Zdrave čokoladice sa kinoa semenkama

Avatar photo
zdrave čokoladice

O zdravstvenim benefitima kinoe mnogi su govorili, a mi smo i neke od činjenica potvrdili. Kada se ovaj biser prirode doda u slatkiše, dobijate jednu pravu nutritivno bogatu poslasticu, koju ćete obožavati. ZdraviJa je isprobala novi recept za zdrave čokoladice sa kinoa semenkama, oduševila se i odlučila da sama vama isti podeli.

zdrave čokoladice

Kinoa sadrži biljne antioksidante zvane flavonoidi, koji mogu imati antiinflamatorno, antivirusno, antikancerogeno i antidepresivno dejstvo. Proklijala kinoa ima još veći nivo antioksidanata. Idealna je namirnica za pripremu. To je posebno korisno kada morate da pripremite brzi obrok. Možete da je pripremite u većim količinama i čuvate u frižideru za zdrave obroke tokom cele nedelje.

Ne sadrži gluten, stoga u ovoj namirnici mogu bezbedno da uživaju i oni sa celijakijom ili netolerancijom na gluten. Celijakija je autoimuna bolest gde konzumacija glutena dovodi do oštećenja u tankom crevu.

Spoljna ljuska semena kinoe prekrivena je saponinom, prirodnim organskim jedinjenjem koje štiti kinou od insekata i ptica. Saponin je gorka supstanca nalik smoli koja formira rastvor sapuna u vodi. Mora se ukloniti pre kuvanja i jela ili kinoja može imati jak, gorak ukus koji je nekim ljudima neprijatan. Zato, pre kuvanja obavezno je isperite vodom.

Identifikovano je više od 120 različitih sorti kinoe, uključujući ružičastu, narandžastu i ljubičastu. Bela, crvena i crna se najčešće uzgajaju. Osim boje, crvena, crna i bela kinoa su veoma slične i mogu se koristiti u istim receptima. Razlike u ishrani su male. Crvena i crna kinoa obično imaju jači ukus i potrebno im je nešto duže da se kuvaju i zadržavaju malo više hrskavice od bele kinoe.

Više činjenica i informacija o važnosti kinoe u ishrani možete pročitati u našem tekstu: Šta je zapravo kinoa i uz šta možete da je jedete? 

Recept za zdrave čokoladice

Sastojci:

    • 2 velike kašike kokosovog ulja
    • 150 g tamne čokolade (min 70% udela kakaa)
    • 50 g kinoa semenki
    • 30 g badema

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ZdraviJa (@zdravija)

Možda će vas zanimati: Kako napraviti domaće bademovo mleko?

Možda te zanima
cimet

Priprema

U maloj posudi istopiti kokosovo ulje i tamnu čokoladu na niskoj temperaturi.

Nakon topljenja čokolade u papirne kalupe za muffine staviti po kašiku do dve ekspandiranih kinoa semenki te cele ili ustinjene bademe.

Semenke i bademe preliti sa istopljenom čokoladom te ostaviti najmanje 30 minuta u frižider na hlađenje.

Ohlađene i čvrste čokoladice su spremne za serviranje i uživanje.

 

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh