Želite posao iz snova? Evo kako početi

Avatar photo
posao

Svakodnevno čitamo i slušamo one motivacione govore koji kažu kako je vrijeme da živimo svoj život iz snova. To može da bude iscrpljujuće, jer da, naravno da želimo to, ali postavlja se pitanje kako? Kada je u pitanju vaša karijera, na ovo pitanje postaje još teže odgovoriti. Šta uraditi da biste dobili posao iz snova, gdje uopšte početi?

Ponekad dobijanje posla za one koji nemaju iskustva nije toliko teško kao što se možda to čini na prvi pogled, ali ipak moraćete se malo više potruditi i biti kreativni. Nećemo vas lagati, ovo neće biti lako, ali moguće je, a to je sasvim dovoljno ukoliko ste vi motivisani za promjene.

Dakle, ako želite da promijenite stvari i nemate pojma odakle početi, obratite pažnju na ove strategije.

posao
@pinterest

Definišite svoj brend

Hajde da se pozabavimo jednim, na prvi pogled, zastrašujućim pitanjem – šta je to što želite da radite? Dok gledate kako da sa onoga što trenutno radite pređete na nešto novo, ZdraviJa vas ohrabruje da pitanje zapravo preformulišete u “šta je ono što ja želim da radim?”

Fokusirajte se na ono što vas sada ispunjava. Koji poslovi izgledaju zanimljivo na osnovu onoga što ste naučili do sada, šta je nešto novo što želite da probate? Zapamtite, uvijek se možete predomisliti i iskusiti nešto novo.

Jednom kada shvatite šta želite da radite, vrijeme je da se izjasnite o tome kako želite da se predstavite i da promijenite svoj lični brend.

Kada određujete svoj brend, uvijek predlažemo da se fokusirate na jednu do tri identifikacione riječi ili fraze. Važno je da se usredsredite na ono čime želite da se brendirate i prilagodite se po potrebi za specifične poslove na koje idete.

Ovaj brend bi trebalo da bude istaknut u vašem životopisu, vašem LinkedIn-u, biografiji društvenih medija i svim drugim portfolijima ili predmetima koje će budući poslodavac dobiti na uvid.

Ako se osjećate izgubljeno u potrazi da definišete svoj brend i šta postajete u svojoj karijeri, istražite poslove u oblasti koju tražite ili za koju se zanimate. Koji su setovi vještina potrebni? Koji su specifični poslovi koji izgledaju istaknuti?

Jednom kada ste identifikovali svoj brend, vrijeme je da ga izgradite.

Izgradite svoj brend

Konkurencija uvijek postoji, i iako je sigurno moguće obezbijediti posao u novoj industriji, to ponekad može da bude zaista teško. Kada ste identifikovali koje vrste poslova postoje za vas, vrijeme je da izgradite iskustvo i stručnost oko toga, dakle vrijeme je da izgradite svoj brend!

Ovo je zabavan dio! Poznavajući brend kojem želite da se posvetite, počnite da radite na stvaranju svog kohezivnog izgleda i osjećaja. U zavisnosti od industrije u koju želite da “uplovite”, vrijeme je da se uvjerite da je sve tu kada krenete da se prijavite za posao.

posao
@pinterest

Komponente vašeg brenda o kojima trebate razmišljati uključuju:

  • Slogan ili brend
  • Šema boja
  • Logo
  • Veb sajt
  • Portfolio
  • Rezime
  • Vizit karte
  • Solidan LinkedIn profil
  • Profili društvenih medija

Ovo može izgledati izazovno, ali ne plašite se. Postoje mnoge onlajn alatke koje vam pomažu da kreirate logotip i platforme za pravljenje veb lokacija koje taj proces čine jednostavnim.

Možda te zanima
posadi avokado

Napravite svoj portfolio

Sada kada ste obezbijedili komponente svog brenda, vrijeme je da zapravo izgradite iskustva potrebna da pokažete da možete ispuniti očekivanja.

Za početak razmislite o svemu što ste uradili u životu, a što bi moglo da se odnosi na novi posao za koji se prijavljujete. Možda ste se recimo bavili upravljanjem novcem u školi i to bi se moglo primijeniti na upravljanje budžetom za događaj koji želite da planirate. Mogućnosti su beskrajne ako naučite da povežete svoja prošla iskustva sa onim što vas tek čeka.

Kada prođete kroz svoja lična iskustva, vrijeme je da kultivišete i izgradite vještine koje vam možda nedostaju. Pogledajte onlajn kurseve ili sertifikate koji mogu biti od pomoći.

posao
@pinterest

Počnite da se obraćate malim preduzećima ili neprofitnim organizacijama kojima će možda trebati pomoć baš u toj oblasti za koju ste se vi odlučili! Možda je lokalnom butiku potrebno planirano svečano otvaranje ili veća aktivnost na društvenim mrežama, ili je lokalnom plesnom studiju potreban neko da upravlja njihovim knjigama. Garantujemo vam da postoji prilika da dobrovoljno izdvojite svoje vrijeme i na ovaj način njegujete svoje vještine. Sve što je potrebno je da odvojite vrijeme i imate hrabrosti da tražite ono što želite i što vam je potrebno.

Nađite mentora

Za kraj, ali ništa manje važno, pronađite mentora ili nekoga ko može da vam pomogne, a koji je radio ili radi u industriji koju tražite. Ovi pojedinci vam mogu ponuditi savjete o vašem brendu, pomoći vam sa životopisom i povezati vas sa pojedincima koji vam mogu pomoći da stignete tamo gdje želite da idete. Ljudi često vole da pomažu drugima koji su možda na početku njihove potrage. Zato se ne plašite da pitate!

Jedina opcija koju imate je da pokušate. Zato se ne plašite da tražite pomoć, izložite se i odvojite vrijeme da uradite posao koji je potreban. Radite ono što vas čini srećnima.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh