Postanite jutarnja osoba uz ovih 8 savjeta

Avatar photo
jutarnja osoba

Sigurno ste nekad dok u filmovima gledate glavnu junakinju kako u 6 ujutru trči na traci, poželjeli da i vi možete tako. Najčešći izgovor je “ja jednostavno nisam jutarnja osoba” i s tim ste potpuno u pravu. Ipak, ukoliko je vaša odluka ove godine da postanete jutarnja osoba, ZdraviJa vam donosi nekoliko savjeta koji vam u tome mogu pomoći!

jutarnja osoba
@pinterest

Započnite ritual kojem se veselite

Nisu svi jutarnji tipovi koji su već u 6 ujutru na traci za trčanje. Ako vas i sama pomisao na trening ujutru muči, nemojte se prisiljavati. Ustaćete puno ranije i lakše kada ustanete zbog nečega čemu se veselite. 

Većina se odlučuje na ritual ispijanja kafe i čitanja novosti. Ako ni to nije “ono vaše” pronađite svoj ritual! Što je to što vam pomaže da se fokusirate, inspiririše vas ili uzbuđuje? Možda je to 20 minuta meditacije, priprema doručka, njega kože u 10 koraka ili čak pospremanje stana. 

Noć prije pripremite se pobrinite za ono čemu se ne radujete

Često vam jutro započinje sa mišlju “O ne, moram…”. Pobrinite se za sve stvari kojima se nećete radovati tako što ćete ih recimo uraditi noć prije ili barem ono osnovno pripremiti za sutrada. Tako možete pripremiti namirnice za ručak, očistiti kuhinju, spakovati torbu za teretanu ili pripremiti odjevnu kombinaciju za taj dan. 

Buđenje sa radošću i pripremljenošću za taj dan je odlika jutarnjih osoba.

jutarnja osoba
@pinterest

Svake noći lezite 5 minuta ranije

Svi znamo da je preporuka spavati 8 sati, ali koliko nas zapravo spava toliko svake noći? 

Iako vam se može učiniti da što kasnije liježete to lakše ustajete, i obrnuto, to nije dugoročno rješenje jer će vašem tijelu i organizmu nestati “goriva” jer, za nesmetan život potreban nam je kvalitetan san.

Kako biste istrenirali svoje tijelo da bez problema ustane ranije, kao svaka jutarnja osoba, počnite tako što ćete otići u krevet pet minuta ranije nego dan prije. Za samo dvije sedmice u krevet ćete ući više od sat vremena ranije. Ne samo da ćete neprimjetno prilagoditi vaše tijelo, već će oni koji razmišljaju “Nemam vremena ići ranije spavati”, shvatiti da zapravo imaju. Svi imaju pet minuta viška.

Jutarnja osoba voli prirodno svjetlo

Prvi korak nakon što se alarm oglasi trebalo bi da bude otvaranje zavjesa ili podizanje roletne kako biste se odmah osvijetlili. Sunce nije samo veseli način za početak novog dana; to je fiziološka potreba za razbuđivanje i bolju energiju. 

Prema Sleep Advisor-u, sunčeva svjetlost govori tijelu da potisne melatonin, hormon koja nas tjera da zaspimo. Drugim riječima, prirodno svjetlo govori vašem tijelu da je vrijeme da se probudite bolje nego što to radi šolja kafe. 

S obzriom da zimi dani kratko traju moguće se da se budite prije sunca ili nemate pristup prirodnom svjetlu, isprobajte alarm sa svjetlom za buđenje koja oponaša izlazak sunca.

 

Stvorite naviku jutarnje osobe

Navike omogućuju promjenu jer oslobađaju naš um od donošenja odluka. Drugim riječima, jutarnja osoba ne razmišlja o ranom ustajanju, ona samo djeluje. 

Znajte da za rano ustajanje treba vremena da postane navika. Koliko god bilo primamljivo spavati vikendom, pokušajte se probuditi u razmaku od sat vremena od vremena buđenja tokom radnog dana, barem u periodu privikavanja. Pomozite se aplikacijama da rano ustajanje postane navika.

Možda te zanima
nervozna

Isprobajte obrnuti snoozing

“Obrnuto drijemanje” je poput igranja igranja mozgalice “na sebi”. Trik je u tome što zapravo pritisnete dugme za odgađanje alarma, ali ne spavate. U devet minuta (jedan snoozing ciklus) uradite sve što možete da ne zaspite: operite zume, podignite roletne, skuhajte kafu ili čaj i slično. 

U stvari, riječ je o tome da saebi kažete da ukoliko ste pospani i nakon tih devet minuta, možete se vratiti spavati. Međutim, devet minuta aktivnosti više je nego dovoljno vremena da se tijelo probudi. 

Jutarnja osoba i tehnika ne idu u istu prostoriju

Tipično jutro uglavnom izgleda približno ovome: grčevito isključujete alarm i počinjete sa skrolanjem po društvenim mrežama. Započinjanje slobodnog dana listanjem društvenih mreža djeluje na um kao da nešto propuštate. Prekinite telefonsku naviku tako što ćete ne provjeravati SMS-ove, pozive, pa čak ni e-poštu do najmanje 30 minuta nakon buđenja. Ako vam je preteško odoljeti, držite telefon u drugoj prostoriji i budite se pomoću stvarnog budilnika.

Pročitajte: Jutarnji detox – trikovi koji rade posao

jutarnja osoba
@pinterest

Zakažite stvari kojima se veselite tokom dana ili sedmice

Vaš kalendar može biti rezerviran za radne sastanke ali počnite zakazivati stvari zbog kojih ste uzbuđeni i kojima se možete veseliti cijelu sedmicu. Poštujte i te “sastanke” kao i sve ostalo u svom kalendaru jer su oni zapravo jednako važni. Svaki dan imajte na rasporedu barem jednu stvar kojoj se veselite, bilo da se radi o piću nakon posla sa kolegama, treningu ili novoj epizodi serije. Nemojte provoditi svaki dan prateći istu rutinu i prolazeći kroz prijedloge i spisak obaveza.

Najjednostavniji način da se izvučete iz kreveta: Dajte sebi lijep povod da ustanete iz kreveta.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh