Zdrava hrana kojom možete zameniti šoljicu kafe

Avatar photo
zamena za kafu

Kafa ubrzava rad srca, podiže krvni pritisak i razbuđuje, pa je mnogi od nas piju svaki put kada osete pad energije. Međutim, umesto da se u ovim situacijama oslanjate samo na kafu ili slatkiše, razmislite o uvođenju sledećih namirnica u svoju ishranu i ostanite produktivni, skoncentrisati i sa dovoljno energije tokom celog dana.

Gorko lisnato povrće

Glukozinolati su prirodna jedinjenja koja se nalaze u različitim vrstama povrća, posebno u porodici krstašica, kojoj pripadaju kelj, brokoli, kupus, prokelj i repa. Ova jedinjenja su odgovorna za gorak ukus i specifičan miris ovih vrsta povrća.

Povrće bogato glukozinolatima pruža organizmu važne hranjive sastojke, poput vitamina, minerala, vlakana i antioksidansa. Ovi sastojci podržavaju opšte zdravlje organizma, poboljšavaju imunološki sistem i pružaju dugotrajnu energiju, ali na indirektan način.

Hrana bogata vitaminom B-12

sir benefiti

Vitamin B-12 se naziva i vitaminom energije. Ako vašem telu nedostaje ovog važnog vitamina, ili ga dobro ne apsorbuje, osećaćete se umorno i razdražljivo. Pronađite ga u jajima, mesu, ribi, mlečnim proizvodima, gljivama, fermentisanim proizvodima od soje i algama.

Hrana bogata železom

Jedna od najvažnijih uloga železa je dovođenje kiseonika do svih ćelija u organizmu. Bez odgovarajuće količine kiseonika, ćelije počinju odumirati, a sa njima padaju i nivoi energije u organizmu.

Održavajte nivoe energije jedući namirnice bogate železom, poput mesa, ribe, špinata i blitve. Kombinujte ih sa vitaminom C kako biste poboljšali apsorpciju ovog minerala.

zeleno povrce

Cvekla

Cvekla sadrži jako visoke nivoe azotnog oksida, pa je konzumiranje ovog povrća dobro za zdravlje krvnih sudova i cirkulacije, kao i za opšte stanje organizma. Razmislite o uvođenju cvekle u svoju ishranu, kako biste dodatno podigli nivo energije.

Zeleni čaj

Zeleni čaj je bogat antioksidansima, pruža energiju, a ne uzrokuje nagli skok šećera u organizmu. Konzumiranje zelenog čaja može poboljšati koncentraciju i smanjiti umor.

Možda te zanima
cezar salata kineski kupus recept

Orašasti plodovi

orasasti plodovi

Orašasti plodovi poput badema, oraha i lešnika, odličan su izvor proteina, zdravih masti i vlakana. Ovi nutrijenti pružaju dugotrajnu energiju, održavajući stabilan nivo šećera u krvi. Orašasti plodovi takođe sadrže magnezijum, koji igra ključnu ulogu u proizvodnji energije u organizmu.

Voda

Najjednostavniji, ali često zanemaren izvor energije je voda. Umor i bezvoljnost mogu biti simptomi dehidracije organizma, ali i razlog zbog kojeg vas stalno boli glava. Započnite dan čašom obične vode koja će hidrirati organizam i potaknuti rad metabolizma. Pijte pola čaše ili čašu vode na svakih nekoliko sati (i više od toga ako se pojačano znojite ili vežbate).

Iako većina nas rado i često uživa u šoljici omiljenog napitka, ZdraviJa vam preporučuje da ga se s vremena na vreme odreknete i zamenite ga zdravim namirnicama.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh