Zdrave namirnice koje će poboljšati vaš krvotok

Avatar photo

Kakva ti je cirkulacija, takvo ti je zdravlje. Ova konstatacija možda zvuči previše jednostavno, ali je u realnosti zaista takva – protok krvi u našem organizmu utiče na svaki aspekt zdravlja.

zdrava hrana

Zdrav i stabilan protok krvi je potreban za varenje i zdravu cirkulaciju, što vodi do dobrog zdravlja srca, energije, pa čak i pomoći u uklanjanju otpadnih tvari koje mogu doprinijeti povećanju tjelesne težine. Cirkulacija krvi je takođe važna za održavanje zdrave tjelesne temperature.

Kako bi vaš krvotok bio zdrav, pored vježbanja, potrebno je da jedete zdrave namirnice koje mogu direktno uticati na cirkulaciju krvi. ZdraviJa u nastavku donosi prijedloge namirnica koje biste trebali konzumirati ukoliko želite zdrav krvotok, a pored ovih, još detalja o zdravoj hrani koja utiče na krvni pritisak možete čitati na ovom linku.

Celer

Celer je bogat vitaminom K, važnim hranjivim materijama potrebnim za zdrav krvni protok. Važan je i za izbacivanje otpadnih tvari iz organizma, zbog elektrolita koje sadrži, a i prirodni je diuretik.

Ovu namirnicu možete konzumirati u kombinaciji sa detoks smutijem, isjeckanog u raznim salatama, supama, te u kombinaciji sa humusom ili nekim drugim zdravim umakom.

Sirovo sjeme

chia

Čia, lan, konoplja i sjeme bundeve su bogati omega-3 masnim kiselinama, vlaknima i antioksidansima. One su takođe antiinflamatorni izvori proteina koji mogu pomoći u uklanjanju holesterola i poboljšanju kvaliteta krvi u cjelini. Životinjska hrana doprinosi kiselosti, dok proteini na bazi biljke djeluju suprotno.

Ovas

Ovas je zaista jedna od najboljih žitarica za koju je poznato da uklanja holesterol iz tijela i takođe djeluje anti-upalno. Ova žitarica pomaže i u obezbjeđivanju energije, a preporučuje se konzumiranje cjelovitog zrna.

Ako niste ljubitelj ovasa, zamijenite je drugim žitaricama sa cijelim zrnom kao što su divlja, crna ili smeđa riža, proso, teff, kinoja ili amaranth.

Citrusno voće

citrusi

Citrusi, kao što su limun, limeta, narandža i grejpfrut, su neke od najboljih antiinflamatornih namirnica koje možete jesti. Oni takođe alkalizuju tijelo uprkos tome što su kiseli, a fenomenalni su i za čišćenje organizma zahvaljujući sadržaju vitamina C.

Citrusi su takođe prilično lako varljivi, tako da su odlična opcija za one koji su osjetljivi na višu fruktozu u voću.

Sirovi bademi i orasi

Sirovi bademi i orasi su dva najkorisnija orašasta ploda. Svaki od njih ima i posebne antioksidativne komponente za poboljšanje krvi. Biljke sadrže vitamin E za borbu protiv upale, a orasi sadrže omega-3 masne kiseline.

Preporučuje se da ih konzumirate sirove, jer ćete samo tada “izvući” sve blagodeti ovih orašastih plodova.

Zeleno povrće

zeleno povrce

Bez obzira koju vrstu zelenog povrća odaberete za konzumiranje, učinićete dobro za svoju krv. Zeleno povrće je poznato kao najviše alkalizovana hrana koju možete konzumirati, jer sadrži najveću koncentraciju hlorofila od bilo koje druge namirnice.

Pored toga što čiste krv, takođe su i odlični čistači jetre koja filtrira krv. Zeleno povrće je odličan izvor vitamina C i K. Špinat, kelj, slačica, repa, rukola, te zelena salata su odličan izbor za uživanje u “zelenom”.

Superhrana

Iako zvuči kao fensi termin, određena hrana je zaista fenomenalna za krv, cirkulaciju i opšte zdravlje.

Možda te zanima
kako cuvati namirnice

Spirulina, na primjer, je jedna od namirnica koja je najbogata nutrijentima na planeti i sadrži više proteina po porciji od govedine (4 grama po kašičici), te sadrži više hlorofila od bilo kojeg povrća.

spirulina

Akai sadrži više antioksidanata od borovnica ili bilo kojeg drugog bobičastog voća, te obiluje omega-3 kiselinama.

Godži obiluje vitaminima A i C, koji deluju kao antioksidanti u tijelu i smanjuju upale.

Krastavac

Krastavac ima slično dejstvo u organizmu kao i celer, a kada je u pitanju sposobnost izbacivanja toksina iz organizma. Visok sadržaj vode, kalijuma, vitamina C i vlakana dobra su kombinacija za zdravlje krvotoka.

Špargla

spargla sparoga

Špargla je još jedna divna namirnica koja pomaže otpuštanje toksina i štetnih tvari iz organizma. Takođe djeluje kao diuretik zbog visokog sadržaja kalijuma i sadrži važne vitamine B i C, te vlakna. Ovo povrće je čak dobar izvor nepoznatog proteina, koji sadrži 4 grama u samo 6 stabljika.

Crvena paprika

Crvena paprika je bogata vitaminom C. U samoj jednoj paprici dovoljno je ovog vitamina za jedan cijeli dan. One su takođe dobar izvor vlakana, antioksidanata i hidratiraju tijelo kako bi se dodatno poboljšao protok krvi.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh