Zdrava hrana kojom možete zamijeniti šoljicu kafe

Avatar photo

 

Kafa ubrzava rad srca, podiže krvni pritisak i razbuđuje. Ako osjećate pad energije, ne morate piti kafu ili jesti slatkiše. Umjesto toga posegnite za nekom od namirnica koje vam ZdraviJa donosi u nastavku teksta.

Gorko lisnato povrće

Glukozinolat je dio pojedinog zelenog povrća koji mu daje gorak ukus, jak miris i mnoštvo korisnih hranljivih tvari. Odaberite kelj, kupus, prokelj, repu, korabu ili karfiol kada želite nutrijente koji garantuju navalu energije.

Hrana bogata vitaminom B-12

B-12 se naziva još vitaminom energije. Ako u vašem tijelu nedostaje ovog važnog vitamina, ili ga dobro ne apsorbuje, osjećaćete se umorno i razdražljivo. B-12 se nalazi u jajima, mesu, ribi, mliječnim proizvodima, gljivama, fermentovanim proizvodima od soje i algama.

Hrana bogata željezom

Jedna od najvažnijih uloga minerala željeza jeste dovođenje kiseonika do svih ćelija tijela. Bez odgovarajuće količine kiseonika, ćelije počinju odumirati, a sa njima padaju i nivoi energije u organizmu.

Spriječite tu pojavu i jedite namirnice životinjskog porijekla bogate željezom poput mesa i ribe, ili biljne izvore poput špinata i blitve kombinujte sa vitaminom C i tako poboljšajte njihovu apsorbciju u tijelu.

Cvekla

Cvekla sadrži najviše nivoe azotovog oksida od sveg povrća i voća. Riječ je o spoju koji unapređuje zdravlje vena, poboljšava cirkulaciju i stanje cijelog organizma.

Možda te zanima
losos

Voda

Umor i bezvoljnost može biti simptom dehidracije tijela, ali i razlog zašto vas stalno boli glava. Započnite dan čašom obične vode koja će hidrirati organizam te potaknuti rad metabolizma. Popijte pola čaše do čašu vode svakih nekoliko sati (i više od toga ako se pojačano znojite ili vježbate).

Iako većina nas rado uživa u šoljici omiljenog napitka, ZdraviJa vam preporučuje da ga se s vremena na vrijeme odreknete i zamijenite zdravom zamjenom koju možete pronaći u izobilju hrane.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh