Evo zašto je hodanje ključno za mršanje i najbolji lijek za sve

Avatar photo
hodanje

Jeste li znali da je hodanje najbolji lijek za čovjeka? U čovjekovoj je prirodi da već u prvim mjesecima svog života teži hodanju. Baš zbog toga, pješačenje, odnosno hodanje, predstavlja najprirodniji oblik kretanja. Osim toga, važno je znati koliko je pješačenje, pa čak i ako traje 10 minuta, dobro za naše cjelokupno zdravlje.

Hodanje može promijeniti način na koji neki dijelovi mozga komuniciraju i koordinišu međusobno, a to umnogome poboljšava i funkciju pamćenja. I sam Hipokrat je smatrao da je hodanje najbolji lijek za čovjeka.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) je u cilju podizanja svijesti cjelokupne svjetske javnosti o značaju i važnosti redovne fizičke aktivnosti i hodanja u očuvanju i unapređenju dobrog zdravlja i blagostanja tog dana, 10. maja 2002. godine pokrenula globalnu inicijativu za obilježavanje Svjetskog dana kretanja/fizičke aktivnosti.

Taj dan je poznat pod sloganom „Kretanjem do zdravlja“, a odnosi se na umjerenu fizičku aktivnost bez obzira na sadržaje, mjesto i vrijeme izvođenja. Ciljna grupa je cjelokupna populacija uvažavajući sve različitosti u smislu uzrasta, pola, vjerske, rasne, socijalne, ekonomske i etičke pripadnosti.

hodanje
@pinterest

Zašto je hodanje dobro?

Postoje mnogi dokazi koji upućuju na to da fizička aktivnost pozitivno utiče na cjelokupno zdravlje, a samim tim i na zdravlje mozga i moždanih ćelija. Naime, istraživanja sprovedena na miševima i hrčcima pokazala su da kada se ove životinje nađu na točku i okreću ga, oni istovremeno razvijaju i nove moždane ćelije.

Mnoge od ovih novonastalih ćelija smještene su u hipokampusu, dijelu mozga koji je važan za stvaranje i pohranu memorije. Ovakva istraživanja i eksperimente nije moguće sprovesti na ljudima. Međutim, pojedine studije ukazale su na brojne benefite pješačenja.

Hodanje štiti od demencije

Hodanje poboljšava protok krvi i smanjuje rizik od vaskularnih bolesti, te štiti od demencije. Takođe, redovno vježbanje je jedan od najboljih načina prevencije Alchajmerove bolesti.

Pješačenje je dobro za pravljenje planova

Šetnja vam daje vremena da budete nasamo sa svojim mislima i to je najbolje vrijeme za planiranje predstojećeg dana.

Šetnjom do boljeg raspoloženja

Hodanje utiče na raspoloženje, a može biti i pomoćna metoda u borbi protiv depresije. Aktivnost povećava nivo endorfina te vam pomaže da se riješite nakupljenog stresa. Osobe koje pate od depresije, koje su hodale između 30 i 45 minuta pet puta sedmično prijavile su znatno poboljšanje svog psihičkog stanja, pokazalo je istraživanje sprovedeno u Portugalu.

hodanje
@pinterest

Smanjuje rizik od moždanog udara

Hodanje snižava povišen krvni pritisak koji je jedan od najvažnijih faktora rizika za moždani udar.

Hodanje poboljšava san

Ukoliko vas muči isprekidan san, kao svakodnevnu rutinu uvedite šetanje. Ona povoljno utiče na spavanje, ali i na naše intelektualne sposobnosti.

Zbog užurbanog života, kakav većina nas vodi, gotovo da smo izbacili šetnju iz svakodnevnog života. I to sve pod izgovorom „nemam vremena“. Čovjeku je hodanje urođena pojava, stoga mu to i pružite. Umjesto autom, a posao idite pješke, a umjesto lifta, koristite stepenice.

Pored hodanja, svaki vid fizičke aktivnosti pozitivno utiče na tvoje zdravlje. Od podizanja raspoloženja, do poboljšavanja vašeg seksualnog života, saznajte koje su to prednosti fizičke aktivnosti i kako ona može generalno poboljšati vaš život.

Provjerite kojih su to 7 načina na kojih vas trening može dovesti do zdravijeg, srećnijeg vas.

Kontroliše težinu

Redovno vježbanje sprečava da dobijete nepotrebne kilograme, ali i da izgubite one koji su vam viška. Dok trenirate, kalorije se gube. Što znači da što više vježbate, to se više kalorija „topi“.

Odlično je ako možete ići redovno u teretanu, ali ne brinite ako ne stignete vježbati svaki dan. Da biste iskoristili prednost vježbanja, budite kreativni u svakodnevnim radnjama. Na primjer, umjesto da idete liftom, vi koristite stepenice. Konzistentnost je ključna.

Možda te zanima
vezbe za misice jezgra

hodanje
@pinterest

Bori se protiv bolesti

Brinete se za zdravlje svog srca? Nadate se da nećete imati visok krvni pritisak? Bez obzira kolika vam je trenutna tjelesna težina, aktivnost povećava „dobar“ holesterol i smanjuje onaj loši i smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Hodanje povećava energiju

Da li se zadišete dok idete u kupovinu ili obavljate kućne poslove? Redovna aktivnost će vam povećati snagu mišića i vašu izdržljivost. Vježba donosi kiseonik i hranljive materije u tkivo i pomaže vašem kardiovaskularnom sistemu da radi efikasnije. Kada se zdravlje vašeg srca i pluća poboljša, svakodnevni zadaci će vam postati mnogo lakši.

Poboljšava spavanje

Patite se da zaspite? Redovna fizička aktivnost može vam pomoći da zaspite brže i produbite svoj san. Samo nemojte vježbati neposredno prije spavanja jer ćete imati previše energije i nećete moći zaspati.

Hodanje vraća iskru u vaš seksualni život

Osjećate li se previše umorno da biste uživali u intimnosti sa vašim partnerom? Trening može poboljšati nivoe energije i fizički izgled, što može poboljšati vaš seksualni život.

Može biti zabavna i društvena aktivnost

Vježba i fizička aktivnost mogu biti prijatni. To vam daje priliku da se opustite, uživate u prirodi ili se jednostavno uključite u aktivnosti koje vas čine srećnim. Takođe vam može pomoći da se povežete sa porodicom ili prijateljima u zabavnom društvenom okruženju.

Dakle, uzmite časove plesa, izađite na pješačke staze ili se pridružite nekom sportskom timu. Pronađite fizičku aktivnost u kojoj uživate i jednostavno to uradite. Čini vam se dosadno? Pokušajte nešto novo ili učinite nešto sa prijateljima.

Nadamo se da će vam ovi savjeti i činjenice biti od koristi, te da ćete podići svijest o važnosti hodanja za vaše zdravlje.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh