Želite li izgubiti kilograme u 2019? Pokušajte sa hodanjem!

Avatar photo
hodanje

Kada je riječ o mršavljenju, trener poznatih osoba i autor lista New York Times, Harley Pasternak, kaže da je najbolji način da izgubite težinu lakši nego što mislite: samo šetnja. ZdraviJa vam prenosi njegov mjesečni plan šetnje koja će vam sigurno pomoći u gubljenju kilograma.

Zašto hodanje a ne trčanje?

„Hodanje je nešto što uvijek možete utkati u tkivo dana“, kaže Harley. Kada je u pitanju trčanje, morate unaprijed razmišljati koje je to vrijeme kada to želite da uradite, morate se obući na određeni način, nositi specifične cipele, biti u specifičnom načinu razmišljanja i raspoloženju, i imati vremena za tuširanje i presvlačenje. Hodanje, sa druge strane, ne zahtijeva ništa od pomenutog.

Pored toga, bitno je da znate da postoji direktna korelacija između intenziteta kardio treninga i apetita, što znači da ćete imati apetit sa jednostavnijom i lakšom kardio vježbom kao što je hodanje. Dakle, ako je gubitak težine vaš cilj, neka hodanje bude vaš način da se zategnete u 2019. godini.

hodanje mrsanje gubljenje kilogramaPlan

Ovaj plan počinje sa pretpostavkom da je vaš trenutni dnevni broj koraka 10.000. Cilj je da do kraja četvrte sedmice hodate dodatnih 4.000 koraka dnevno.

Prva sedmica: 11.000 koraka svakog dana, od nedjelje do subote.

Druga sedmica: 12.000 koraka svaki dan, od nedjelje do subote.

Treća sedmica: 13.000 koraka svaki dan, od nedjelje do subote.

Četvrta sedmica: 14.000 koraka svaki dan, od nedjelje do subote.

Možda te zanima
anorgazmija

Iako se čini da povećanje od 1.000 koraka dnevno svake sedmice može biti zastrašujuće i da ne počinju svi sa 10.000 koraka dnevno. Ako se krećete makar 5.000 koraka dnevno, cilj je dostižan. Dodajte 1.000 koraka dnevno za jednu sedmicu, još 1000 za drugu, i tako dalje dok vam novi dnevni prosjek ne bude 4.000 koraka iznad vaše početne tačke.

Oni koji počinju sa nižim brojem koraka, ne trebaju stati na kraju četvrte sedmice. Optimalni raspon koraka je različit za sve, ali ne postoji gotovo niko ko nije u stanju da fizički postigne 14.000 koraka dnevno, osim ako nije u pitanju osnovno zdravstveno stanje.

Cilj je za sve isti: Dođite do momenta kada ćete dnevno napraviti korake koje možete podnijeti bez da vas to dovede do mentalnog i fizičkog izgaranja. Zvuči dobro? Odlično. Krenimo!

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh