10 vježbi za prirodno podizanje grudi

Avatar photo
podizanje grudi

U želji za većim ili čvršćim grudima sigurno ste barem nekad posezale za push-up grudnjacima ili čak razmišljale o plastičnim operacijama. Ne treba vam sve ovo, jer ZdraviJa ima rješenje za vas. Dokazano je da pojedine vježbe mogu učiniti vaše grudi većim. Zato zaboravite na push-up grudnjake i počnite sa ovih 10 vježbi za prirodno podizanje grudi.

Za ove vježbe biće vam potrebni tegovi i lopta za pilates. Ukoliko nemate, tegove možete zamijeniti flašama napunjenim vodom ili pijeskom, a umjesto lopte koristite klupu ili običnu podlogu za pod. Za svaku vježbu napravite 2 do 3 seta po 12 ponavljanja. Kako biste primijetili rezultate, radite ove vježbe barem 3 ili 4 puta sedmično.

Za nakon treninga pročitajte: Kako ublažiti upalu mišića?

Unakrsni udarci

U obje ruke uzmite tegove (odnosno flaše). Stanite jednom nogom ispred druge. Blago savijte oba koljena. Savijte laktove i otvorite ruke prema stranama, tako da su vam dlanovi okrenuti prema naprijed, a šake malo iznad ramena. Jednu ruku ispružite naprijed kao da udarate nekoga, a drugu povlačite nazad.

Smjenjujte udarce naizmjenično. Vodite računa da vam se samo grudi i ruke pomjeraju, a ostatak tijela da miruje.

vježbe

Dizanje tegova uz rotiranje podlaktica

Lezite na pod, klupu ili loptu za pilates. Koljena savijte pod uglom od 90 stepeni i izravnajte ih sa kukovima. U obje ruke uzmite tegove. Otvorite ruke u stranu i savijte ih u laktovima tako da vam šake budu u visini ramena, a dlanovi okrenuti prema naprijed. Podižite tegove uspravno, a kada vam ruke budu ravno ispružene iznad glave zarotirajte podlaktice prema licu.

vježbe

Sklekovi sa dodirivanjem ramena

Zauzmite položaj za sklek – oslonite se na dlanove i prste nogu. Dlanove postavite u širini ramena, a noge u širini kukova. Neka vam tijelo bude potpuno ravno. Napravite sklek savijajući ruke u laktovima.

Nakon što ste se spustili i podigli, podignite jednu ruku i dodirnite suprotno rame. Ponovo napravite sklek, a potom drugom rukom dodirnite suprotno rame. Nakon svakog skleka promijenite ruku.

Ukoliko vam je teško da izvodite ovu vježbu, kako biste je olakšali, oslonite se na koljena koja ste prethodno prekrstili. Ova vježba je odlična za podizanje grudi.

vježbe

Kruženje

Stanite uspravno i uzmite tegove. Spustite ruke uz tijelo, a dlanove okrenite prema naprijed. U isto vrijeme krenite sa podizanjem i lijeve i desne ruke. Kada dosegnete visinu ramena, dlanove okrenite prema gore, a potom ih pri dizanju ponovo okrenite prema naprijed. Kada krenete sa spuštanjem u početni položaj vodite računa o rotiranju dlanova na isti način kao i prilikom podizanja.

vježbe

Dizanje tegova

Lezite na pod, klupu ili loptu za pilates. Koljena savijte pod uglom od 90 stepeni i izravnajte ih sa kukovima. U obje ruke uzmite tegove. Raširite ruke u stranu i naizmjenično podižite jednu pa drugu ruku. Prilikom podizanja ruke rotirajte podlaktice tako da vam u početnom položaju dlanovi budu okrenuti prema stopalima, a u završnoj prema unutrašnjosti.

vježbe

Plank hod

Zauzmite položaj za sklek. Vodite računa da vam leđa i noge budu u ravni. Istovremeno pomjerite desnu ruku i desnu nogu prema desno, a potom neka ih slijede lijeva ruka i lijeva noga. Vaše tijelo će doći u početni položaj. Sada uradite isto, samo u drugu stranu.

vježbe

 Leptir

Uzmite tegove i lezite na pod. Možete se osloniti leđima na loptu ili ne morate. Savijte koljena i stopala postavite na pod. Raširite ruke, a dlanove okrenite prema gore. Iz ovog položaja podignite tegove, sastavljajući dlanove u najvišoj tački, a potom spustite ruke.
Vodite računa o disanju. Kada su vam ruke raširene udahnite, a kada ih podignete izdahnite.

vježbe

Možda te zanima

Čučanj uz stolicu

Sjednite na pod rukama se oslanjajući na stolicu iza sebe. Ispružite noge i stopala podignite prema gore. Polako se počnite podizati i spuštati. Obratite pažnju o položaju tijela. Ramena neka vam budu što dalje od ušiju, a zadnjicu spustite sve dok se laktovi ne izravnaju sa ramenima.

vježbe za podizanje grudi

Plank sa ispruženim rukama

Zauzmite položaj za plank, odnosno za sklek. Naizmjenično počnite sa podizanjem jedne pa druge ruke. Ruku ispružite ravno ispred sebe, zadržite na trenutak i spustite.

vježbe za grudi

Podizanje ramena

Lezite licem okrenuti prema podu i ispružite ruke ravno ispred sebe sa prstima ispruženim ispred sebe i dlanovima okrenutim prema dolje. Podignite prsa povlačeći ruke prema nazad, tako da vam se lopatične kosti spoje na leđima. A potom vratite u početni položaj i ponovite.

vježbe za grudi

Photos by: @cosmopolitan.com

Nadamo se da će vam ove vježbe biti korisne i da ćete biti dosljedni do željenog izgleda vaših grudi.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh