Kako da voće i povrće duže ostane sveže? – ZdraviJa ima rešenje

Avatar photo
voće i povrće

Većina nas nema vremena da svakodnevno posećuje prodavnice kako bi uvek u kući imali sveže proizvode. Nažalost, čak i sa najboljom namerom i beskrajnim apetitom, vrlo često velike količine voća i povrća propadnu usled stajanja. U ovom tekstu će te pročitati 6 ZdraviJa saveta o tome kako da voće i povrće ostane duže sveže, sa istim ukusom i benefitima za zdravlje koje nosi sa sobom.

Srećom, sva ta zdrava hrana ne mora uvek da završi u smeću – uz samo malo pažnje, postoji mnogo načina da održite zelenilo i voće u dobrom stanju. Evo naših saveta i trikova.

Priuštite bobičastom voću kupanje toplom vodom

Jedan od načina da zaustavite početak truljenja jagoda i drugih bobica nisu pesticidi, već topla kupka pre skladištenja u frižider. Ovo se zove termoterapija, proces koji jednostavno podrazumeva potapanje bobica u lonac vruće vode.

Vruća voda uništava buđ i održava voće duže svežim. Jagode, borovnice i maline najbolje je oprati na temperaturi od 125 stepeni u trajanju od 30 sekundi. Nakon kupanja, bobice istresite na krpu, kako bi im omogućili da dišu, a zatim ih smestite u frižider.

voće i povrće
@pinterest

Držite paradajz van frižidera

Stavljanje paradajza u frižider može izgledati kao siguran način da ga održite svežim, ali razmislite ponovo. Jedna od najčešćih grešaka u skladištenju hrane je upravo stavljanje paradajza u frižider, jer on na hladnoj temperaturi menja ukus i transformiše svoju teksturu za samo nekoliko dana.

Umesto toga, stavite ih u posudu koju ste obložili papirom. Najnježniji deo ploda je direktno oko stabljike, te se propadanje prvo javlja na toj regiji.

Temperatura je još jedan važan faktor pri čuvanju paradajza, te ga držite dalje od izvora toplote i direktne sunčeve svetlosti. Ukoliko ih i dalje ne konzumirate brzo kao što ste se nadali, pomerajte ih po činiji da izbegnete ugnječenja.

Obmotajte listove zeleniša

Lisnato zelenilo treba konzumirati u roku od 1-2 dana od kupovine, kako bi se osigurala svežina i sve hranljive materije koje ono poseduje. Najbolji način da produžite život salati je da omotate lišće u salvetu ili ubrus, tako da papir može da apsorbuje bilo kakav višak vlage.

Posle omotavanja u papir, stavite ih u plastične kese i držite u frižideru. Ne zaboravite da izbacite izlomljene listove iz gomile pre skladištenja, te da držite različite sorte u odvojenim kesama.

voće i povrće
@pinterest

Osvežite zelenu salatu i lekovito bilje ledenim tušem

Ukoliko je vaše zelenilo počelo da izgleda malo oštrije zbog hladne temperature vašeg frižidera, ili ako je predugo stajalo na polici, lako ga možete osvežiti tako što ćete mu priuštiti ledeno kupanje.

Jednostavno stavite lišće npr. zelene salate u veliku posudu ledene vode i malo protresite zelenilo da ih oživite. Minut ili dva će biti dovoljan da ih učinite svežim i novim!

Zamrznite svoje voće i povrće

Ukoliko ste precenili koliko brzo možete potrošiti sve što ste kupili, nemojte namirnice odmah odlagati u otpad. Umesto toga, isecite zrelo voće i povrće i zamrznite ga za upotrebu u nekoj kasnijoj prilici.

Možda te zanima
hello fresh pretplata

Možete zamrznuti namirnice kao što su paprika, boranija, brokoli, kupus, celer, krastavci, luk, jaja, šampinjoni, jagode, borovnica, banane, itd. Samo se potrudite da ih operete vrućom vodom pre nego što ih stavite u zamrzivač. Ovo neutrališe bakterije prisutne u namirnicama, odlažući propadanje.

Rashladite zrele banane

Uvek je postojala misterija koja kaže da rashlađene banane same brinu o sebi. Dok banana u frižideru za samo nekoliko sati dobije smeđu ili crnu boju, ono što leži unutar kore je i dalje savršeno jestivo.

Hladna temperatura frižidera ohrabruje enzim koji se nalazi u bananama (polifenil oksidaza) da polimerizuje fenole u koži banana u polifenole, što čini kožu banane crnom. Međutim, hladna temperatura takođe produžava sazrevanje banane i održava ukus ove voćke.

voće i povrće
@pinterest

Ako ste ljubitelj svežeg voća i povrća pogledajte biće vam interesantno i ovo: Celer lijek za sve bolesti + recept za sok

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh