U sezoni smo virusa: kako efikasno spriječiti prehladu

Avatar photo

Čim dođu prvi znaci prehlade, svako od nas se zavlači u krevet, pokriva preko glave, kuva čajeve i moli se – samo da prođe!
Često nam sam odmor i čajevi neće pomoći, pa nas čekaju dani, možda i nedjelje povišenih tjelesnih temperatura, kihanja, kašljanja, malaksalosti i bola u cijelom tijelu.

Ukoliko želite da zaustavite prehladu na vrijeme, poslušajte naše savjete i primijenite ih odmah nakon prvog kašlja ili kihanja. Za samo 24h ćete ukloniti simptome i spriječiti prehladu koja bi mogla trajati danima.

7h Uskočite pod vreo tuš

vruc tush

Ukoliko se probudite sa kijavicom i bolovima u cijelom tijelu, znamo da je najteže ustati iz kreveta i otići pod tuš. Ali nakon što završite svoju kupku, bićete zahvalni sebi, a i nama!

Vrela voda će napraviti paru, koja će vam pomoći da ublažite ukočenost i bolove koje imate, a vlažnost vazduha će vam “otvoriti” i očistiti sinuse i ukloniti sluz.
Nakon tuširanja ćete lakše disati, a i bolovi će biti smanjeni.
Ne zaboravite da se dobro osušite i ugrijete nakon izlaska iz kade!

8h Uzmite dvije kašičice sirupa od zove

Sirup možete naći u prodavnicama zdrave hrane, napravljenog od zove – koja ima antivirusno dejstvo i jača imuni sistem. Uzimajte po 2 kašičice sirupa do tri puta dnevno kako biste smanjili intenzitet i trajanje prehlade ili gripa.
Ovo takođe možete raditi i kao preventivu ukoliko provodite većinu vremena u zatvorenom prostoru ili radite sa ljudima u sezoni virusa.

9h Preskočite pahuljice i kafu – doručkujte jaja i čaj!

Jaja su gotovo potpuni protein – sadrže svih devet esencijalnih aminokiselina i pomažu organizmu da se bori protiv infekcija. Dodajte i vruć čaj pomiješan sa limunom ili medom.

Veganska alternativa je soja – tofu ili tempeh su izvori svih esencijalnih aminokiselina.

Med ima bolje dejstvo nego sirup za kašalj ukoliko vas boli ili imate osećaj grebanja u grlu jer ga oblaže i umiruje otečenost.

12:30h  Dodajte svojoj vitaminskoj salati malo leblebija i bundevinog sjemena

Leblebije i bundevino sjeme su dobri izvori cinka – hranljive materije koje pomažu vašem tijelu da se izbori sa infekcijom, a i djeluju protivupalno! Istraživanja pokazuju da uzimanje cinka u prvih 24h prehlade pomaže i skraćuje trajanje i intenzitet prehlade.
Alternativno – kupite u apoteci cink tablete i pijte ih dva puta dnevno dok prehlada ne prođe.

14h pijte dosta tečnosti

Hidratacija je ključna stvar ukoliko se borite protiv prehlade!

Sama dehidratacija izaziva povišenu temperaturu, a dok se organizam bori sa infekcijom on crpi vodu iz cijelog tijela – što vam je veća tjelesna temperatura primijetićete da su vam usta, koža, nokti i kosa suvlji.

Unosite dosta tečnosti u vidu vode, vrućih čajeva i supa kako biste pomogli svom organizmu da se izbori protiv gripa. Tečnost će, takođe, pomoći da isperete i izbacite sluz iz nosa i grla.

15h Vrijeme je za šetnju

Jedna od najpametnijih, ali i najtežih stvari koju bi trebalo da uradite kada ste bolesni je da izađete u šetnju. Nije potrebno puno i svakako se ne smijete preforsirati, 20 minuta lagane šetnje oko vašeg kraja će biti sasvim dovoljno.
Šetnjom ćete podići energiju i takav srednji intenzitet vježbanja će vam pomoći da podignete puls i dišete dublje, čime ćete otvoriti sinuse i disajne puteve. Povećaćete i količinu korisnih bakterija u crijevima koji će vam pomoći u podizanju imunog sistema.


18:30h Vruća supa sa puno povrća

Pileća ili minestrone - na vama je izbor

Pileća ili minestrone – na vama je izbor

Možda te zanima
Komunikacija

Sjetite se detinjstva i ukusnih domaćih supa kojima su vas hranile vaše bake ili mame. Nije to bilo bez razloga!

Meso i (ako ste vegetarijanac samo) povrće iz supa pune su hranljivih materija koje će vam pomoći da suzbijete viruse i bakterije, a toplota supe će vam otvoriti disajne puteve. Ukoliko niste u stanju da kuvate supu, napravite one iz kesice ili kockice. Ne zaboravite, one nisu hranljive koliko i domaće supe, ali će vam svakako pomoći!

21h Očistite nos i grlo

Sluz koja se ne izbaci na vrijeme, pogotovo pred spavanje, može u toku noći da se gomila i izazove infekciju i upalu. Koristite inhalatore namijenjene upravo za to koje možete kupiti u apoteci, ili skuvajte čaj od nane i nad njim udišite paru.

22h Lezite ranije!

Ukoliko se borite sa prehladom, zaboravite na sve serije i filmove koje inače gledate do jutarnjih časova. Vašem tijelu je potrebno minimum sedam sati kvalitetnog sna kako bi se izborio sa prehladom. Što duže budete spavali, prije ćete ozdraviti – jer se naše tijelo liječi samo od sebe, a to najbolje radi dok spavamo i odmaramo se.

Ukoliko ne možete da spavate zbog začepljenog nosa, dodajte još jedan jastuk i namjestite se u polu-uspravan položaj. Time olakšavate dotok vazduha i nećete se buditi tokom noći.

Izvor: trcanje.rs

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh