Tatjana Popović – Kako namirnicama sprečiti loš zadah

Tatjana Popović
loš zadah

Bolesti zuba i loša oralna higijena najčešći su razlozi koji uzrokuju loš zadah, halitozu. Međutim i druga zdravstvena stanja mogu da prouzrokuju ovaj problem. Takođe neprijatan zadah nastaje i usled koznumiranja određene vrste hrane, ali i drugih loših životnih navika poput pušenja i ispijanja alkoholnih pića. Postoje načini na koje možete da sprečite i lečite halitozu kod kuće ili uz pomoć stomatologa.

Možda vam bude zanimljivo: Tatjana Popović – Zašto nas PMS toliko remeti + savjeti za ublažavanje simptoma

Kako hrana utiče na loš, neprijatan zadah

U osnovi, sva hrana koju jedete počinje da se razlaže u ustima. Ona se zatim apsorbuje u krvotok i kreće u pluća, utičući na vazduh koji izdišete. Ako jedete hranu sa jakim mirisima, poput belog ili crnog luka, četkanje i čišćenje koncem, a čak i vodica za ispiranje usta, samo će privremeno prikriti miris. Miris neće potpuno nestati sve dok se hrana ne svari.

Druge uobičajene namirnice koje mogu izazvati loš zadah su:

 • sir
 • šunka
 • određeni začini
 • sok od narandže
 • alkoholna pića

Osim toga, osobe koje praktikuju razne dijete, te ne jedu dovoljno često, mogu imati loš zadah. Prilikom razgradnje masti u telu se oslobađaju hemikalije, zahvaljujući kojima možete imati neprijatan zadah. To se dešava svima koji praktikuju keto ishranu, zbog proizvodnje ketona.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tatjana Popovic (@totallywellness)

Loša oralna higijena kao uzrok neprijatnog zadaha

Ako redovno ne perete zube i ne koristite dentalni konac, čestice hrane mogu ostati u ustima, te na taj način podstaći rast bakterija između zuba, oko desni i na jeziku. Ovo uzrokuje loš zadah. Zapaljenje desni (gingivitis) usled loše higijene zuba takođe za posledicu može da ima neprijatan zadah.

Pušenje ili proizvodi na bazi duvana za žvakanje takođe mogu uzrokovati loš zadah, zaprljati zube i iritirati desni.

Koja zdravstvena stanja za posledicu imaju loš zadah?

Uporni loš zadah ili neprijatan ukus u ustima može biti znak oboljenja desni – paradentoze, koja je uzrokovana nakupljanjem plaka na zubima. Bakterije izazivaju stvaranje toksina, koji iritiraju desni. Ako se bolest desni ne leči, može oštetiti desni i kost vilice.

U ostale stomatološke uzroke lošeg zadaha ubrajaju se zubne proteze, gljivične infekcije u ustima i karijes.

Kserostomija odnosno problem suvih usta takođe može izazvati loš zadah. Pljuvačka je neophodna za vlaženje usta, neutralizaciju kiselina i ispiranje mrtvih ćelija koje se nakupljaju na jeziku, desnima i obrazima. Ako se ne uklone, ove ćelije se raspadaju, te mogu uzrokovati loš zadah. Suva usta mogu biti nuspojava raznih lekova, problema sa pljuvačnim žlezdama ili kontinuiranog disanja na usta.

Mnoge druge bolesti mogu izazvati loš zadah, a to su:

 •  sezonske alergije
 • infekcije respiratornog trakta kao što su pneumonija ili bronhitis
 • dugotrajne (hronične) infekcije sinusa
 • postnazalna sekrecija odnosno kapanje
 • dijabetes
 • hronični refluks kiseline
 • gastrointestinalni problemi
 • hronična infekcija pluća
 • problemi sa jetrom ili bubrezima

Kako možete da sprečite loš zadah?

1. Praktikujete pravilnu oralnu higijenu

Perite zube dva puta dnevno da biste uklonili ostatke hrane. Operite zube nakon što jedete (čuvajte četkicu na poslu). Ne zaboravite da operete i jezik ili koristite čistač jezika. Bakterije na jeziku mogu doprineti lošem zadahu. Ako nemate priliku da operete zube nakon obroka, dobro isperite usta vodom da biste barem delimično izbacili ostatke hrane koji ostanu među zubima.

Menjajte četkicu za zube svaka dva do tri meseca. Koristite konac ili interdentalne četkice za čišćenje, da biste uklonili čestice hrane i plak između zuba.

loš zadah
@totallywellness

2. Idite redovno kod zubara

Stomatologa bi trebalo da posećujete najmanje dva puta godišnje. On će obaviti oralni pregled, te profesionalno očistiti zube. Osim toga, stomotolog vam može pomoći da otkrijete šta je uzrok vašeg neprijatnog zadaha.

Možda te zanima

3. Prestanite da pušite

Ostavite cigarete. Ne samo da ćete se na taj način rešiti lošeg zadaha, već ćete poboljšati celokupno zdravlje organizma.

4. Otkrijte da li ste intolerantni na određenu hranu

Konzumiranje hrane na koju smo preosetljivi može izazvati, kao jednu od posledica, loš zadah. U radu sa ljudima, primetila sam da se ovaj problem često javlja kod ljudi koji su intoleratni na laktozu, a svakodnevno konzumiraju mlečne proizvode. Nakon isključivanja mleka, sira, mlečnih namaza i jogurta iz ishrane, za 5-7 dana dolazi do nestanka neprijatnog zadaha.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tatjana Popovic (@totallywellness)

5. Vodite evidenciju o hrani koju jedete

Ako mislite da je hrana koju jedete uzrok lošeg zadaha, vodite evidenciju o tome šta pojedete tokom dana, pa dnevnik ishrane pokažite nutricionisti. Slično tome, napravite listu lekova koje uzimate. Neki lekovi mogu igrati ulogu u stvaranju neprijatnog mirisa u ustima.

6. Hidrirajte se vodom

Često konzumiranje vode stimuliše proizvodnju pljuvačke, što pomaže u ispiranju čestica hrane i bakterija.

7. Jedite više voća i povrća, a manje mesa

Jabuke, šargarepa, celer i drugo tvrdo voće i povrće pomažu u uklanjanju plaka i čestica hrane iz usta koji izazivaju miris.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh