Evo nekoliko savjeta kako da ublažite upalu mišića

Avatar photo
ublažite upalu mišića

Ukoliko je jučerašnji trening prouzrokovao veliku upalu mišića danas, uzmite to kao dobar znak. Najvjerovatnije samo prolazite kroz „odloženi zamor mišića”, a to znači da ste radili dovoljno da biste stvorili male suze u mišićnim vlaknima. Ovo se može desiti kada povećate intenzitet treninga, frekvenciju ili dužinu, ili kada pokušate neku novu aktivnost.

Dok vaši mišići zarastaju, postajaće sve veći i jači, što će vas dovesti do sljedećeg nivoa u vašem treniranju. Upala obično počinje 12 do 24 sata nakon teškog treninga i traje maksimum od 24 do 72 sata. Znamo da period oporavka ponekad zna biti zaista bolan stoga smo za vas pripremili nekoliko trikova kako da ublažite upalu mišića.

Možda vam bude interesantno: Kako odabrati odgovarajuću obuću za trening

ublažite upalu mišića
@pinterest

Nastavite se kretati

Možda ste poželjeli da se držite kauča dok vam se mišići ne oporave, ali pomjeranje tijela može vam pomoći da se osjećate bolje. Trik je u tome da vaša aktivnost bude „nježna”, kao na primjer plivanje, lagana vožnja biciklom ili slično.

Odmorite se i omogućite sebi pravi oporavak

Dani za odmor su ključni za oporavak. Uzimanje slobodnog dana daje tijelu priliku da se oporavi i napuni energijom. Drugi dan nakon intenzivnog treninga može biti najteži. Prema tome, drugog dana vam je potrebna laganija aktivnost, a treći dan rezervišite za odmor.

Povezano: Uz ove savjete trening postaje rutina, ne obaveza

Primijenite toplotu (pažljivo)

Ukoliko vas mišići i dalje bole nakon 48 sati, pokušajte sa toplotom. Tako možete stimulisati protok krvi u mišićima što bi olakšalo stezanje i pomoglo im da se bolje osjećaju. Probajte tople (ne vruće) obloge, ali budite oprezni. Toplota dolazi sa puno crvenih zastavica, te može da izazove opekotine, zajedno sa daljim zapaljenjem mišića.

ublažite upalu mišića
@pinterest

Priuštite sebi masažu

Masažom se možete osloboditi napetosti mišića, povećati protok krvi i opseg kretanja u zglobovima. Takođe odlična i za podizanje raspoloženja. Kada su vaši mišići bolni, nježna masaža je možda i najbolja opcija. Izaberite onu koja koristi svjetlosni pritisak, poput švedske masaže, koja je daleko bolja za oporavak nego duboka masaža tkiva. Ili pak probajte akupresuru.

Prirodni suplementi za ublažavanje upale mišića

Vitamin B i C

Postoje neki vitamini koji mogu pomoći u oporavku mišića, uključujući vitamine B i C. Oba vitamina igraju važnu ulogu u smanjenju bolova u mišićima. Poslije vježbanja, vitamin C podstiče oporavak svojim svojstvima i obnavlja tkiva. Vitamin B ima različite funkcije, ali vitamin B6, posebno, poboljšava sposobnost našeg tijela da sintetiše hranljive materije i aminokiseline.

Kurkuma

Kurkuma je prirodni začin koji potiče iz porodice đumbira i porijeklom je iz jugoistočne Azije. U obliku dodataka, mnogi koriste kurkumu zbog njenih antioksidativnih i antiinflamatornih svojstava, kao i za podršku zglobovima i mišićima. Unutar kurkume je kurkumin, koji je jedna od glavnih komponenti u korijenu kurkume koja igra ulogu u njenim antioksidativnim sposobnostima. Istraživanja su pokazala da kurkuma i kurkumin mogu biti efikasni i za ublažavanje bolova u mišićima i zglobovima.

Možda te zanima
jumping jacks

Kofein

Kofein se koristi kao stimulans, a u teretani kao sredstvo za poboljšanje performansi. Ovaj dodatak stimuliše nervni sistem tijela, koji zauzvrat proizvodi višestruke reakcije u tijelu. Studija iz 2013. sugerisala je da konzumiranje kofeina prije treninga poboljšava performanse, ali i smanjuje eventualne bolove u mišićima poslije treninga.

Napomena: Konzumacija kofeina treba da bude umjerena i uvijek se preporučuje da se prvobitno konsultujete sa ljekarom. 

ublažite upalu mišića
@pinterest

Sok od trešnje

Sok od trešnje je još jedan prirodni lijek za bol u mišićima. Trešnje se takođe koriste zbog visokog nivoa antioksidanata i antiinflamatornih jedinjenja, koja mogu pomoći u upali mišića. Savjet: Ukoliko konzimirate kiseli sok od trešnje, dva puta dnevno, tokom 7 dana prije treninga jačeg inteziteta koji planirate, ali i na sam dan treninga, mogući ishod je manje bolova u mišićima i upale.

Bol u mišićima može doći kao proizvod vježbanja i zdravog načina života, ali prekomjerna bol može biti kontraproduktivna za opšte zdravlje. Ako osjetite jaku bol, pokušajte sa jednim od ovih dodataka, jer oni mogu biti koristan način da ublažite upale i podržite brzinu oporavka.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh