Savladajte proljećni umor uz ove savjete

Avatar photo
proljećni umor

Proljećni umor može se opisati kao osjećaj stanja letargije, smanjene energije i depresije koja je povezana sa početkom proljeća. Ovakvo stanje može biti uzrokovano normalnom reakcijom na promjene temperature u ovom periodu, ili može imati medicinsku osnovu, kao što su alergije. Vjerujemo da vam je ovo poznato, a ukoliko se baš sada nalazite u ovakvom raspoloženju donosimo vam savjete kako da prođete kroz taj period što bezbolnije.

Simptomi se obično javljaju od sredine marta do sredine aprila, a u zavisnosti od osobe mogu biti manje ili više izraženi. Najčešći simptomi su umor (uprkos adekvatnoj količini sna), osjetljivost na promjene vremena, vrtoglavica, razdražljivost, glavobolja, a ponekad i bolovi u zglobovima i nedostatak energije.

proljećni umor
@pinterest

Iako uzroci proljećnog umora još uvijek nisu u potpunosti riješeni, važno je znati koliko hormonska ravnoteža može da igra ulogu. Tjelesne rezerve hormona sreće (serotonin), čija proizvodnja zavisi od dnevne sjvetlosti, iscrpljuje se tokom zime, što posebno utiče na hormon spavanja (melatonin) da ima svoj efekat. Kada dani postanu duži u proljeće, tijelo prilagođava nivoe hormona i oslobađa se više endorfina, testosterona i estrogena. Ova promjena stvara naravno veliko opterećenje za naše tijelo, te ono reaguje osjećajem umora.

Dakle, naš organizam se prilagođava promjenama, ritam tijela se mijenja i sve veća količina sunčeve svjetlosti izaziva hormonalne promjene u tijelu. Ipak, evo dobrih vijesti za one koji se bore sa proljećnim umorom – ovaj gubitak forme će trajati najviše nekoliko nedelja, a onda konačno možete da se vartite u punu brzinu! ZdraviJa vas podsjeća, važno je da u proljeće pružite vašem tijelu ono što je propustilo tokom zime: sunce, svjež vazduh i ishranu bogatu vitaminima.

Provedite vrijeme na otvorenom, sunčeva svjetlost je dobra za raspoloženje

Složićete se ako kažemo da ujutro lakše ustajemo kada ranije svane dan. Iskoristite jutarnje sate za šetnju ili trčanje, vozite se biciklom na posao umjesto da idete automobilom. Redovni boravak napolju znači da automatski “punite baterije” na dnevnom svjetlu. Ovo svakako čini dobar početak dana pun energije. Izlazite na svjež vazduh što je moguće češće, jer pod dejstvom dnevne svjetlosti naše tijelo sintetiše hormon koji podiže raspoloženje. Ne dozvolite da vas zaustavi to što je vani možda još uvijek pomalo hladno, istegnite svoje uspavano tijelo.

Pokrenite cirkulaciju

Naizmjenično vruć i hladan tuš ujutro može da stimuliše cirkulaciju i osigura dobar protok krvi u našem tijelu. Savjetujemo vam da se tuširanje uvijek završi hladnom vodom. Osim toga, posjeta sauni ili parnom kupatilu takođe može da bude sjajan način da pokrenete vašu cirkulaciju, ali i da se opustite.

Možda te zanima
preporuke knjiga

proljećni umor
@pinterest

Brinite o svojoj koži

Pravilna njega kože takođe igra veoma važnu ulogu. Zimi je koža posebno pod stresom zbog kombinacije suvog vazduha uzrokovanog grijanjem i niskim spoljašnim temperaturama. Koži sada treba dosta njege i hidratacije da bi ostala elastična i savršeno glatka.

Zdrava hrana kao izvor energije

Priuštite svom tijelu ljepotu iznutra i fokus stavite na svježu i zdravu hranu. Organizmu su hranljivi sastojci potrebni za mnoge metaboličke procese koji se naročito aktiviraju u proljeće. Lagana ishrana sa nekoliko malih porcija dnevno olakšava tijelu varenje i pomaže organizmu da se oporavi od promjena. Svoju ishranu možete obogatiti salatama, voćem i povrćem, one sadrže važne vitamine i minerale koji su potrebni tijelu, posebno tokom ovog prelaznog perioda.

Svakako, važno je da napomenemo, ukoliko simptomi potraju duži vremenski period ili ako je vaša energija dugoročno oslabljena, preporučuje se razgovor sa ljekarom.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh