Trikovi za čišćenje koji će kućanske poslove učiniti jednostavnim

Avatar photo
čišćenje

Dugo vas muči pitanje kako olakšati čišćenje kuće, a još važnije kako ga učiniti dovoljno efikasnim? Srećom, postoje neki malo poznati trikovi koji će vam pomoći da vam odjeća i kuća duže ostanu čiste i svježe. Pogledajte ove nevjerovatne ideje zbog kojih vam više nikada neće pasti mrak na oči kada čujete riječi čišćenje, pranje i ribanje. Sigurni smo da ćete biti oduševljeni.

Dezinfikujte dušek pomoću spreja

Pitate se kako da dušek na kome provodite značajnu količinu vremena učinite svježim? Naravno, ne možete ga oprati. To možete prepustiti agencijama za čišćenje, ali gornje slojeve dušeka možete lako očistiti sprejem koji sadrži alkohol i vodu u razmjeri 1:2. Usisajte dušek i onda ga naprskajte alkoholnim sprejem. Pustite da se osuši. Alkohol će dezinfikovati gornji sloj i ubiti sve bakterije koje stvaraju loš miris.

čišćenje
@pinterest

Kako da savršeno operete blender

Prosto je – sipajte malo vode i deterdženta za suđe u blender i uključite ga na par sekundi. Nakon toga, samo ga isperite.

Pijesak za mačke držite u frižideru kako bi mirisao svježe

Pijesak za mačke dobro upija mirise. Ako ga stavite u kutiju, a kutiju u frižider, on će dugo mirisati svježe. Složićemo se, čak i kada je sva hrana u frižideru svježa, nekada sama mješavina mirisa stvara neprijatan miris. Najbolji izbor je silicijumski pijesak, dok mineralni neće imati nikakvog efekta.

Riješite se kamenca uz pomoć grejpfruta

Ova neobična kombinacija će vam pomoći da se riješite naslaga kamenca u kupatilu. Isijecite grejpfrut na pola, stavite so na jednu polovinu i istrljajte kadu i česme. Budite oprezni, koristite sitnu so kako ne biste oštetili površine.

So će sačuvati boju vaše odjeće

Kako biste povratili boju svojoj odjeći, dodajte pola čaše soli u veš mašinu ili ručno operite veš u toj mješavini. Boje će ponovo biti jarke.

čišćenje
@pinterest

Posebna tableta za veš mašinu da veš bude savršeno bijel

Kako bi vam bijela odjeća ostala bijela, potopite je u sljedeću mješavinu: pomiješajte deterdžent za pranje i izbjeljivač u jednakim količinama zajedno sa tabletom za veš mašinu. Potopite veš na par sekundi u ovu mješavinu, a onda ga normalno operite. Možete koristiti i samo tabletu, ali onda ćete morati da je rastvorite, a veš operete veoma toplom vodom.

Tajna brzog čišćenja podova

Kako biste uspješno očistili uglove i teško dostupna mjesta, koristite metlu. Umotajte je u mikrofiber krpu i očistite podove. Ovo će vam oduzeti samo nekoliko minuta.

Tava za prženje trajaće dva puta duže ako je ne operete odmah

Najlakši način da upropastite površinu tave jeste da je perete dok je još uvijek vruća. To će dovesti do sagorijevanja ostataka hrane u njoj, pa će biti teško očistiti masne fleke. Sačekajte da se tava dovoljno ohladi, a onda je operite.

Kocke leda će vam pomoći da se riješite tragova namještaja na tepihu

Kako biste izravnali površinu tepiha kada na njemu ima tragova namještaja, možete koristiti led. Stavite kocke leda na oštećena mjesta i ostavite ih preko noći. Tepih će brzo upiti vodu i tragovi će nestati. Tajna ove metode je činjenica da ovaj efekat nastaje postepeno, pa samo sipanje vode na tragove neće pomoći.

Očistite držač za noževe pomoću usisivača ili fena

Korišćenje usisivača ili fena je najefikasniji način za čišćenje držača za noževe. Rupe najprije očistite tankom žicom, a ostatak prašine uklonite fenom podešenim na najjači režim. Ovo radite u blizini sudopera ili lavaboa kako biste izbjegli nered.

Čišćenje roštilja pomoću luka

Masnoću sa roštilja lako ćete ukloniti pomoću crnog luka. Isijecite luk na pola i nabodite ga viljuškom. Istrljajte rešetku dok je vruća. Crni luk će efikasno očistiti roštilj, a hranu učiniti ukusnijom.

Možda te zanima
igre za decu diy

Obična kreda će ukloniti masne fleke sa odjeće ili tapeta

Kreda efikasno uklanja masne fleke bez obzira gdje se nalaze – na zidu ili tkanini. Istrljajte masne fleke komadom krede i sačekajte 5 minuta. Nakon toga, obrišite ta mjesta mokrom tkaninom. Ako su mrlje uporne, ponovite nekoliko puta.

čišćenje
@pinterest

Ljuske od jajeta možete iskoristiti za čišćenje vaza i flaša

Flaše sa uskim grlom možete očistiti pomoću ljuski od jaja. Stavite ljuske u bocu i dodajte malo deterdženta za sudove. Promućkajte i ostavite tako nekoliko minuta. Prospite mješavinu i dobro isperite bocu.

Zlatni nakit očistite pomoću piva

Kako bi zlatni nakit ponovo izgledao kao nov, očistite ga krpom natopljenom u svijetlom pivu. Rezultati će biti odmah primjetni ako je nakit od čistog zlata. Ne koristite ovu metodu na nakitu sa dijamantima kako ih ne biste uništili.

Uklonite naljepnice sa novih stvari pomoću fena

Naljepnice sa cijenama na novim stvarima, čak i one koje je nemoguće skinuti, lako ćete odlijepiti ako ih najprije zagrijete fenom na minut ili dva. Sada ih možete lako skinuti bez ikakvih tragova.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh