Zelene mašine: Da li ste znali da su ovi poznati sportisti vegani?

Avatar photo

Danas postoji opšti konsenzus koji ima tendenciju da posmatra sportiste kao mesoždere i ovisnike o životinjskom proteinu, i da se razumijemo, takvi sportisti svakako postoje. Ipak, kao i bilo koja druga opštost, to ne važi za sve! Na ovom svijetu je puno sportista koji ne samo da su vegani, već kao takvi dominiraju svojom sportskom oblašću.

Ove nezaustavljive sportske ikone predstavljaju odlične primjere za to kolika je moć biljaka. Jednostavnim snabdijevanjem prehrambenih potreba biljnim gorivom, čak i najelitniji sportisti mogu preživjeti bez konzumiranja životinjskih proizvoda. Ipak, ne uzimajte nas za riječ! Pogledajte ko su ovi sportisti i uzmite u obzir dostignuća koja su ovi talentovani i posvećeni ljudi ostvarali, između ostalog jedući isključivo biljne proizvode.

Venus Williams

Nakon dijagnoze Sjogrensovog sindroma, autoimune bolesti koja proizvodi simptome hroničnog umora, kratkotrajnog udisanja i bolova u mišićima, Williams je odlučila da se pobrine za svoje tijelo i izliječi svoje simptome tako što će jesti samo biljne proizvode. “Promjena ishrane je napravila veliku razliku” rekla je, “Nisam savršena, pa sebi oprostim ako napravim grešku. Pijem jako puno svježih sokova i obožavam salate”, rekla je Williams.

Luis Hamilton

Četvorostruki svjetski šampion Formule 1 i deseti najplaćeniji sportista na svijetu, Luis Hamilton, osvojio je četvrtu titulu nakon usvajanja veganske ishrane početkom 2017. godine.

Obraćajući se BBC-u povodom nedavnog prelaska na vegansku ishranu, Hamilton je rekao: “Kao čovjeka me pogađaju informacije o zagađenju prirode od strane nas, ljudi. Jedna od industrija koje najviše zagađuju prirodu je prehrambena, a broj životinja koji se za ove prilike ubije je nevjerovatan. Okrutnost je užasna i ne želim to nužno podržavati. Takođe, mnogo se bolje osjećam otkako sam postao vegan i ne mislim da ću ikada ponovo promijeniti svoj način života.”

Scott Jurek

Scott Jurek je američki ultramaraton trkač, osvajač 16 prestižnih naslova ultramaratona koji posjeduje lični rekord od 165,7 milja (2666,683 km) tokom perioda od 24 sata.

Možda te zanima
novi posao

Jurek je započeo prelazak sa “mesa i krompira” na potpuno vegansku ishranu tokom koledža, podstaknut zdravstvenim nedostacima i bolestima koje je učio u školi fizikalne terapije kao i kod svoje kuće (Jurekova majka imala je višestruku sklerozu). Jurek je vidio veganizam kao dugoročno rješenje za izbjegavanje istorije hronične bolesti svoje porodice.

“Ako se sportisti ne hrane pravilno, oni ne mogu imati dugoročno dobre rezultate”, rekao je Jurek. O odluci da postane vegan na koledžu, Jurek je rekao: “To je svakako bila dugoročna odluka, a ne ona za kratkoročne dobitke”.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh