Zdravstveni benefiti mladog luka

Avatar photo

Da li volite kineska i kontinentalna jela? Mladi luk koji je suštinski sastojak ovih jela. Sljedeći put kada budete jeli ovaj sastojak kod kuće ili u restoranu, potrudite se da pojedete više zelenih listova mladog luka. Zašto? Zato što pored jedinstvenog okusa, mladi luk sadrži brojne esencijalne hranljive materije. Ipak, prije nego što počnete da konzumirate ovo povrće, pročitajte koji su to sve njegovi dalekosežni zdravstveni benefiti koje je za vas izdvojila ZdraviJa.

Poboljšava zdravlje srca

Prisustvo antioksidanata u mladom luku pomaže u sprečavanju oštećenja DNK i ćelijskog tkiva jer onemogućava djelovanje slobodnih radikala. Vitamin C pomaže u smanjenju visokog nivoa holesterola i krvnog pritiska u tijelu, što smanjuje rizik od srčanih bolesti. Sumporna jedinjenja prisutna u listovima luka takođe pomažu u smanjivanju rizika od koronarne bolesti srca.

Poboljšava gustinu kostiju

Mladi luk je bogat visokim nivoima vitamina C i vitamina K, koji su od suštinskog značaja za normalno funkcionisanje kostiju. Vitamin C pomaže i sintetizuje kolagen koji čini kosti jakim, dok vitamin K igra ključnu ulogu u održavanju gustine kostiju.

Poboljšava respiratornu funkciju

Poznat po antibakterijskim i antivirusnim osobinama, mladi luk je jedan od najčešće korišćenih prirodnih lijekova za liječenje virusnih infekcija, gripa, prehlada i slično. Takođe se tvrdi da on stimuliše aktivnost respiratornog sistema i pomaže u eliminaciji sputuma.

Održava vid

Mladi luk sadrži karotenoide poput luteina i zeaksantina koji imaju zaštitni efekat. Ovaj zeleni biljni proizvod sadrži i vitamin A, koji igra vitalnu ulogu u održavanju normalnog vida te održava zdravlje očiju. Takođe je utvrđeno da štiti oči od upale i da se bori protiv makularne degeneracije – kliničkog stanja koje rezultuje gubitkom vida.

Smanjuje rizik od raka

Mladi luk je bogat moćnim sastojcima koji sadrže sumpor nazvan alil sulfid, a koji pomaže u smanjenju rizika od razvoja raka debelog crijeva. Flavonoidi takođe pomažu u sprečavanju raka jer onemogućavaju proizvodnju enzima ksantin oksidaze, koji izaziva oštećenje DNK i ćelijskog tkiva stvaranjem slobodnih radikala.

Smanjuje nivo šećera u krvi

Studije su pokazale da sumporna jedinjenja prisutna u mladom luku pomažu u snižavanju nivoa šećera u krvi. Ovo se postiže povećanjem nivoa insulina, hormona koji je neophodan za transport šećera u krv i ćelije tijela. Dakle, dodajte ovo povrće na listu vaših omiljenih zdravih namirnica!

Možda te zanima
pecene jabuke desert

Sprečava stomačne komplikacije

Pogodan u oslobađanju od gastrointestinalnih problema, mladi luk djeluje kao snažan prirodni lijek za sprečavanje dijareje i drugih komplikacija želuca. Osim toga, on poboljšava i vaš apetit. Ovaj zeleni biljni proizvod je bogat i visokim količinama vlakana, koja pomažu vašem digestivnom sistemu da bolje funkcioniše.

Zaštita od infekcije

Sumpor u mladom luku onemogućava rast gljivica, dok vitamin K pomaže u zagrijavanju krvi. Takođe se tvrdi da oni poboljšavaju cirkulaciju krvi i obogaćuju tijelo vitaminom B1, čime se smanjuje stres i umor. Vitamin C djeluje kao moćni antioksidant koji štiti tkiva tijela od oštećenja i upala.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh