Šta se dešava sa vašim telom kada jedete veštačke zaslađivače?

Avatar photo
zasladjivaci

Da li ste se nekada zapitali šta se dešava sa vašim telom kada konzumirate veštačke zaslađivače? Da li ovi zamenski šećeri utiču na vaše receptore za ukus, ili još gore, povećavaju rizik od određenih bolesti? U ovom tekstu vam donosimo sve potrebne odgovore.

Prošle godine ste verovatno primetili senzacionalističke naslove o tome kako su Coca Cola Zero i slični sokovi opasni po život. Naime, nakon studije objavljene u časopisu Nature Medicine koja je sugerisala povezanost između jednog određenog veštačkog zaslađivača, eritritola, i bolesti srca, po internetu su kružile brojne priče o veštačkim zaslađivačima.

seceri

Kada je u pitanju ova tema, mišljenja naučnika su podeljena i teško je razdvojiti činjenice od fikcije, s obzirom na to da se veliki deo istraživanja o ovoj temi (uključujući često citirane studije o kanceru i veštačkim zaslađivačima) vrši na miševima ili pacovima kojima se daju velike količine zaslađivača, mnogo veće od količine koju bi bilo koji čovek zapravo konzumirao.

Stvari su se dodatno zakomplikovale u julu 2023, kada je SZO na listu supstanci koje su potencijalno kancerogene dodala aspartam, još jedan popularan veštački zaslađivač. Prema mišljenju SZO, postoje određeni dokazi o tome da ovaj zaslađivač može doprineti povećanom riziku od određenih vrsta kancera.

Međutim, Američka agencija za hranu i lekove smatra sve veštačke zaslađivače trenutno prisutne na tržištu bezbednim kada se konzumiraju u ograničenim količinama.

Šta su zapravo veštački zaslađivači?

gazirana pica

Veštački zaslađivači su supstance koje se koriste kao alternativa šećeru za dodavanje slatkog ukusa hrani i piću. Postoje tri glavne kategorije veštačkih zaslađivača:

Nenutritivni zaslađivači

Ovo su supstance koje se razvijaju u laboratoriji i obično imaju vrlo nisku ili nultu kalorijsku vrednost. Primeri nenutritivnih zaslađivača su aspartam, acesulfam-kalijum, saharin i sukraloza.

Zaslađivači na biljnoj bazi

Ovi zaslađivači se dobijaju iz biljaka i uključuju steviju, alulozu i monaški voćni šećer.

Šećerni alkoholi

Radi se o ugljenim hidratima bez kalorija, koji su hemijski slični prirodnim šećerima pronađenim u određenom voću. Primeri uključuju eritritol, ksilitol, manitol i sorbitol.

Nenutritivne zaslađivače često nazivamo zaslađivačima visokog intenziteta, što znači da su slađi od običnog šećera. Naime, neki zaslađivači mogu biti oko 200 do 20 000 puta slađi od običnog šećera.

Bez obzira na kategoriju ili proizvod, svi oni služe istoj svrsi — dodavanju slatkog ukusa svemu, od paste za zube i pastila do jogurta, napitaka, preliva za salatu itd.

secer

Različiti veštački zaslađivači takođe imaju različite dozvoljene doze dnevnog unosa. Bez obzira na kategoriju zaslađivača koji razmatramo, morali biste konzumirati mnogo kako biste se približili granici nedozvoljene količine. Na primer, morali biste konzumirati od 14 do 40 limenki soka sa veštačkim zaslađivačem kako biste dostigli gornju granicu.

Međutim, stručnjaci navode da, samo zato što verovatno možete bezbedno konzumirati određenu količinu zamenskih šećera, ne znači da biste to trebali raditi, jer oni ne poseduju hranjive vrednosti potrebne ljudskom organizmu.

Šta se dešava sa vašim telom kada jedete veštačke zaslađivače?

Moglo bi se reći da je veštačke zaslađivače nemoguće izbeći, s obzirom na to da se nalaze u pasti za zube, žvakaćim gumama, proteinskim praškovima i mogim drugim proivodima. Osnovna zabrinutost u vezi sa konzumiranjem veštačkih zaslađivača je to što ne znamo dugoročne efekte njihove upotrebe.

Konstantno se proizvode novi, tako da je jako teško stvoriti biomarker koji obuhvata sve nenutritivne zaslađivače koji bi omogućio sprovođenje preciznog istraživanja. Zbog toga je do sada bilo nemoguće znati koji su sve potencijalni negativni efekti dugoročne konzumacije veštačkih zaslađivača.

Ovo su neki od zaključaka do kojih su došli stručnjaci koji se bave ovim pitanjem.

Verovatno nećete primetiti značajnu promenu nivoa šećera u krvi

Istraživanja sugerišu na to da aspartam, sukraloza i stevija nemaju značajan pozitivan ili negativan uticaj na kontrolu glukoze u krvi, tako da, ako tražite načine da balansirate nivo šećera u krvi, ne treba se osloniti na veštačke zaslađivače kao rešenje. Umesto toga, razmislite o zdravim načinima regulacije šećera u krvi (npr. šetnja nakon obroka, dovoljno vitamina C i D, unos dovoljne količine vode i redovna fizička aktivnost).

Smanjićete unos dodatnih šećera i uneti manje kalorija

coca cola zero

Ako uvođenje veštačkog zaslađivača u vašu ishranu značajno smanji unos šećera, to može biti korisno. Međutim, radi se o tome da bi trebalo zameniti dosadašnji unos šećera niskokaloričnim ili bezkaloričnim zaslađivačem, a nikako ne bi trebalo dodavati više veštačkih zaslađivača gde vam nisu potrebni. Nema razloga početi koristiti veštačke zaslađivače, osim ako to neće značajno smanjiti količinu šećera koji trenutno konzumirate.

Osim toga, imajte na umu da proizvodi sa etiketom „bez šećera”, „keto” ili „bez dodatih šećera” nisu nužno recept za zdravlje. Proizvodi koji sadrže veštačke zaslađivače često su prerađena hrana koja sadrži kalorije bez mnogo hranjivih materija koje su potrebne ljudskom telu.

Vremenom ćete možda primetiti blago snižavanje krvnog pritiska

Stručnjaci ukazuju na to postoje istraživanja koja sugerišu da bi stevija mogla pomoći u postepenom snižavanju krvnog pritiska, ali su potrebna dalja istraživanja koja bi ovo dokazala.

Možda te zanima
pasteta od tune recept

Međutim, važno je znati da mnogi proizvodi sa stevijom sadrže eritritol, šećerni alkohol koji je nedavno dobio negativne ocene u vezi sa bolestima srca i moždanim udarom. Zbog toga je važno proveriti etikete i uveriti se da proizvod koji sadrži steviju, ne sadrži eritritol.

Zdravlje vaših creva može biti pogođeno

Istraživanja ukazuju na to da bi saharin, sukraloza i stevija mogle izmeniti mikrobiom creva i dovesti do disbioze, odnosno disbalanasa između dobrih i štetnih bakterija u crevima. Ovo može delimično biti razlog zbog kojeg neki pojedinci doživljavaju neprijatne simptome otežanog varenja. Disbioza može izazvati nadimanje, iritaciju creva ili promene u raspoloženju, anksioznost ili čak određena autoimuna stanja. Migrena i mučnina su takođe dva često prisutna neželjena efekta veštačkih zaslađivača.

Na šta treba obratiti pažnju prilikom biranja veštačkih zaslađivača?

Svaki od veštačkih zaslađivača ima drugačiji uticaj na organizam. To znači da je zaista teško pružiti individualizovane preporuke o tome na šta treba obratiti pažnju prilikom biranja veštačkih zaslađivača. Kao opšte pravilo, nutricionisti navode da je nabolje konzumirati što više prirodnih šećera (prisutnih u namirnicama poput voća, žitarica i mlečnih proizvoda), a što manje veštačkih ili rafiniranih šećera.

Ako ipak odlučite da zamenite neke rafinirane šećere veštačkim zaslađivačima, idealno bi bilo da potražite zaslađivač koji ne izaziva nuspojave poput problema sa varenjem ili migrene.

prirodni zasladjivaci

Ukoliko želite da izbegnete unos i rafiniranih šećera i veštaških zaslađivača, preporučuje se konzumiranje neprerađenih voćnih pirea (pire od banana, datula, šljiva ili slično), kako biste jelima dodali sladak ukus, a zadržali neke hranjive sastojke. Možete dodati i med ili javorov sirup, u malim količinama.

Međutim, važno je imati na umu da su i neprerađeni šećeri iz meda, javorovog sirupa, agava sirupa ili kokosovog šećera i dalje dodati šećeri što se tiče vašeg tela. Mogu pružiti vrlo male količine nekih mikronutrijenata, ali se računaju kao šećer kada razmatrate dnevni unos šećera.

Idealno rešenje je smanjenje unosa dodatog šećera na ili ispod preporučenog gornjeg limita od 12½ kašičica dnevno, a ne oslanjanje na veštačke zaslađivače.

Ako ste trudni ili dojite, nutricionisti savetuju da pokušate potpuno izbegavati veštačke zaslađivače, jer ne znamo dovoljno o njihovom efektu.

Dakle, iako mogu pomoći u smanjenju unosa rafiniranih šećera i kalorija, u naučnoj zajednici postoji određena doza zabrinutosti u vezi sa konzumiranjem veštačkih zaslađivača i njihovim dugoročnim efektima na ljudsko zdravlje. Pravilna informisanost o vrsti i količini veštačkih zaslađivača koje konzumirate, uz favorizovanje prirodnih šećera u ishrani, može doprineti održavanju balansiranog konzumiranja slatkog.

Izvor: EatingWell

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh