Zdravo putovanje kroz Budimpeštu

Avatar photo
budimpeštu

Budimpešta je glavni i najveći grad Mađarske, a ujedno i jedna od najljepših kulturnih i turističkih svjetskih metropola. Smještena je na obalama Dunava, a čine je nekadašnji gradovi Budim i Pešta. Budimpešta nije grad koji je lijep isključivo u određeno godišnje doba. Koji god period da izaberete da posjetite Budimpeštu, ona će vas dočekati svojim raskošom i ljepotom. Budim oduzima dah i samim pogledom na brdo prepuno monumentalnim građevinama, a šetnja peštanskim ulicama učiniće da osjetite dašak prošlosti.

Check lista mjesta za obilazak Budimpešte

Posjeta Budimskim dvorima

Budimski dvorac je kompleks mađarskih kraljeva u Budimpešti, u prošlosti poznat pod nazivom Kraljevska palača. Smješten je na južoj strani Dvorskog brda, a sa njegovih zidina pruža se jedan od najljepših pogleda na Peštu. Dvorac je sa centrom grada, tačnije trgom Adama Clarka povezan Sečenjijevim lančanim mostom, a potom i uspinjačom. Naš savjet vam je da do dvorca idete pješke, jer osim što tako mislite i na svoje zdravlje, usput ćete naići na mnoštvo interesantnih prizora.

U blizini dvorca, nalaze se Citadela, Ribarski bastion i Crkva sv. Matijaša, koje nikako ne smijete zaobići.

Noćno krstarenje Dunavom

Svako ko je iskusio ovo iskustvo reći će vam da ni slučajno ne odete iz Budimpešte bez da se uputite na krstarenje Dunavom. Već smo rekli da je Budimpešta očaravajuća ma koje godišnje doba izaberete za posjetu, ali pogled na Budimpeštu noću je nešto što ćete dugo pamtiti. Mađari su ljudi koji mnogo ulažu na rasvjetu a šta to znači vidjećete upravo krstarenjem. Isključite kamere barem na 5 minuta, zaboravite na dobre fotografije na društvenim mrežama, prepustite se trenutku i uživajte u miru i ljepotama ovog grandioznog grada.

krstarenje dunavom

Šetnja Andraševom avenijom

Već smo spomenuli da Budimpeštu nazivaju Parizom Istočne Evrope. Najvećim dijelom, to je upravo zbog ove avenije. Ispunjena je monumentalnim trgovima i alejama. Šetajući ovim bulevarima imaćete utisak kao da ste se vratili vijekovima u prošlost.

Posjeta Mađarskom nacionalnom parlamentu

Najprepoznatljiviji simbol Budimpešte je parlament, smješten u samom centru grada, na peštanskoj obali. Osim njegovog grandioznog izgleda izvana, parlament i iznutra priča spektakularnu istorijsku priču. Unutar njega smještene su 691 sobe, a u njega je ugrađeno čak 40 kilograma zlata. Parlament je otvoren 1896. godine, simbolički označavajući hiljadu godina od dolaska Mađara na to područje. Broj 96 je simbolički izražen i kroz visinu ove građevine. Da, parlament je visok 96 metara, 268 metara dugačak i 123 metra širok.

budimpeštu

Pređite sve mostove

Budimpeštu ne nazivaju bez razloga gradom mostova. Ova ljepotica usidrena je na obalama Dunava koje povezuje čak devet mostova. Za svaki od njih veže se interesantna priča te budite slobodni da mještane pitate da vam ih ispričaju.

Dvorac Vajdahunyad

Ovaj specifičan dvorac smješten je na umjetnom ostrvu koje je mostom povezano sa Trgom heroja. Dizajnirao ga je Ignac Alpar 1896. godine za milenijsku izložbu. Zbog toga je ova građevina prvenstveno napravljena od drveta i kartona. S obzirom da je ovaj dvorac ostavio očaravajuć utisak na sve, vlasti su 1904. odlučile da ga ipak izgrade od otpornijeg materijala. Danas park, u kojem je smješten dvorac Vajdahunyad, predstavlja kompleks građevina, inače kopija najimpozantnijih građevina Mađarske i Rumunije, rađenih u romanskom, gotičkom, renesansnom i baroknom stilu. Park, sa mnoštvom romantičnih mostića i staza za trčanje, idealno je mjesto za šetnju i rekreaciju.

Možda te zanima
pakovanje

Vajdahunyad
@likealocalguide.com

Prošetati Vaci ulicom

Vaci ulica je najpoznatija ulica u Budimpešti, a ujedno i glavna pješčka zona ovog grada. Dugačka je čak pola kilometra, a u njoj su smještene najpoznatije robne kuće prestižnih svjetskih brendova, restorani i hoteli.

Trg Heroja

Trg Heroja jedan je od najimpresivnijih, a svakako najveći i najpoznatiji otvoreni prostor u ovom gradu. U samom središtu trga nalazi se Milenijski spomenik, ujedno i najznačajniji nacionalni spomenik čiji centralni dio zauzima graciozni korintski stub visok 36 metara, na čijem se vrhu nalazi krilati kip arhanđela Gabrijela. On u jendoj ruci drži svetu mađarsku krunu, a u drugoj dupli apostolski krst, što predstavlja jedinstvo države i katoličke crkve. U pozadini Milenijskog spomenika mogu se vidjeti dvodjelne kolonade između čijih stubova su hronološki poredani kipovi 14 kraljeva i istaknutih istorijskih ličnosti Mađarske.

budimpešta
@commons.wikimedia.org

Gdje zdravo jesti?

Kada završite sa svim obilascima, biće vam potrebno nešto zdravo i ukusno kako biste povratili izgubljenu energiju. ZdraviJa se potrudila da za vas izdvoji nekoliko restorana, u kojima, uz ugodnu atmosferu možete pojesti i svoju zasluženu porciju zdravlja. Od mnogih izdvajamo: London Coffee Society, Olive Tree Hummus Original, HILDA, Hummusbar. Svi nabrojani restorani prilagođeni su veganima i vegetarijancima.

Ovo je samo djelić Budimpešte. Kako biste obišli sve znamenitosti, potrebno vam je nekoliko dana.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh