Zašto je neohodno koristiti SPF zimi?

Avatar photo

Tokom ljeta na svakom koraku možemo vidjeti i čuti reklame za kreme za sunčanje i generalno, svi pričaju o važnosti SPF. Međutim, kako se završi posljednja ljetnja sezona, tako SPF pada u zaborav, a fokus svih se okreće ka redovnim proizvodima za hidraciju. UV zrake su prisutne tokom cijele godine, te je neophodno svakog dana u godini koristiti SPF, zimi i ljeti.

ZdraviJa vam donosi nekoliko razloga zbog kojih biste, ukoliko već niste, odmah danas u svoju skincare rutinu trebali uvesti SPF zimi.

Sprečava prerano starenje

Da li ste znali da je oštećenje od sunca vodeći uzrok preranog starenja. Starenje kože je prirodan proces, ali hajde da izbjegnemo ovo PRERANO. Iz tog razloga prskanje ili mazanje SPF-a će zaštiti vašu kožu od štetnih sunčevih UVA/UVB zraka koji dovode do pojave linija i bora na koži.

Smanjuje rizik od razvoja karcinoma kože

Posjete dermatologu su No1, koji bi trebali praktikovati kao i sve ostale druge preglede. Koža je naš najveći organ, i ona zaslužuje redovne preglede. SPF je saučesnik u očuvanju zdravlja vaše kože i pomaže da smanjite rizik od raka kože.

Važan je za sve tipove i tonove kože

Bez obzira da li je vaša koža najtamnija ili tamnija, svijetlija ili najsvijetlija, opekotine od sunca nisu diskriminatorne. SPF je važan za sve!

važnosti SPF-a

Štiti od daljeg oštećenja kože

Promjena boje, neujednačen ten kože i hiperpigmentacija su svi oblici oštećenja od sunca koji se mogu izbjeći upotrebnom SPF-a.

SPF je važan čak i kada nije sunčano. Pored njegove zaštite koju pruža koži dodatno utiče i na njenu hidrataciju.

Možda te zanima

Naučne studije su pokazale da sunčeva svijetlost izaziva oštećenje i DNK. Mnogi od štetnih faktora na ljudsko zdravlje koji su posljedica izlaganja sunčevoj svijetlosti povezani su sa lancem događaja koji počinje formiranjem oštećenja DNK. Ovo može dovesti do uplanih i imunosupresivnih procesa u epitelnom tkivu, kao i do razvoja tumora.

Za one koji cijeli dan provode u zatvorenom prostoru, UVA svijetlost i dalje može da dopre do vas prodiranjem u prozosko stalko. Ako provodite dan u prostoriji sa sunčevom svijetlošću koja struji kroz prozore, dobijate sličnu količinu UVA zraka kao i da ste napolju.

Da li ste spremni da uključite SPF u svoju svakodnevnu rutinu njege kože? Povežite se sa svojim dermatologom, saznajte koja SPF krema najbolje odgovara vašem tipu kože i prevetirajte ubrzano starenje i druge negativnosti sunčevih zraka.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh