Da li znate šta je anorgazmija?

Avatar photo
anorgazmija

Anorgazmija je seksualni poremećaj koji karakteriše nemogućnost postizanja orgazma tokom seksualne aktivnosti, iako su druge faze seksualnog odgovora normalne. Ovaj problem može uticati na ljude svih uzrasta i polova, i predstavlja ozbiljnu emocionalnu i fizičku prepreku u seksualnom zadovoljstvu.

Postoji nekoliko uzroka anorgazmije, a oni mogu biti emocionalni, fizički ili kombinacija oba. Emocionalni uzroci uključuju stres, anksioznost, depresiju, nisko samopouzdanje, loše iskustvo u prošlosti ili problem u vezi. Fizički uzroci mogu obuhvatiti određene medicinske stanja poput dijabetesa, neuroloških poremećaja, hormonalnih neravnoteža ili upotrebu određenih lekova.

Jedan od važnih aspekata razumevanja anorgazmije jeste da se radi o kompleksnom fenomenu koji zahteva pažljiv pristup. Stručnjaci preporučuju da pojedinci koji se suočavaju sa anorgazmijom prvo potraže medicinsku pomoć kako bi isključili moguće fizičke uzroke. Osim toga, važno je obratiti se i seksualnom terapeutu ili savetniku kako bi se istražili emocionalni aspekti problema.

anorgazmija sta je

Terapija može uključivati psihološko savetovanje, vežbe opuštanja, kao i tehniku senzorne integracije koja podstiče svest o sopstvenom telu i senzacijama. Parovi takođe mogu imati koristi od zajedničke terapije kako bi poboljšali komunikaciju, razumevanje i podršku jedno drugom.

Možda te zanima
odabir partnera

Važno je napomenuti da se anorgazmija može lečiti, ali proces zahteva strpljenje i otvorenost za saradnju sa stručnjacima. Otvoren dijalog sa partnerom može biti ključan za prevazilaženje ovog problema.

Ukoliko ste se pronašli u ovom tekstu i mislite da imate ovaj problem, ZdraviJa savetuje da se obratiti stručnjaku, bilo da je reč o medicinskom ili seksualnom terapeutu. Budite otvoreni, strpljivi i razgovarajte sa svojim partnerom.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh