10 pregleda koje svaka žena treba da uradi jednom godišnje

Avatar photo
godisnji pregledi

Koliko često “izvršavate” obaveze koje se tiču vašeg zdravlja? Budite iskreni. Da li idete kod ginekologa redovno? Znamo da je svima nama neugodno, ali je neophodno. Zato vam Zdravija donosi spiska 10 pregleda koje biste trebali obaviti bez obzira kako se osećate.

1. Pregled opšteg stanja (sistematski pregled)

Jednom godišnje! Tokom ovog pregleda doktor će proveriti krvni pritisak i težinu, te bi trebao razgovarati sa vama ukoliko primeti da imate bilo kakav telesni ili mentalni problem. Ovaj godišnji pregled trebao bi poslužiti kao podsetnik da živite zdrav način života.

2. Stomatološki pregled

Odlazak na redovne preglede, svakih šest meseci, pomoći će održavanju zdravlja desni i zuba, kao i otkriti rane probleme kao što su bolesti desni, oralni karcinom i slično.

3. Pregled očiju

Svake dve godine do 61. godine starosti. Nakon 61. godine preporučuje se godišnji pregled, čak i za one koji nemaju nikakvih specifičnih problema.

pregled kod doktora

4. Dermatološki pregled

Rak kože je najčešći oblik raka, zato svakako posetite svog dermatologa jednom godišnje. Do sada sigurno niste, zar ne?

5. Dijabetes

Ukoliko imate prekomernu telesnu težinu i starosne dobi ste preko 45 godina, trebali biste proveriti prediabetiju tokom sledećeg rutinskog pregleda. Ako je telesna težina normalna, a vi ste stariji od 45 godina, obratite se svom doktoru tokom redovnog pregleda i pitajte da li je testiranje prikladno.

6. Mamografija

Žene starije od 40 godina treba da rade mamografiju svake dve godine. Ako imate istoriju raka dojke u vašoj porodici, preporučuje se da doktora posećujete jednom godišnje.

7. Kolorektalni pregled

Žene treba da razgovaraju sa svojim doktorom o tome kada započeti screening za rak debelog creva i koliko često treba zakazivati preglede povodom ovog pitanja.

godisnji pregledi zene

Možda te zanima
piknik sta mi treba

8. Provera holesterola

Svaka odrasla osoba starija od 20 godina treba pregledati svoj ukupni holesterol, LDL (loš) holesterol, HDL (dobar) holesterol i trigliceride – jednom godišnje.

9. Ispitivanje gustoće kostiju

Prema womenshealth.org, žene starije od 65 godina treba da testiraju gustoću kostiju. Razgovarajte sa svojim doktorom i ako ste mlađi od 65 godina kako biste smanjili rizik za osteoporozu.

10. Ispitivanje raka vrata maternice

Iako zavisi od dobi i porodične istorije, većina žena treba pratiti sledeće smernice:

  • Počevši od 21. godine, svaku godinu do dve treba raditi Papa test i redovan ginekološki pregled.
  • Ako ste stariji od 30 godina i imate tri normalna Papa testa tri godine zaredom, doktora možete posećivati i ređe, ali ovo svakako ne preporučujemo.

Pored posete, važno je razgovarati o ovim temama u krugu porodice. Roditelji i skrbnici su dužni da obaveste i osveste svoje potomke o mogućnostima da genetički naslede određene bolesti. Prevencija je svakako bolja od lečenja i upravo zato odvojte par dana godišnje kako biste posetili nabrojane lekare. Ukoliko ste do danas bili nemarni po pitanju vašeg zdravlja, neka ova jesen bude vaš novi, odgovorniji početak.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh