Zdrave čokoladice sa kinoja sjemenkama

Avatar photo
zdrave čokoladice

O zdravstvenim benefitima kinoje mnogi su govorili, a mi smo i neke od činjenica potvrdili. Kada se ovaj biser prirode doda u slatkiše, dobijate jednu pravu nutritivno bogatu poslasticu, koju ćete obožavati. ZdraviJa je isprobala novi recept za zdrave čokoladice sa kinoja sjemenkama, oduševila se i odlučila da sama vama podijeli isti.

zdrave čokoladice

Kinoja sadrži biljne antioksidante zvane flavonoidi, koji mogu imati antiinflamatorno, antivirusno, antikancerogeno i antidepresivno dejstvo. Proklijala kinoa ima još veći nivo antioksidanata. Idealna je namirnica za pripremu. To je posebno korisno kada morate da pripremite brzi obrok. Možete da je pripremite u većim količinama i čuvate u frižideru za zdrave obroke tokom cijele nedelje.

Ne sadrži gluten, stoga u ovoj namirnici mogu bezbijedno da uživaju i oni sa celijakijom ili netolerancijom na gluten. Celijakija je autoimuna bolest gdje konzumacija glutena dovodi do oštećenja u tankom crijevu.

Spoljna ljuska sjemena kinoje prekrivena je saponinom, prirodnim organskim jedinjenjem koje štiti kinoju od insekata i ptica. Saponin je gorka supstanca nalik smoli koja formira rastvor sapuna u vodi. Mora se ukloniti prije kuvanja i jela ili kinoja može imati jak, gorak ukus koji je nekim ljudima neprijatan. Zato, prije kuhanja obavezno je isperite vodom.

Identifikovano je više od 120 različitih sorti kinoje, uključujući ružičastu, narandžastu i ljubičastu. Bijela, crvena i crna se najčešće uzgajaju. Osim boje, crvena, crna i bijela kinoja su veoma slične i mogu se koristiti u istim receptima. Razlike u ishrani su male. Crvena i crna kinoja obično imaju jači ukus i potrebno im je nešto duže da se kuhaju i zadržavaju malo više hrskavice od bijele kinoje.

Više činjenica i informacija o važnosti kinoje u ishrani možete pročitati u našem tekstu: Šta je zapravo kinoja i uz šta možete da je jedete? 

Recept za zdrave čokoladice

Sastojci:

    • 2 velike kašike kokosovog ulja
    • 150 g tamne čokolade (min 70% udjela kakaa)
    • 50 g kinoja sjemenki
    • 30 g badema

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ZdraviJa (@zdravija)

Možda će vas zanimati: Kako napraviti domaće bademovo mlijeko?

Možda te zanima
voće i povrće

Priprema

U maloj posudi istopiti kokosovo ulje i tamnu čokoladu na niskoj temperaturi.

Nakon topljenja čokolade u papirne kalupe za muffine staviti po kašiku do dvije ekspandiranih kinoja sjemenki te cijele ili ustinjene bademe.

Sjemenke i bademe preliti sa istopljenom čokoladom te ostaviti najmanje 30 minuta u frižider na hlađenje.

Ohlađene i čvrste čokoladice su spremne za serviranje i uživanje.

 

 

© 2023 ZdraviJa magazin. Sva prava pridržana.

Povratak na vrh