10 zanimljivih činjenica o snu koje verovatno niste znali

Avatar photo
san cinjenice

San je jedan od najmisterioznijih fenomena ljudskog iskustva. Dok smo uronjeni u tajanstveni svet sna, naše telo i um prolaze kroz niz fascinantnih procesa koji čine da se naše telo i um opuste i dobiju dozu odmora potrebnu za normalno funkcionisanje.

U nastavku otkrivamo 10 zanimljivih činjenica o snu koje verovatno niste znali.

1.San poboljšava pamćenje

Da, dobar san je veoma važan za pamćenje! Dok spavamo, naš mozak obrađuje i konsoliduje informacije koje smo tokom dana naučili. Dobro izbalansiran san ključan je za poboljšanje memorije i kognitivnih funkcija.

2. Seksualna želja se hrani snom

Istraživanja su pokazala da nedostatak sna može smanjiti nivoe testosterona i libido. Dakle, dobar san ne samo da vas osvežava, već i održava vašu seksualnu energiju na visokom nivou.

3. Oko 95 procenata snova se zaboravi

duboki san

Iako se često bavimo živopisnim snovima i njihovim tumačenjima, većina snova se zaboravi ubrzo nakon buđenja. Ovo je zbog toga što mozak selektivno čuva samo određene informacije iz snova, dok druge briše.

4. Neki od nas sanjaju crno-belo

Za 12 procenata ljudi, snovi su crno-beli. Iako većina nas doživljava snove u boji, ovo je još jedan intrigantan primer kako se iskustvo sna razlikuje od čoveka do čoveka.

5. Seksomnija je nešto što zaista postoji

Seksomnija je termin koji opisuje poremećaj spavanja u kojem osoba izvodi seksualne radnje u snu, često bez svesti ili kontrole.

6. 37 miliona odraslih redovno hrče

san i pamcenje

Hrkanje može biti veliki problem ne samo za osobu koja hrče, već i za njihove partnere u krevetu.

7. Čarape vam pomažu da bolje spavate

Pokrivanje stopala tokom spavanja može poboljšati cirkulaciju krvi i pomoći telu da se opusti. Dakle, oblačenje čarapa pre spavanja može biti jednostavan trik za bolji san.

Možda te zanima
umor i srcani problemi

8. Tuširanje pre spavanja čini vas pospanim

Topao tuš pre spavanja ne samo da čisti telo, već i pomaže telu da se opusti i pripremi za san. Ovo je odličan način za oslobađanje od stresa i napetosti pre odlaska na počinak.

9. Najbolje spavaju oni koji spavaju goli

san zanimljive cinjenice

Spavanje bez odeće može poboljšati kvalitet sna, jer održava optimalnu temperaturu tela i omogućava koži da diše. Ovo može rezultirati dubljim i mirnijim snom.

10. Nedostatak sna povećava rizik od nesreće

Nedovoljno sna može dovesti do smanjene sposobnosti koncentracije i reakcije, što može povećati rizik od nesreća, posebno u saobraćaju.

Uzimajući u obzir sve ove zanimljive činjenice, jasno je da san ima ključnu ulogu u našem fizičkom, mentalnom i emocionalnom blagostanju.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh