Zbog čega je pH balans važan za zdravlje vaše kose?

Avatar photo
ph kose

Većina ljudi troši mnogo novca na razne proizvode za negu kose i skupe tretmane u frizerskim salonima. Međutim, uprkos trudu, kosa nam je i dalje beživotna, suva i lako lomljiva. Naime, mnogi od nas zanemaruju jedan faktor, izuzetno važan kada je u pitanju zdravlje kose – ph vrednost vlasišta i vlasi.

Šta je pH vrednost?

Vrednost pH (potencijal vodonika) je numerički izraz koji označava kiselost ili alkalnost nekog vodenog rastvora. Mera pH se kreće na skali od 0 do 14, gde je neutralni rastvor na sredini skale sa vrednošću 7. Vrednosti ispod 7 označavaju kisele rastvore, dok vrednosti iznad 7 ukazuju na alkalne (bazne) rastvore.

Na šta se odnosi pH kada je u pitanju kosa?

Odnosi se na kiselinsko-baznu ravnotežu vlasišta i samih vlasi. Normalna pH vrednost vlasišta kreće se između 4,5 i 5,5, što označava blago kiselo okruženje. Ova kiselost igra ključnu ulogu u očuvanju zdravlja kose.

Zbog čega je pH balans važan za zdravlje kose?

zdravlje kose

Kada je pH kose optimalan (između 4,5 i 5,5), to pomaže zatvaranju kutikule, vanjskog sloja vlasi. Kutikula deluje poput ljuskice koja prekrivaju unutrašnjost vlasi, a očuvanje njenog zdravlja ključno je za održavanje hidratacije i zaštitu od oštećenja. Dakle, ako održavamo pH balans kose, ona će imati svu potrebnu vlažnost, neće biti suva i ispucala.

Ako je pH balans kose narušen, na primer usled korišćenja proizvoda za kosu sa visokim pH vrednostima (neki šamponi za kosu), ili usled prečestog korišćenja gelova, lakova ili nekih hemijskih tretmana, može doći do problema. Naime, kutikula kose može ostati otvorena, čineći kosu podložnom oštećenjima. Narušen pH balans kose može dovesti do različitih problema sa kosom, kao što su perut, suva i lomljiva kosa ili iritacija temena. Stoga je održavanje prirodnog pH balansa jako važno za zdravlje kose.

Možda te zanima
Sunca

Kako održati optimalnu pH vrednost kose?

Osim prizvoda za negu kose koji mogu poremetiti pH balans kose, on može da oscilira i zbog vode (koja ima prirodni pH 7), sunca i drugih faktora. Zbog toga stručnjaci preporučuju da s vremena na vreme kosu isperete vodom u koju ćete staviti malo jabukovog sirćeta (tri kašike sirćeta na flašu vode). Ovo je prirodan i učinkovit način da brzo smanjite pH vrednost.

S druge strane, neophodno je uveriti se da vaša redovna nega kosa održava optimalan pH balans. Dakle, birajte šampone i leave-in maske za kosu sa niskom pH vrednošću. Ako ne testirate pH svih svojih proizvoda sami, jedini način da saznate pH vrednost proizvoda je da potražite informacije na interentu. Neki brendovi objavljuju pH vrednosti svojih proizvoda na veb-sajtovima, ali ako to nije slučaj, proverite sekciju često postavljana pitanja (FAQ) ili se obratite direktno brendu. Na nekim proizvodima ćete možda naći ove informacije na poleđini bočice.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh