ULTIMATIVNI vodič kako uštediti novac tokom praznika

Avatar photo
uštediti novac tokom praznika

Kada dođe sezona praznika vjerovatno niste sigurni šta brže opada, vaše finansije ili temperatura napolju? Sviđalo vam se to ili ne, praznici su zvanično stigli i vrijeme je da se pripremite za hladne mjesece koji će biti oštri ne samo za vašu kožu, već i za vaše novčanike. Ali, kako ipak možete uživati u božićnom veselju? Uz malo predumišljaja i neku strategiju, to nije tako teško kao što mislite. Donosimo vam 7 načina uz pomoć kojih možete uštediti novac tokom praznika, a da ne propustite uživanje.

uštediti novac tokom praznika
@pinterest

Iznajmite odjeću za praznične zabave

Ako ćete ove godine prisutvovati više od nekoliko prazničnih zabava, oblačenje u novu haljinu za svaku, može vam oduzeti mnogo novca. Umjesto da kupujete novu odjeću za svaki od događaja, pokušajte da iznajmite svoj outfit. Na taj način ćete imati novu odjeću za svaki događaj vrijedan Instagrama, a da ništa ne ponavljate. 

Danas postoje mnoge stranice na društvenim mrežama koje se bave iznajmljivanjem garderobe.

Možda će vam biti interesantno: Kako da ostanete zdravi i fit tokom praznika?

Secret Santa

Ljubav i sreća mogu se pokazati i malim znacima pažnje. Secret Santa je odličan način da niko ne ostane bez poklona. Izvlačenjem svog partnera u ovoj igri dobijate par za uzajamno darivanje malih poklona pažnje.

Obavezno postavite raspon cijena za poklone kako ne biste došli u situaciju da se neko osjeća manje vrijedno jer je pripremio poklon koji košta manje od ostalih. Želite da podignete ovu igru na viši nivo? Zabranite kupovinu, budite kreativni i sami osmislite i napravite poklon! Vjerujte nam, zabava i smij su u tom slučaju zagarantovani!

Organizujte žurke na drugačiji način

Dolazak prijatelja na zabavu može biti prilično skupo, ali to ne znači da još uvijek ne možete da kanališete svoju unutrašnju Moniku Geler ove godine.

Umjesto da isporučujete svu hranu ili piće na svoj račun, učinite svoju zabavu dobrom i dogovorite sa svojim prijateljima da svako donese po nešto – predjela, grisckalice, deserte i pića. Na taj način, dobićete veliki izbog hrane i pića, bez da sami plaćate sav račun.

uštediti novac tokom praznika
@pinterest

Odredite budžet i držite ga se

Najveći i najočigledniji način na koji potrošnja izmiče kontroli je kada ne planiramo unaprijed koliko možemo da potrošimo. Prije nego što uopšte razmislite o prazničnoj kupovini, pogledajte svoj mjesečni budžet i vidite koliko možete da izdvojite. Ako je potrebno, počnite da smanjujete nevažne kupovine u mjesecima koji prethode kako biste mogli da potrošite malo više na poklone.

Izbacite skupe navike i uštedite tokom praznika

Praznici su vrijeme za žurke, razmjene poklona i veselje, što su sve aktivnosti za ekstremnije trošenje novca. Da biste nadoknadili dio te potrošnje, isključite neke od svojih uobičajenih aktivnosti kao što su odlazak u bioskop ili ručak svake nedjelje, za stvari koje su pristupačnije. Prošetate svojim lokalnim parkom koji je sada vjerovatno pretvoren u prazničnu čaroliju, uživajte u prazničnim filmovima kod kuće ili isprobajte nove recepte!

Možda te zanima
leto

uštediti novac tokom praznika
@pinterest

Uštedite na novogodišnjoj dekoraciji

Ukoliko svake godine mijenjate dekoraciju to može da pogodi vaš džep. Vjerujemo da ste tokom godina prikupili svakakvih ukrasa tako da potpuna obnova zaista nije neophodna. Osim toga, uštediti novac tokom praznika možete i pomoću DIY trikova za dekoraciju. Na taj način možete uključiti cijelu porodicu ili mališane da vam pomognu u izradi.

Volontirajte

Praznici su vrijeme darivanja i zato ove godine uvedite porodičnu tradiciju da tokom ovih mjeseci pomažete onima kojima je to najpotrebnije. Zajedno sa djecom odaberite garderobu i igrače koji vam više nisu potrebni i odnesite u Crveni krst ili u dom za djecu bez roditeljskog staranja. Ovo vam neće uštediti novac ali će svakako učiniti da se osećate bolje i ispunjenije tokom praznika.

 

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh