Umjetnost dijeljenja tema Dana evropske baštine

Avatar photo

Kako da Evropljani shvate da ih njihove kulture jednako ujedinjuju koliko i razlikuju, te da je njihova kulturna baština sredstvo za zajedničko otkrivanje i razumijevanje?

Kako je nastala ova inicijativa?

Da bi oživjeli ovu pozitivnu retoriku i riješili ovaj svakodnevni izazov, Savjet Evrope je 1991. godine pokrenuo „Dane evorpske baštine“ (European Heritage Days), inicijativu koja je 1999. godine postala zajednička akcija Savjeta Evrope i Evropske Komisije.

Zahvaljujući ovom projektu tokom septembarskih vikenda, širom Evrope otvaraju se brojne lokacije i spomenici, koji su obično zatvoreni za javnost, muzeji i druge slične ustanove smanjuju cijenu karata, ili ih dijele potpuno besplatno, i sve u cilju približavanja kultura i promocije putovanja u okviru evropskih granica.

50 država članica Kulturne konvencije Savjeta Evrope su aktivno uključene u ovu inicijativu, a više od 30 000 lokacija i spomenika koji učestvuju u ovom događaju godinama imaju i do 20 miliona posjetilaca. Panevropska priroda ovog projekta doprinosi približavanju građana i isticanju evropske dimenzije i vrijednosti kulturnog nasljeđa u 50 zemalja potpisnica Evropske kulturne konvencije.

Svake godine se organizuje preko 70 000 događaja kako bi se pomoglo podizanju svijesti o zajedničkom nasljeđu Evrope i stalnoj potrebi za njegovom zaštitom, kao i promovisanju inkluzivnosti i podsticanju kreativnosti i mašte.

Ovogodišnje manifestacije

Kao jednu od ključnih inicijativa „Dana evropske baštine“ 2018. godine, ovogodišnje izdanje #EHD-a slavi “Umjetnost dijeljenja”. Ovaj projekat ima za cilj da ohrabri ljude da istražuju bogatu i raznoliku kulturu Evrope, kako bi isticali ali i štitili njenu jedinstvenu vrijednost.

Obiman i raznovrstan program se održava od kraja avgusta, pa sve do oktobra u zemljama učesnicama i uključivaće izložbe, zanatske radionice, konferencije, ture, festivale i brojne druge aktivnosti. Mnoge nove inicijative će pak istraživati ulogu digitalnih tehnologija u budućnosti nasljeđa i njegovog očuvanja.

Možda te zanima

Ove godine posjetioci imaju mogućnost da istražuju šumu brda Beaujolais u Francuskoj kroz izložbu, da budu dio Franjevačkog sajma u Poljskoj, da gledaju kitove u Irskoj, posjete izložbu digitalnog nasljeđa u Grčkoj, da uživaju u festivalu srednjevijekovne istorije u Češkoj.

Možete se odlučiti da prisustvujete posebnoj vožnji bicikla slaveći slobodu žena u Ujedinjenom Kraljevstvu, ili da posjetite jedinstvenu izložbu iz spomen zbirke Pavla Beljanskog posvećenu velikoj srpskoj umjetnici Mileni Pavlović Barili, koja je trenutno otvorena u Novom Sadu.

Ukoliko ste raspoloženi za jesenje putovanje u evropske gradove, sada znate da to sigurno trebate učiniti i uživati u jedninstvenom konceptu ovogodišnjih Dana evropske baštine.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh