Uvedite ovih 5 navika ovog proljeća i gledajte promjene!

Avatar photo

Hladni i tmurni mjeseci su iza nas. Sa buđenjem prirode, budimo se i mi, motivacija raste i dobijamo elan za sve obaveze koje nam pristižu. Ipak, ukoliko ste došli u fazu umora i tromosti, bez brige, samo vas je stigao proljećni umor karakterističan za ovaj period. Ako želite da ovo bude vaše proljeće, proljeće u kojem ste postavili čvrste temelje zdravom načinu života, bistrim mislima, organizovanim radnim obavezama, i sebi u svakom smislu, ovo je 5 navika koje će vaš život učiniti boljim!

1. Izađite na svjež vazduh, svaki dan

Pod ovim mislimo na planirani izlazak, ne šetnju do obližnje trafike ili hodanje od parkinga do radnog mjesta. Izdvojite barem 15-30 minuta svakog dana i izađite u šetnju. Ma koliko da ste umorni, svjež vazduh i malo fizičke aktivnosti će prijati i vašem tijelu i umu.

2. Jedite povrće uz svaki obrok

Ako vam do sada nije pošlo za rukom da uvedete povrće u svoju ishranu, neka ovo proljeće bude ta prekretnica! Posmatrajte to kao mali eksperiment – hajde da vidim kakvu razliku po moje zdravlje može napraviti povrće. Evo jednotavnih savjeta koji vam mogu olakšati u toj namjeri: uz rižu koju inače koristite dodajte i rižu od karfiola ili, u svako jelo dodaje šaku špinata, špinat možete miješati bukvalno sa svim. Uz ove trikove ne pravite velike promjene u svom načinu ishrane a ipak uspjeli ste u svojoj namjeri – dodali ste povrće u obroke.

PROČITAJTE: 6 trikova koji će pomoći da voće i povrće duže ostane svježe

3. Kreativni izlaz i “čišćenje”

Pišite, slikajte, svirajte, stvarajte. Ako ste kao djeca maštali kako ćete jednog dana objaviti svoju knjigu, neka ovo proljeće bude proljeće u kojem ćete se vratiti svojim željama iz djetinjstva. Važnost hobija po mentalno zdravlje je veća nego što možda mislite. To je vrijeme kada se naše tijelo odmara, um se razvija, a hormon sreće raste.  Dopustite da kroz ono što volite izbacite svu negativnu energiju kojom se nakupite tokom radne sedmice.

4. Nedjelja kao dan za restart

Ako koristite TikTok možda ste i vi naišli na video žene koja pričajući o svom životu, održavanju doma i slično govori i o nedjelji koju koristi za pripremu za narednu sedmicu. Priprema za narednu sedmicu možda zvuči grubo i već vidite neki isprogramiran dan prepun rasporeda i poslovnih planova. Ne. Ovu nedjelju iskoristiti da se opustite ali i da budete produktivni.

Ujutru operite posteljinu kako biste tu noć legli u omiljeni miris svježine. Riješite se nagomilanog smeća, očistite prostor u kojem boravite i za kraj, pripremite bogati spa tretman samo za sebe. Ima li išta ljepše nego provesti sate sa osvježavajućom maskom na licu, dok u mirisnoj kupci uživate u dobroj seriji ili knjizi.

Možda te zanima
sjemenki

ISPROBAJTE: Napravite spa veče u vlastitom domu

5. Prepustite se ljubavi i druženju u potpunosti

Svi imamo dane kada nismo raspoloženi ni sami za sebe, a tek za druge. Zato, one dane kada ste dobrog raspoloženja iskoristite da to raspoloženje podijelite sa drugima. Kako god da dogovorite da provedete to vrijeme, posvetite ga toj osobi ili osobama u potpunosti, bez skrolanja telefonom. Iskoristite vikend za šetnju do obližnjeg izletišta, odlazak u pozorište ili isprobajte jahanje.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh