Ricinusovo ulje: magija za kožu, kosu i bradu

Avatar photo
ricinusovo ulje

Verovatno ste čuli za ricinusovo ulje, ali niste sigurni na koji način možete da ga upotrebite i kako ono deluje na organizam.

Naime, ricinusovo ulje se, između ostalog, koristi za lečenje opstipacije, alergija, opekotina, kožnih oboljenja i upale mišića. Osim toga, ono ima široku upotrebu u nezi kože, kose i brade. U ovom tekstu možete pročitati nešto više o tome.

Šta je ricinusovo ulje i kada se upotrebljava?

Ricinusovo ulje, koje se koristi već više od 4000 godina, ima brojna lekovita svojstva. Mnogi stari narodi su ga koristili pri lečenju čireva, stomačnih tegoba i raznih upalnih procesa na koži.

Dobija se hladnim ceđenjem semenki biljke Ricinus communis, bogate mnogobrojnim hranjivim i lekovitim materijama. Preparati na bazi ricinusovog ulja nalaze se u tečnom ili čvrstom obliku, tako da mogu da se nanose na kožu ili da se uzimaju oralno.

ricinusovo ulje flasica

Ovo ulje je poznato po svojoj viskoznosti, odnosno gustini, prozirno je, te se čuva u tamnim staklenim posudama sa čepom, jer se na taj način štiti od oksidacije i užeglosti.

Ulje dobijeno iz ricunusovog semena bogato je ricinoleičnom kiselinom koja ima antimikozno i antibakterijsko dejstvo. U sastav ricinusovog ulja ulazi i vitamin E, koji štiti kožu od štetnih uticaja slobodnih radikala. Masne kiseline koje štite i regenerišu kožu i koje su prisutne u ovom čarobnom ulju su stearinska, linoleinska i dehidroksistearinska. Ricinusovo ulje se kod nas može naći u svim bolje opremljenim apotekama, drogerijama i marketima.

Usporava starenje kože

Ulje ricinusa neverovatno utiče na kožu, pridonoseći očuvanju njene vitalnosti i odgađanju pojave bora. Ovo ulje nije samo hidratantno, već stvara i zaštitni sloj na površini kože, čuvajući je od gubitka vlažnosti. Ako želite da na prirodan način usporite starenje kože, pokušajte koristiti ricinusovo ulje svaki dan.

Jedan od najboljih i najlakših načina korišćenja ovog ulja je utrljavanje male količine oko očiju ili na celo lice pre spavanja, te uklanjanje istog sledećeg jutra. Gusta i lepljiva tekstura ovog ulja omogućava laganu primenu.

ricinusovo ulje koza

Ako smatrate da je ulje pregusto ili teško za nanošenje, možete ga pomešati sa uljem poput kokosovog, jer ćete na taj način ubrzati apsorpciju.

Ključ je u redovnoj upotrebi, jer će samo redovno i uporno korišćenje ovog ulja vidno redukovati pojavu bora i učiniti vašu kožu svežom, mladolikom i mekom. Nakon nekoliko meseci redovne upotrebe, primetićete da ožiljci i pege postaju manje vidljivi.

Dakle, ricinusovo ulje deluje kao prirodni saveznik u obnavljanju kože, pružajući joj zdrav i sjajan izgled.

Uspešno uklanja strije i ožiljke

Svaki dan utrljajte malu količinu ricinusovog ulja na stomak i butine kako biste sprečili nastajanje strija za vreme trudnoće, mesečnog ciklusa ili promene telesne mase. Kružnim pokretima masirajte zahvaćena područja kako biste podstakli cirkulaciju.

Ulje prodire duboko u kožu i omekšava i uklanja vanjske i unutrašnje ožiljke, poput onih nastalih nakon operacije. Naime, radi se o tome da ovo ulje razlikuje zdrave ćelije kože od abnormalnih. Kada su u pitanju zdrave ćelije, ovo ulje detoksikuje, stimuliše i podstiče cirkulaciju, a sa abnormalnim ćeljama se ponaša poput regenerišućeg sredstva.

Ricinusovo ulje deluje protiv akni

ricinusovo ulje za lice

Ricinusovo ulje je izuzetno efikasno u borbi protiv akni, zahvaljujući ricinoleičnoj kiselini koja uništava bakterije i gljivice na koži.
Ova kiselina, zajedno s antibakterijskim svojstvima i sposobnošću prodiranja duboko u kožu, čini ricinusovo ulje vašim najboljim saveznikom u ovoj borbi.

Iako se na prvi pogled može činiti kontraintuitivnim dodavati još ulja na već masnu kožu, u ovom slučaju, ricinusovo ulje predstavlja recept za ozdravljenje. Za razliku od drugih ulja za lice, ricinusovo ulje ne zatvara pore i pomaže u smanjenju upala, što rezultira uklanjanjem crvenila koje često prati akne.

Ukoliko odlučite da isprobate delovanje ovog ulja, svako veče pre spavanja dobro očistite lice, a zatim držite topao peškir na njemu kako biste otvorili pore. Nakon toga nežno umasirajte malo ricinusovog ulja u kožu. Ponavljanje ovog postupka svakodnevno tokom dve nedelje doneće vidljive rezultate. Ako želite ubrzati proces, možete ponoviti postupak i dva puta dnevno: ujutro i naveče.

Ricinusovo ulje čini trepavice i obrve gušćima

Ovo ulje je izuzetno za negu vaših trepavica, a primena je jako jednostavna. Dovoljno je da utrljate malu količinu ulja preko celih trepavica pre spavanja, kako biste podstakli njihov rast. Nakon nekog vremena, one će postati gušće, jače i sjajnije.

Možda te zanima
Sunca

Ricinusovo ulje za jačanje kose

ricinusovo ulje za kosu

Ricinusovo ulje je korisno i za jačanje kose, a istovremeno se pokazalo učinkovitim u borbi protiv gljivičnih i bakterijskih infekcija kože glave. Ovaj prirodni sastojak je idealan saveznik u eliminaciji peruti i sprečavanju gubitka kose.


Pogledaj ovih 7 saveta za jaku i lepu kosu


Redovnom upotrebom ricinusovog ulja podstiče se rast gušćih i jačih vlasi, čime kosa postiže zdrav i lep izgled. Omega-9 masne kiseline prisutne u ulju hrane kosu i sprečavaju isušivanje temena.

Za blaži dnevni tretman, utrljajte vrlo malu količinu ricinusovog ulja u teme ili kosu. Ovo ulje je gusto i viskozno, tako da su i male količine dovoljne za velike površine. Nakon što odstoji neko vreme, ulje isperite, a kosu operite blagim šamponom.

Za intenzivniji tretman lečenja, utrljajte ricinusovo ulje u teme, te ga ostavite preko noći. Kosu možete umotati u peškir ili staviti kapicu za tuširanje kako ricinusovo ulje ne bi ostavilo mrlje na posteljini.

Dobri rezultati se postižu mešanjem ricinusovog ulja sa maslinovim ili kokosovim. Kokosovo ulje je odlično za mešanje sa ricinusovim jer je ono poznato po tome što regeneriše oštećenu i slabu kosu, te je bogato brojnim hranjivim materijama.

Kako se koristi ricinusovo ulje za negu muške brade?

ricinusovo ulje za suncanje

Ricinusovo ulje je odlično i za negu muške brade. Ono hidrira kožu ispod brade i formira zaštitni sloj, sprečavajući isušivanje. Takođe, ono pospešuje regeneraciju kože, smanjujući vidljivost ožiljaka, te stimuliše rast dlačica, čineći bradu gušćom i urednijom. Preporučuje se nanošenje nakon pranja brade, ravnomerno utrljavanje, a zatim ispiranje toplom vodom.

Nadamo se da su vam neke od ovih informacija bile korisne i da smo vas ohrabrili da počnete sa korišćenjem ovog čarobnog ulja.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh