Napravite domaće bademovo mlijeko (RECEPT)

Avatar photo
bademovo mlijeko

Bademovo mlijeko je najpopularnije biljno mlijeko u svijetu vegana. Bogato je mnogim hranljivim materijama, ali u poređenju sa cijelim bademima, nedostaje mu većina vlakana. Bademovo mlijeko ima prijatan, orašasti ukus i kremastu teksturu, zato je popularan izbor za ljude koji su alergični ili netolerantni na mliječne proizvode. Iz zdravstvenih razloga najbolje je izabrati bademovo mlijeko koje ne sadrži dodatni sešćer.

bademovo mlijeko

Prednosti bademovog mlijeka

Glavne prednosti bademovog mlijeka su te da je jako hranljivo, ima malo kalorija, nezaslađeno bademovo mlijeko ne podiže šećer u krvi, jača kosti, smanjuje rizik od srčanih oboljenja i obogaćeno je vitaminom D. Pored navedenog vitamina D, ovo biljno mlijeko riznicom zdravlja čine i ostali minerali i vitamini koje sadrži, posebno vitamin E.

Ipak, pored svoje hranljivosti ne preporučuje se kao zamjena za mlijeko za bebe.

Iako cijeli bademi sadrže 50 % masti i bogati su kalorijama, bademovo mlijeko je zaista jedan niskokalorični napitak. Jedna šolja bademovog mlijeka sadrži samo 39 kalorija, što je polovina količine kalorija u šoljici obranog mlijeka.

Ako izaberete kvalitetno bademovo mlijeko bez sećera, odabrali ste napitak sa malo ugljenih hidrata, koji se sastoji od manje od 2% ugljenih hidrata, ili 3,4 g ugljenih hidrata u jednoj šolji.

Bademovo mlijeko je imitacija mlijeka i uopšte ne sadrži mliječne sastojke, što ga čini popularnom alternativom mlijeku za vegane i ljude sa netolerancijom na laktozu ili alergijama na mlijeko. Proizvođači često obogaćuju bademovo mlijeko kalcijumom, a uz njegovu redovnu konzumaciju možete smanjiti rizik od osteoporoze kod onih koji ne konzumiraju mliječne proizvode.

U nastavku pročitajte kako da napravite sopstveno bademovo mlijeko! Jednostavno je za pripremu, odličnog je ukusa i u kašama, smutijima i toplim napicima.

Možda te zanima
cimet

Evo kako da napravite bademovo mlijeko

1. Stavite bademe u veliku posudu i prelijte ih vodom, zatim poklopite i ostavite da se namoče preko noći ili najmanje 4 sata.

2. Sljedeči dan ocjedite i operite bademe, a potom ih ubacite u blender sa 750 ml hladne vode. Miksajte dok ne dobijete glatku smijesu. Smjesu sipajte u sito i pustite da kaplje, miješajte kašikom da ubrzate proces.

To je cijeli postupak! Tečnost koja procuri kroz sito je vaše domaće bademovo mlijeko, provjereno i bez dodatnog šećera.

ISPROBAJTE: Latte sa domaćim bademovim mlijekom

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh