10 pregleda koje svaka žena treba uraditi jednom godišnje

Avatar photo

Koliko često izvršavate obaveze potrebne za održavanje vašeg zdravlja? Evo spiska 10 pregleda koje biste trebali obaviti bez obzira koliko se “dobro” osjećate.

Pregled opšteg stanja (sistematski pregled)

Jednom godišnje! Tokom ovog pregleda doktor će provjeriti krvni pritisak i težinu, te bi trebao razgovarati sa vama ukoliko primijeti da imate bilo kakav tjelesni ili mentalni problem. Ovaj godišnji pregled trebao bi poslužiti kao podsjetnik da živite zdrav način života.

Stomatološki pregled

Odlazak na redovne preglede, svakih šest mjeseci, pomoći će održavanju zdravlja desni i zuba, kao i otkriti rane probleme kao što su bolesti desni, oralni karcinom i slično.

Pregled očiju

Svake dvije godine do 61. godine starosti. Nakon 61. godine preporučuje se godišnji pregled čak i za one koji nemaju nikakvih specifičnih problema.

Dermatološki pregled

Rak kože je najčešći oblik raka, zato svakako posjetite svog dermatologa jednom godišnje.

Dijabetes

Ukoliko imate prekomjernu tjelesnu težinu i starosne dobi ste preko 45 godina, trebali biste provjeriti prediabetiju tokom sljedećeg rutinskog pregleda. Ako je tjelesna težina normalna, a vi ste stariji od 45 godina, obratite se svom doktoru tokom redovnog pregleda i pitajte da li je testiranje prikladno.

Mamografija

Žene starije od 40 godina trebaju raditi mamografiju svake dvije godine. Ako imate istoriju raka dojke u vašoj porodici, preporučivo je da doktora posjećujete jednom godišnje.

Kolorektalni pregled

Žene bi trebale razgovarati sa svojim doktorom o tome kada treba započeti screening za rak debelog crijeva i koliko često treba zakazivati preglede povodom ovog pitanja.

Provjera holesterola

Svaka odrasla osoba starija od 20 godina treba pregledati svoj ukupni holesterol, LDL (loš) holesterol, HDL (dobar) holesterol i trigliceride, jednom godišnje.

Ispitivanje gustoće kostiju

Prema womenshealth.org, žene starije od 65 godina trebaju testirati gustoću kostiju. Razgovarajte sa svojim doktorom i ako ste mlađi od 65 godina kako biste smanjili rizik za osteoporozu.

Možda te zanima
kože

Ispitivanje raka vrata materice

Iako zavisi od dobi i porodične istorije, većina žena treba pratiti sljedeće smjernice:
Počevši od 21. godine, svaku godinu do dvije treba raditi Papa test i redovan ginekološki pregled.
Ako ste stariji od 30 godina i imate tri normalna Papa testa tri godine zaredom, doktora možete posjećivati i rjeđe, ali ovo svakako ne preporučujemo.

Itekako je dobro razgovarati o ovim ozbiljnim temama u krugu porodice. Roditelji i skrbnici su dužni da obavijeste i osvijeste svoje potomke o mogućnostima da genetički naslijede bolesti. Prevencija je svakako bolja od liječenja i upravo zato odvojte par dana godišnje kako biste posjetili nabrojane ljekare. Ukoliko ste do danas bili nemarni po pitanju vašeg zdravlja, neka ova jesen bude vaš novi, odgovorniji početak.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh