicionalna kineska medicina kroz orijentalnu dijagnostiku uvek uzima u obzir njihov izgled i kvalitet, jer se uz pomoć njihovog stanja utvrđuje stanje tela, hormona i organa. Ako vam kosa opada, koža je problematična, a nokti su lomljivi, krhki, imaju neravnine ili promenjenu boju, to su parametri koji su važni u dijagnostici i ne zanemarujte ih.

Izvor: totallywellness.rs

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh