Isprobajte: prirodne homemade pločice za skidanje šminke

Avatar photo
homemade pločice

Prirodni i homemade recepti su odavno postali i ostali trend kod žena širom svijeta. Kreme, šamponi, sapuni i sve ostale opsesije ženskog roda danas su dobile svoj najnježniji i od prirode sačinjen oblik. Svi dermatolozi, sminkeri i kozmetičari će vas posavjetovati da je skincare rutina osnova za blisav izgled, a osnova kvalitetnog skincare-a je način na koji i koliko dubinski skidate šminku. Prirodni recepti su brzi i laki. Pored ostalih umivalica koje se nude, pokušajte da napravite svoje homemade pločice za skidanje šminke, bez iritacije nakon upotrebe.

Kako napraviti homemade pločice za skidanje sminke?

Potrebni sastojci:

  • 10 g shea maslaca
  • 10 g kakao maslaca
  • 10 g ekstra djevičanskog kokosovog ulja
  • 5 g pčelinjeg voska
  • par kapi limuna

Priprema je vrlo jednostavna. Na pari otopite sve sastojke, osim limuna, pa kada se otope, ubacite i limun. Stavite u mali kalup u željeni oblik i dobro ohladite.

POGLEDAJTE: Koja je razlika između komercijalne i prirodne kozmetike?

homemade pločice

Kako koristiti homemade pločice za skidanje šminke?

Šminku skidajte tako što ćete vatom preći preko pločice ili utrljajte rukama. Nakon skidanja šminke umijte lice vodom ili tonikom.

Uljani i masniji načini skidanja šminke su se do sada pokazali kao najefikasniji. Jedna od najvećih prednosti ulja je činjenica da na izuzetno efektivan način skidaju šminku i nataloženu nečistoću, a da pri tom ne ostavljaju kožu isušenom. Nikada ne treba da zapostavite njegovo veličanstvo kokosovo ulje, koje i kao samostalan igrač u ovom procesu radi super posao. Zaista dobra alternativa.

Možda te zanima
ph kose

Savjet plus: Ako vam se desi da nemate nijedan od pomenutih sastojaka u svom domu, ovo su neke od namirnica koje vam takođe mogu pomoći:

  • Mlijeko – hrani kožu i čini je mekanom (natopite komadić vate sa mlijekom i gledajte kako radi svoj posao).
  • Maslinovo ulje – princip korištenja je isti kao i sa mlijekom, natopite vatu uljem i lagano pređite preko kapaka i ostatka lica.
  • Kombinacija mlijeka i suncokretovog ulja – vatu natopite mlijekom, iscijedite je, a onda na nju nakapajte malo suncokretovog ulja.

Kao što smo rekli koliko je važno znati lijepo se našminkati duplo važniji je način na koji svoju šminku skidate i da li sa čistom kožom idete na spavanje. Izbjegavajte površnosti u svemu pa tako i u ovom procesu. Tretirajte svoju kožu na pravi način, prirodno, bez prisustva sulfata, parabena i drugih štetnih sastojaka koji samo na prvi pogled dobro zamaskiraju svaki problem, jer koža pamti.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh