U sezoni smo virusa: kako efikasno sprečiti prehladu

Avatar photo

Čim dođu prvi znaci prehlade, svako od nas se zavlači u krevet, pokriva preko glave, kuva čajeve i razmišlja – samo da prođe!
Često nam sam odmor i čajevi ne mogu pomoći, pa nas čekaju dani povišene telesne temperature, kihanja, kašljanja, malaksalosti i bola u celom telu.

Ukoliko želite da zaustavite prehladu na vreme, poslušajte ove savete koji vam mogu pomoći da se vaš organizam izbori sa napadima.

7h – Uskočite pod vreo tuš

tusiranje

Ukoliko se probudite sa kijavicom i bolovima u celom telu, znamo da je najteže ustati iz kreveta i otići pod tuš. Ali nakon što završite, bićete zahvalni sebi, a i nama!

Vrela voda će napraviti paru, koja će vam pomoći da ublažite ukočenost i bolove koje imate, a vlažnost vazduha će vam “otvoriti” i očistiti sinuse i ukloniti sluz.

Nakon tuširanja ćete lakše disati, a i bolovi će biti smanjeni. Ne zaboravite da se dobro osušite i ugrijete nakon izlaska iz kade!

8h – Uzmite dve kašičice sirupa od zove

Ovaj sirup, koju ima antivirusno dejstvo i jača imuni sistem, možete naći u prodavnicama zdrave hrane. Uzimajte po 2 kašičice sirupa do tri puta dnevno kako biste smanjili intenzitet i trajanje prehlade ili gripa.

Ovo takođe možete raditi i kao preventivu ukoliko provodite većinu vremena u zatvorenom prostoru ili radite sa ljudima u sezoni virusa.

9h – Preskočite pahuljice i kafu, doručkujte jaja i čaj!

jaja

Jaja su gotovo potpuni protein – sadrže svih devet esencijalnih aminokiselina i pomažu organizmu da se bori protiv infekcija. Uz njega popijte i vruć čaj pomešan sa limunom ili medom.

Veganska alternativa je soja – tofu ili tempeh su izvori svih esencijalnih aminokiselina.

Med ima bolje dejstvo nego sirup za kašalj ukoliko vas boli ili imate osećaj grebanja u grlu, jer ga oblaže i umiruje otečenost.

12:30h – Dodajte svojoj vitaminskoj salati malo leblebija i bundevinog semena

Leblebije i bundevino seme su dobri izvori cinka – hranljive materije koje pomažu vašem telu da se izbori sa infekcijom, a i deluju protivupalno! Istraživanja pokazuju da uzimanje cinka u prvih 24h prehlade pomaže i skraćuje trajanje i intenzitet prehlade. Alternativno – kupite u apoteci cink tablete i pijte ih dva puta dnevno dok prehlada ne prođe.

14h – Pijte dosta tečnosti

hidratacija

Hidratacija je ključna stvar ukoliko se borite protiv prehlade!

Sama dehidratacija izaziva povišenu temperaturu, a dok se organizam bori sa infekcijom on crpi vodu iz celog tela. Što vam je veća telesna temperatura, primetićete da su vam usta, koža, nokti i kosa suvlji.

Unosite dosta tečnosti u vidu vode, vrućih čajeva i supa kako biste pomogli svom organizmu da se izbori protiv gripa. Tečnost će, takođe, pomoći da isperete i izbacite sluz iz nosa i grla.

Pročitajte više o benefitima pijenja vode sa limunom.

15h – Vreme je za šetnju

Jedna od najpametnijih, ali i najtežih stvari koju bi trebalo da uradite kada ste bolesni je da izađete u šetnju. Nije potrebno puno i svakako se ne smete preforsirati, 20 minuta lagane šetnje oko vašeg kraja će biti sasvim dovoljno.

Šetnjom ćete podići energiju i takav srednji intenzitet vežbanja će vam pomoći da podignete puls i dišete dublje, čime ćete otvoriti sinuse i disajne puteve. Povećaćete i količinu korisnih bakterija u crevima, koje će vam pomoći u podizanju imunog sistema.

Kada možete trenirati tokom prehlade, koliko i šta tačno, pročitajte ovde.

setnja

Možda te zanima
zero waste

18:30h – Vruća supa sa puno povrća

Pileća ili minestrone – na vama je izbor.

Setite se detinjstva i ukusnih domaćih supa kojima su vas hranile vaše bake ili mame. Nije to bilo bez razloga.

Meso i (ako ste vegetarijanac samo) povrće iz supe puni su hranljivih materija koje će vam pomoći da suzbijete viruse i bakterije, a toplota supe će vam otvoriti disajne puteve. Ukoliko niste u stanju da kuvate supu, napravite one iz kesice ili kockice. Ne zaboravite, one nisu hranljive koliko i domaće supe, ali će vam svakako pomoći.

Pogledaj naš recept za supu od karfiola, prepunu vitamina C.

21h – Očistite nos i grlo

Sluz koja se ne izbaci na vreme, pogotovo pred spavanje, može u toku noći da se gomila i izazove infekciju i upalu. Koristite inhalatore namenjene upravo za to, koje možete kupiti u apoteci, ili skuvajte čaj od nane i nad njim udišite paru.

22h – Lezite ranije!

spavanje

Ukoliko se borite sa prehladom, zaboravite na sve serije i filmove koje inače gledate do jutarnjih časova. Vašem telu je potrebno minimum sedam sati kvalitetnog sna kako bi se izborio sa prehladom. Što duže budete spavali, pre ćete ozdraviti – jer se naše telo leči samo od sebe, a to najbolje radi dok spavamo i odmaramo se.

Ukoliko ne možete da spavate zbog začepljenog nosa, dodajte još jedan jastuk i namestite se u polu-uspravan položaj. Time olakšavate dotok vazduha i nećete se buditi tokom noći.

Izvor: trcanje.rs

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh